Ko skanauti Kaune? Skandinavų pamėgti restoranai ir laikui nepavaldžios legendos | Diena.lt

KO SKANAUTI KAUNE? SKANDINAVŲ PAMĖGTI RESTORANAI IR LAIKUI NEPAVALDŽIOS LEGENDOS

  • 9

Nuo rožinių pipirų ar topinambų skonio ledų ar išskirtinių šaltibarščių su burokų ir citrininio čiobrelio šerbetu iki nuo 1978  m. pagal tą patį receptą kepamų spurgų ar atkurtų „smetoninių“ receptų. Skonio turistams, arba „gastroliautojams“, savaitgalis Kaune taps įsimintina stotele, o išvykdami tikrai norėsite sugrįžti ir paragauti to, ko nebespėjote.

Pradėkime nuo legendų. Laisvės alėjoje dar 1978 m. atidaryta spurginė niekuomet nesiskundžia klientų trūkumu – „vintažiniame“ interjere besisukančios padavėjos taip pat maloniai aptarnauja ir senbuvius, rytą pradedančius nuo spurgos su džemu ir kakava, ir smalsuolius keliautojus, apie šią vietą prisiskaičiusius internete. Išties, viena populiariausių lauktuvių iš Kauno grįžtant, tarkime, į Vilnių – maišelis šviežių spurgų. Įdomus faktas – kasmet liepą „Spurginė“ užsidaro, kad visas kolektyvas draugiškai paatostogautų. Tik išties klientų vertinama vieta gali sau tai leisti, tiesa?

„Spurginė“. / E. Virketis nuotr.

Prieš keletą metų istorinių Kauno skonių nusprendė paieškoti Senamiestyje, Vilniaus gatvėje veikiantis „Lithuanian Pub Entry“. Ir jiems pavyko – į Kauną gyventi iš Izraelio grįžusi moteris jiems perdavė savo šeimos receptus, tad šiame restorane galite paragauti ne tik lietuviškų, bet ir litvakiškų valgių, ruoštų tarpukariu. Pavyzdžiui, silkės foršmako ar cimeso – morkų su džiovintomis slyvomis. Užsisakykite ir keptos silkės ar sterko sriubos su vėžių uodegėlėmis – liksite nustebinti.

„Lithuanian Pub Entry“ nuotr.

Nors daugelis Kauno restoranų skaičiuoja pirmuosius metus ar dešimtmečius, miestas turi dar dvi gastronomines legendas. Tai – nuo 1966-ųjų veikianti šašlykinė „Žaliukė“, esanti netoli prekybos ir pramogų centro „Akropolis“, ir Rotušės aikštėje nuo 1965 m. žvėrienos vaišes istorija dvelkiančiame name siūlanti „Medžiotojų užeiga“.

Istorijos bei istorijų mėgėjai turėtų aplankyti ir Pažaislio vienuolyną – ne tik dėl jo barokinės architektūros ir nuostabios auros, bet ir dėl svetingumo komplekso „Monte Pacis“, garsėjančio unikaliais patiekalais, kuriems neretai naudojami čia pat, vienuolyno sode, užauginti ingredientai. Šios vasaros hitai – Kauno mariose auginamos krevetės ir rabarbarų gira! Beje, „Monte Pacis“ gėrimų korta šiemet skynė laurus Baltijos šalių apdovanojimuose, taigi šis restoranas ir „boutique“ tipo viešbutis populiarus ir tarp svečių iš užsienio.

„Monte Pacis“ / „Saulės pieva“ nuotr.

Skandinavai ypač pamėgę kūrybinę „uokso“ virtuvę. Maironio gatvės senbuviai nuolat stebina vis naujomis idėjomis ir atkakliai vysto „New Nordic“ koncepciją, ją vis papildydami vietiniais ingredientais. Būtinai rinkitės degustacinį meniu ir atsiduokite į aptarnaujančio personalo rankas – jumis bus pasirūpinta su didžiausiu atidumu. Puikūs čia ir vėlyvieji savaitgalio pusryčiai. Kita užsieniečių vertinama vieta – „Momo Grill“, kulinarų iš Klaipėdos restoranas, įkurtas buvusiame pirties pastate Karaliaus Mindaugo krantinėje. Turbūt nereikia sakyti, kad grilio patiekalai čia nepriekaištingi, o geriausia rinktis tai, ką tądien rekomenduoja šefas?

„Uoksas“.

„Momo Grill“. / J. Žukova-Černova nuotr.

Grįžkime prie pusryčių temos. Madingieji „benediktai“ ar amerikietiški blyneliai, o gal kaimiška kiaušinienė ar močiutės varškėtukai? Pasirinkimų Kaune daug – nuo savo svečiams tik geriausią nuotaiką rytais kuriančių viešbučių iki tik savaitgaliais tingiam „brunch“ kviečiančių barų. Šią vasarą itin populiarūs „Lauko“, „Hop Doc“, „Genys Taproom“ savaitgalio pusryčiai. Na, o jei pusryčiauti, kaip serialo „Biuras“ bosas Ronas Swansonas, jūs galėtumėte ištisą parą, užsukite į „Holy Donut“ – čia kiaušinienės ar sotų beigelį (tai, beje, iš Lietuvos kilęs litvakiškas patiekalas) gausite ir ankstyvą rytą, ir vėlyvą vakarą.

„Genys Taproom“.

O gal dešrainio? Keliautojai automobiliais ar motociklais gerai žino tą skonį „su visais padažais“… Bet mes ne apie tai. Senamiestyje įsikūrę „ManGi“ siūlo išties karališkų šio patiekalo variantų su aukščiausios kokybės dešrelėms ir netikėtais priedais.

„ManGi“.

Yra toks keliautojų tipas – mėsainių kolekcionieriai. Ir nors Kaune veikia net du tarptautiniai jų tinklai, verčiau atrasti kai ką nauja ir pasimėgauti sultingu mėsainiu su plėšyta kiauliena – juos kepanti „Kuhne“ veikia prie pat Kauno Kristaus prisikėlimo bazilikos. Abi vietas patogiai iš Kauno centro pasieksite istoriniu funikulieriumi. Dar viena netikėtais deriniais garsėjanti „burgerinė“ – tai „Pelėdinė“, lepinanti ir azijietiškų skonių mėgėjus, ir veganus. O jei esate tikrai nuvargęs po penktadienio gastrolių, trigubą sūrainį jums paruoš „Hop Doc“.

„Pelėdinė“.

Kad jau prakalbome apie veganus, jie Kaune tikrai alkani neliks. Jei atvyksite traukiniu, čia pat, stoties perone, pasitiks nedidelė vietelė „Ridikas“, vyniojanti fantastiškus falafelius ir siūlanti gaivius desertus. Kavinė „Chaika“, veikianti Senamiestyje, specializuojasi būtent veganiškuose tortuose, ir jie tikrai labai nuodėmingi… O visas nuodėmes išpirksite seniausioje Kauno „vegetarinėje“ – tai vaistinės „Viltis“ kavinė Laisvės alėjoje, siūlanti laiko patikrintus ir sočius patiekalus be jokių gyvulinės kilmės produktų. Ir dar patarimų, kaip liaudiškai stiprinti sveikatą, padalins, jei paklausite.

„Chaika“. / S. Baturos nuotr.

Jūros gėrybių mėgėjai šią vasarą greičiausiai neturi galimybės nukeliauti prie Viduržemio jūros, visgi ir šią nuotaiką galima pajusti Kaune. Senamiestyje veikiantis „Senis ir jūra“ siūlo tai, kas šviežiausia, ir leidžia atsiskleisti tikrajam žuvies ar kitų patiekalų skoniui neužgoždami jų pertekliniais ingredientais.

Kaip ir kitur Lietuvoje, Kaune populiari itališka virtuvė. Įvairiausių rūšių rankų darbo makaronų kviečiame ragauti į „Al Cantuccio“ netoli rotušės, o „Casa della Pasta“ siūlo ir pastą, ir tikrai puikias picas. Kitos ekspertų patikrintos vietelės – „Piano Piano“, „Piccola Italia“. O jei norite sužinoti, kuo ypatingos pačios kaunietiškiausios „BO“ krosnies picos, jums metas į Muitinės gatvę, kur po metų pertraukos vėl atsidarė šis legendinis, nuo dešimtojo dešimtmečio istorijas kuriantis baras. Jo mažasis brolis – „B2O“ – neseniai įsikūrė Gedimino gatvėje ir siūlo išties egzotiškų, tuo pačiu lietuviškam skrandžiui tinkamų užkandžių. Yra net meniu šunims!

„BO“.

Nuo Gedimino gatvės čia pat – Soboras, kurį juosia naujų ir kauniečių jau pamėgtų vietų gausybė. Jau minėjome „Lauką“, veikiantį M. Žilinsko galerijos kieme, ir „Genys Taproom“, siūlantį Kaune verdamus apynių gėrimus (įdomesnių skonių ieškotojams rekomenduojame ir aludę „Vingiu Dubingiu“). O kur dar „Rebels“, kur airiško pub’o dvasia puikiai dera su sočiai užkąsti mėgstantiems subalansuota virtuve, ir „Nuogas“, siūlantis azijietiškos virtuvės ir klasikinių kokteilių miksą bei itin instagraminį interjerą?

„Nuogas“.

Keliaujate su mažais vaikais? Kauniečių šeimos mėgsta susėsti picerijoje „Jurgis ir Drakonas“ – čia maistas sveikas, o ir veikti visiems yra ką. „Talutti“ tinklas siūlo begalinį įvairiausių pasaulio skonių pasirinkimą, o patiekalai čia ne tik skanūs, bet ir fotogeniški. Na, o pasiilgę močiutės maisto gali drąsiai žygiuoti į traktierių „Višta puode“. Netoli jo, ką tik rekonstruotoje ir miestiečių jau pamiltoje Vienybės aikštėje – dar vienas restoranas visai šeimai „Olive Kitchen“.

Žinoma, tai tikrai ne visi Kauno restoranai, siūlantys šį tą įdomaus. Galbūt išties geriausią sau atrasite visai netikėtai, išklydę iš pagrindinių miesto arterijų, smalsaudami siaurose gatvelėse?  Bet kuriuo atveju nepamirškite įspūdžių pažymėti grotažyme #kaunastic – taip įkvėpsite kitus keliautojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

iRENA

o kodel uzmirsote ,,NUOGAS,, super kavine ,super aptarnavimas

Kauno gyventoja

o daugelio kokie "Lietuviški" pavadinimai, net gėda...

...,skaniai paVALGYDAMAS ir paKALBEDAMAS jauciu...

dideli MALONUMA...,todel ir paTEIKIAU SAVO AKCENTELI... TASKAS
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS