„Klaipėdos vanduo“ nelegaliai prisijungusius prie centralizuotų tinklų demaskuoja modernia įranga | Diena.lt

„KLAIPĖDOS VANDUO“ NELEGALIAI PRISIJUNGUSIUS PRIE CENTRALIZUOTŲ TINKLŲ DEMASKUOJA MODERNIA ĮRANGA

  • 3

44 – tiek praėjusiais metais bendrovė „Klaipėdos vanduo“ nustatė savavališkų prisijungimų prie vandens ir nuotekų centralizuotų tinklų. Didžioji dalis nelegaliai prisijungusių naujų individualių namų savininkai, kurie nusipirkę ar pasistatę naują namą naudojasi centralizuotai tiekiamu vandeniu ir buitinių nuotekų tinklais, tačiau „užmiršta“ pasirašyti sutartis su AB „Klaipėdos vanduo“. Taip pat nustatyta, kad nelegaliai paslaugomis naudojosi ir visi vieno gyvenamųjų namų kvartalo gyventojai.

„Nors nelegalių prisijungimų skaičius mažėja, tačiau gaila, kad Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono gyventojai nenorėdami mokėti už paslaugas vis dar bando gudrauti. Bendrovės kontrolieriai yra nustatę, kad kai kurie žmonės savavališkai net nupjauna vamzdį ant kurio pritvirtintas apskaitos skaitiklis arba skaitiklio rodmenys nesisuka, nes į jį įkišama metalinė viela. Taip pat dažnu atveju, ypač kaimo teritorijose, nuo centralizuotų tinklų nelegaliai nutiesiamos daržų laistymo žarnos. Norime įspėti gyventojus, kad savavališkų prisijungimų netoleruojame ir griežtai kontroliuojame“, – sako bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ nuolat kontroliuoja suvartoto vandens kiekį daugiabučiuose, atskirose gatvėse, kvartaluose ar gyvenvietėse. Nustačius, kad iš teritorijos gaunamos pajamos mažesnės už vandens kiekį nei fiksuoja tarpinis skaitiklis, ieškoma priežasčių ir dažnu atveju nustatomas savavališkas prisijungimas prie centralizuotų vandens tinklų. Nelegalaus prisijungimo prie buitinių nuotekų tinklų nustatymui naudojamos moderni įranga – vaizdo filmavimo kameros, kurios leidžiamos į tinklus ar net sauso garo įranga, kurios pagalba dūmai ventiliatoriumi pučiami į buitinių nuotekų tinklą, o šiems sklaidantis vamzdyne ir kylant pro atviras angas, matomi nelegalūs prisijungimai.

„Klaipėdos vanduo“ nuotr.

„Nustačius nelegalius prisijungimus prie centralizuotų tinklų, gyventojams vandens ir nuotekų kaina apskaičiuojama pagal teisės aktus. Gyventojams skaičiuojama, kad nuotekos ir vanduo be perstojo tekėjo visą parą ir visą mėnesį. Dažnu atveju už nelegalų prisijungimą prie vandens tinklų gyventojams tenka sumokėti iki 300 eurų, o už nuotekas net iki 7-8 tūkst. eurų priklausomai nuo vamzdžio skersmens. Nelegaliai prisijungę bendrovei „Klaipėdos vanduo“ susimoka tik už suteiktas paslaugas, kuriomis naudojosi, tačiau visais atvejais apie savavališkus prisijungimus yra perduodama savivaldybėms, kurios pradeda administracinę teiseną“, – sako B. Jonikas.

„Nors nelegalių prisijungimų vis dar pasitaiko, tačiau džiugina, kad vis daugiau klaipėdiečių supranta, kad labiausiai apsimoka elgtis civilizuotai - sudaryti sutartis su paslaugų teikėju dėl kompleksinių paslaugų teikimo. Taip vartotojui užtikrinama paslaugų kokybė, gerinama miesto ekologinė situacija, be to, pasinaudojus parama gali sumažėti ir finansinė našta dėl prisijungimo prie centralizuotų tinklų“, – sako Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Siekdama mažinti aplinkos taršą ir skatinant gyventojus naudotis geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis Klaipėdos mieste, savivaldybė nusprendė mažinti gyventojų finansinę naštą. Savivaldybė įsipareigojo gyventojams kompensuoti pusę patirtų prisijungimo prie centralizuotų tinklų išlaidų, bet ne daugiau kaip 1 tūkst. eurų. Socialiai remtiniems asmenims, savivaldybė už vandentiekio bei nuotekų šalinimo įrenginių nutiesimo darbus skiria iki 20 valstybės remiamų pajamų dydžio ( 2500 eurų) paramą.

Lėšos skiriamos užbaigus prijungimo darbus ir su bendrove „Klaipėdos vanduo“ sudarius vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sutartį.

Norint, kad išlaidos būtų kompensuotos, būtina pateikti prašymą Klaipėdos m. savivaldybės administracijai adresu: Liepų g. 11, Klaipėda, tel. (8 46) 396082.

Norint prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų, reikia kreiptis į bendrovę „ Klaipėdos vanduo“, Ryšininkų g.11, Klaipėdoje, tel. (8 46) 397280, el. paštu: prijungimai@vanduo.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Romucis

Noriu Jus visus nuraminti. Taigi, nusiraminkit, žmonės, kainos vis tiek kils.

As

Kada pagaliau pajudės vandens ir kanalizacijos atvedimas į derceklius?

Blinda

Kada bus mazinamos ispustos vandens ir nuoteku kainos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS