Klinika „Nefrida“ švenčia 20 metų jubiliejų | Diena.lt

KLINIKA „NEFRIDA“ ŠVENČIA 20 METŲ JUBILIEJŲ

  • 11

Rugpjūčio 1-ąją didžiausia uostamiestyje ir Vakarų Lietuvoje bei viena didžiausių Lietuvoje privati ambulatorinė klinika „Nefrida“ šventė 20 metų jubiliejų. Pradėjusi veiklą nuo pacientų gyvybes gelbėjusių dializės procedūrų, šiandien klinika teikia visas pirminio ir didžiąją dalį antrinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas.

Pradžia – bendrabutyje

Įsiterpusios tarp daugiabučių namų ambulatorinės klinikos „Nefrida“ vardas pažįstamas daugeliui klaipėdiečių. Per 20 tūkst. pacientų savo sveikatą yra patikėję būtent šiai gydymo įstaigai, tad pagal prisirašiusių pacientų skaičių ji yra di-džiausia privati medicinos įstaiga Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje. Moderniausia diagnostine ir laboratorine įranga aprūpinta klinika išlieka tarp lyderių ir šalies mastu. Gydymo įstaigoje dirba per 130 darbuotojų.

Šiandien po vienu stogu telpa „Nefridos“ padalinys, kur teikiamos hemodializės paslaugos, ir ambulatorinė grandis. Šalia įsikūrusiame pastate dirba gydytojai specialistai, o prieš dvejus metus į naują, skandinavišku stiliumi alsuojantį korpusą persikėlė reabilitacijos paslaugas teikiantys specialistai ir kai kurie gydytojai specialistai.

Specialistai: klinikoje nuo pradžių dirba nemažai pacientų pagarbą pelniusių gydytojų – vienas jų kardiologas dr. Arūnas Maksvytis. „Nefridos“ archyvo nuotr.

Grįždamas mintimis į praeitį, vienas klinikos steigėjų ir hemodializės paslaugas teikiančio padalinio vadovas Vaclovas Vainauskas pasakojo, kad klinikos istorija prasidėjo nuo dvejų „Nefridų“: pati pradžia buvo 1998 metais dabartinės Klaipėdos turizmo mokyklos bendrabutyje, kur pacientams buvo teikiamos dializės procedūros.

Kūrė hemodializės pradmenis

Tuometėje Klaipėdos jūrininkų ligoninėje Hemodializės padalinio vadovu dirbęs V. Vainauskas matė, kad dializuojamiems pacientams tragiškai trūko šių paslaugų – nesulaukę reikiamos pagalbos pacientai tiesiog mirdavo. Lietuvoje tuomet veikė vos 10 valdiškų dializės centrų. Stažuodamasis kitose šalyse, gydytojas rado išeitį.

Gydytojas nefrologas V. Vainauskas kartu su kolega iš Marijampolės pirmieji Lietuvoje pasiūlė privačias dializės procedū-ras, kurias pacientams apmokėdavo valstybė. Pirmoji tokia klinika 1998 metais atsidarė Marijampolėje, o po kelių mėnesių, rugpjūtį, ir Klaipėdoje.

Kaip pasakojo V. Vainauskas, pradžia buvo sudėtinga: valstybės atstovams teko ilgai įrodinėti, kodėl jie turėtų mokėti privačiai įstaigai už dializuojamus pacientus, pakaitomis su kolegomis teko dirbti per dvi vietas.

Šiandien Lietuvoje vietoj 10 centrų veikia 65 įstaigos, iš kurių 45 yra privačios. Dializės paslaugas jose gauna per 1 300 pacientų. Uostamiestyje gyvena per 100 dializuojamų žmonių, iš kurių daugiau nei pusė renkasi „Nefridą“. Būtent šioje klinikoje dirba gydytojai ir slaugytojos, kurie kūrė nefrologines tarnybas ir hemodializės pradmenis Lietuvoje.

Baseinas tapo... klinika

Daugėjant pacientų, „Nefridos“ veiklos plėtrai pradėta ieškoti naujų patalpų – iš aukciono nusipirktas Klaipėdos miesto savivaldybei priklausęs nebaigtas statyti bei užkonservuotas pastatas. Taip šalia vaikų darželio Nidos gatvėje turėjęs išdygti nebaigtas baseinas tapo privačia gydymo klinika.

V. Vainauskas prisiminė, kad persikėlus į klinikai pritaikytas naujas patalpas, 2002 metais su steigėjais pradėta svarstyti, kaip dar būtų galima išnaudoti laisvą plotą. Tuo metu vykusi sveikatos apsaugos reforma pamėtėjo idėją – steigti šeimos gydytojų paslaugas teikiantį sveikatos priežiūros centrą.

Dirbti privačiame medicinos centre tuomet daugeliui kolegų atrodė drąsus žingsnis, tad V. Vainauskas neslepia, jog prisikviesti gydytojų nebuvo lengva. Kvietė savus: bendrakursius, pažįstamus. Tarp prikalbintųjų buvo ir dabartinis vyriausiasis gydytojas Virginijus Kontrimas.

Į pensiją – ramia sąžine

2003 metais rugpjūčio 1-ąją iškilmingai atidaryta viena pirmųjų uostamiesčio privačių gydymo įstaigų – klinika „Nefrida“, kurioje buvo teikiamos dializės procedūros ir dirbo keli šeimos gydytojai su slaugytojomis. Startas buvo sėkmingas, nes jau netrukus prireikė didesnių patalpų – taip klinika įsigijo šalia esančio gyvenamojo namo pirmąjį aukštą, kur kai kurie specialistai dirba iki šiol.

Šventė: pirmosios Kalėdos naujame pastate. „Nefridos“ archyvo nuotr.

„Šiandien drąsiai galime sakyti, kad esame viena didžiausių privačių gydymo įstaigų Lietuvoje, kur paslaugos teikiamos per 20 tūkst. prisirašiusių pacientų. Klinikoje dirba nemažai įvairių sričių specialistų, kuriems ši darbo vieta – vienintelė. Tarp pacientų esame užsitarnavę gerą vardą“, – pasidžiaugė klinikos steigėjas V. Vainauskas.

„Kol kas nesiruošiu baigti darbų, bet į pensiją galėsiu išeiti ramia sąžine – pavyko miesto labui nuveikti šį tą naudingo. Jei prieš 25 metus nebūtume pradėję savo veiklos, šiandien Lietuvoje neturėtume tokio aukšto lygio dializės procedūrų. Dar vienas palikimas – poliklinika, kuri, konkuruodama su kitomis gydymo įstaigomis, gerina paslaugų kokybę, o šitai padaryti daug lengviau su puikia komanda.“

Sėkmė užkoduota starte

Ambulatorinės klinikos „Nefrida“ vyriausiasis gydytojas V. Kontrimas prisiminė, kaip jį tuomet dar jauną šeimos gydytoją pakvietęs dirbti V. Vainauskas siūlė suburti šeimos gydytojų, o jei pavyktų, ir gydytojų specialistų komandą.

„Patys valėme, nešėme baldus – buvo ir tokia pradžia... „Nefrida“ man – svarbi darbo vieta, kur ilgiausiai dirbu ir kur tenka įgyvendinti duotą nemažą užduotį. Siekėme, kad žmogus visas ambulatorines paslaugas gautų po vienu stogu“, – sakė vyriausiasis gydytojas. Jis pasi-džiaugė, kad per tuos 20 metų liko nemažai specialistų, su kuriais čia pradėjo kartu dirbti ir kurti kliniką.

V. Kontrimas sutinka, kad per 20 metų nuveiktas didžiulis darbas, tačiau sustoti neketina. Planuose – dar didesnė gydytojų ir paslaugų plėtra. Pasak vyriausiojo gydytojo, „Nefrida“ kurį laiką net Lietuvoje buvo didžiausia privati ambulatorinė klinika. Situacija pasikeitė į rinką atėjus medicinos tinklams. „Tačiau pagal dydį vienoje vietoje vis tiek liekame didžiausia privačia klinika Lietuvoje“, – pridūrė vadovas.

Kur „Nefridos“ sėkmės formulė? „Sėkmingas startas. Dirbti kvietėme geriausius savo srities specialistus. Ir dabar pas mus dirba pacientų pagarbą ir pripažinimą pelnę gydytojai, mokslų daktarai, kuriems sudarome geras darbo sąlygas, aprūpina-me modernia aparatūra. Stengiamės padėti kiekvienam pacientui“, – sakė V. Kontrimas.

Vyriausiasis gydytojas jubiliejaus proga kolegoms ir pacientams dėkojo už ištikimybę klinikai, kartu įveiktus sunkumus ir pastangas, kad gydymo įstaiga toliau sėkmingai dirbtų bei tobulėtų. „Kai kurie mūsų pacientai nuo pradžios yra su mu-mis. Dabar mūsų klinikoje gydosi jie patys ir atsiveda savo vaikus“, – pastebėjo V. Kontrimas.

Prisiminė atidarymo jaudulį

Ambulatorinės klinikos „Nefrida“ slaugos administratorė Danguolė Vaitkienė pasidžiaugė, kad nuo įkūrimo įstaiga gerokai išsiplėtė, o darbuotojų kaita – nedidelė. Ji prisiminė, kad kai buvo pakviesta dirbti į „Nefridą“, kartu su savimi atsivedė kai kurias koleges – ir šiandien beveik visos dirba kartu.

Paklausta, ar klinika stipriai pasikeitė per tuos metus, daugiau nei žodžiai išduoda pašnekovės ilgai nutęstas „Taaaaip!“. „Kai atsidarėme, visi specialistai: šeimos gydytojai, pediatrai, stomatologai, dializė,  tyrimų laboratorija tilpome viename pastate, dabar esame įsikūrę per tris pastatus“, – paaiškino slaugos administratorė.

D. Vaitkienė neslėpė, kad ją ne iškart įkalbėjo dirbti naujoje įstaigoje. Ji patikėjo buvusios vadovės, tuomet jau Klaipėdos miesto savivaldybėje Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja dirbusios Janinos Asadauskienės rekomendacija ir patikinimu, kad kliniką atidaro „rimti vyrai“.

Įkurtuvės: prieš porą metų dalis klinikos specialistų persikėlė į naujas patalpas, kur teikiamos reabilitacijos paslaugos. „Nefridos“ archyvo nuotr.

Galutinai apsispręsti padėjo puiki vadovo taktika: „Mūsų kliniką dar tik statė, kai V. Vainauskas kartu su direktoriumi mane nusivedė ir parodė, kur bus mano kabinetas. Dar pasiūlė tokią algą, kad pagalvojau: darbo nedaug, alga didelė – tikras rojus“, – su šypsena praeitį pasakojo D. Vaitkienė.

Slaugos administratorė prisiminė klinikos atidarymo dieną: itin ryškiai užsifiksavusį iškilmingo atidarymo jaudulį, kunigo pašventinimą, vietos valdžios sveikinimus, kaip įsivaizdavo, kad pacientai plūs į kliniką, tad baiminosi, ar šeimos gydytojai pajėgs visus priimti.

„Svarbiausia – gera atmosfera ir puikūs tarpusavio santykiai su vadovais, su pavaldiniais. Administracija stengiasi dėl mūsų poreikių, o mes – gerai dirbti savo darbą“, – apie ištikimybę vienai darbo vietai atsiliepė slaugos administratorė.

Nepropaguoja priemokų politikos

Dar viena klinikos sėkmės paslaptis – vyresnių kolegų patirtis papildoma jaunatviška energija. Prieš daugiau kaip 10 metų į „Nefridos“ komandą įsiliejęs direktorius dr. Tomas Barsevičius pasakojo, kad klinika laikosi pozicijos – padėti kiekvienam, tad dauguma paslaugų su gydytojo siuntimu teikiamos nemo-kamai ir nepropaguojama priemokų politika. Tad nemažai pacientų pamano, kad privati įstaiga yra... valdiška. 

„Pacientams svarbu kuo greičiau gauti kokybiškas paslaugas ir dauguma jų nenori mokėti papildomai. Darbe stengiamės kurti gerą atmosferą, gydytojai specialistai turi daug darbo. Stengiamės, kad visos paslaugos būtų teikiamos vienoje vietoje ir pacientui nereikėtų blaškytis po miestą. Prisirašiusių pacientų skaičius rodo, kad dirbame tinkama linkme“, – pasakojo direktorius.

Apie tolesnę klinikos plėtrą užsiminęs T. Barsevičius tikisi nenuvilti žmonių pasitikėjimo ir toliau sėkmingai tęsti gydymo įstaigos veiklą.

GALERIJA

  • Klinika „Nefrida“ švenčia 20 metų jubiliejų
  • Klinika „Nefrida“ švenčia 20 metų jubiliejų
  • Klinika „Nefrida“ švenčia 20 metų jubiliejų
„Nefridos“ archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Paulina

Po karantino labai suprastėjo personalo darbas, tiek gydytojų tiek seselių... Gaila.

22 valandos vakaro

o Pietiniame jau smirdi..

Vilma Šternbergienė

Sveikinimai visam poliklinikos kolektyvui. Dirbate puikiai ir nuoširdžiai. Labai noriu padėkoti Gyd. Dariui Kurliui ilgus metus gydžiusiam ir geru žodžiu palaikiusiam. Pagarbiai Vilma Šternbergienė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS