Klaipėdos žydų bendruomenė siekia įamžinti Litvakų sinagogos atminimą | Diena.lt

KLAIPĖDOS ŽYDŲ BENDRUOMENĖ SIEKIA ĮAMŽINTI LITVAKŲ SINAGOGOS ATMINIMĄ

Klaipėdos politikams bus siūloma įamžinti mieste buvusį litvakų sinagogos atminimą. Norima, kad simbolinė lentelė, kurią finansuotų Klaipėdos žydų bendruomenė ir rėmėjai, atsirastų ant Daržų gatvėje esančio viešbučio sienos.

Uostamiesčio žydų bendruomenė inicijuoja litvakų sinagogos, veikusios Klaipėdoje, atminimo įamžinimą.

Toks bendruomenės prašymas liepą jau buvo svarstytas Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos posėdyje.

Bendruomenės siūloma įamžinti sinagoga stovėjo ant dviejų sklypų ribos: Daržų g. 7 ir Daržų g. 9A.

Siūlymo iniciatoriai sinagogos atminimą prašo leisti įamžinti ant Daržų g. 9A esančio viešbučio "Euterpė" fasado sienos – pakabinti atminimo lentą su atitinkamais užrašais lietuvių, anglų ir hebrajų kalbomis.

Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis šiuo klausimu jau bendravo su siūlymo iniciatoriais. Aiškinama, kad siena, ant kurios norima įrengti atminimo lentą, yra buvusi litvakų sinagogos siena.

Išlaidas, susijusias su planuojama atminimo lenta, ketina padengti Klaipėdos žydų bendruomenė ir rėmėjai.

2020-ieji yra paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, tad, siekiant saugoti žydų tautos paveldą, suteikti visuomenei galimybę susipažinti su minėto pastato istorija, dabar būtų tinkamas laikas pritarti Klaipėdoje veikusios litvakų sinagogos atminimo įamžinimui.

Šiomis dienomis siūlymą svarstę Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai tam pritarė be ilgesnių diskusijų ir vienbalsiai.

Galutinį žodį dar turės tarti miesto taryba.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

>Seniunas

Pagriauzti nieko nenori?

Klaipedietis

Na jeigu jau miesto liberalu valdzia dave sutikima( uz kiek nezinau) armenams pasistatyt paminkla del turku genocido, nors cia nei armenai, nei turka nuo senu laiku nei gyveno nei kariavo...tai zydai, kaip ir cigonai, atsiprasau romai, ant kiekvieno kampo buvo amziais..tikiuosi zydai Izraeli, ypac okupuotose arabu teritorijose ant kiekvieno zydu namo pakabino lenteles"..cia gyveno arabu-palestinieciu rasytojas, cia buvi mecete, cia...prie visos pagarbos tautai, baikim lyst i viena vieta "..Dievo isriktiesiems", uztenka, kad miesto mera vos ne kievienais metais dalivauja ju "Hanukoje, tiesa kataliku baznycioj jo nesu mates, tai sakau gal jis izpazysta ir anu religija...

to Manau

pasnekek dar tai busi nuteistas kap Titovas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS