Koronavirusas Klaipėdoje diktuoja naujas patirtis ir sprendimus | Diena.lt

KORONAVIRUSAS KLAIPĖDOJE DIKTUOJA NAUJAS PATIRTIS IR SPRENDIMUS

  • 17

Dienraštis "Klaipėda" tęsia rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus. Šį kartą į juos atsako savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite e. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau. Dienraščio "Klaipėda" pirmadienio numeryje rubrika pasirodo du kartus per mėnesį.

– Šalies valdžiai priėmus sprendimus dėl koronaviruso plitimo prevencijos, miestų savivaldybėms teko skubiai spręsti daug klausimų, pavyzdžiui, iš užsienio grįžtančių asmenų apgyvendinimas savivaldybės patalpose, aprūpinimas apsaugos priemonėmis, dezinfekavimo priemonių pirkimas ir kt. Iš kokių lėšų miestas visa tai finansuoja?

– Suprantama, nė viena Lietuvos savivaldybė nebuvo ir negalėjo būti pasirengusi tokiai situacijai, kokia susiklostė dėl koronaviruso grėsmės. Prevencinėms šios užkrečiamos ir mirtinai pavojingos ligos priemonėms miesto biudžete nebuvo numatyti finansiniai resursai. Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus rezerve, patvirtinus šių metų biudžetą, buvo 29 tūkst. eurų, kurių aiškiai buvo per mažai. Juolab kad išlaidos koronaviruso plitimui suvaldyti nuolat auga. Teko skubiai ieškoti resursų, todėl savivaldybė peržiūrėjo Strateginio veiklos plano programas, surinko informaciją apie tai, kiek lėšų kokiose programose gali būti sutaupyta. Iš savivaldybės administracijos padalinių gauta informacijos, kad galima perskirstyti beveik 1,1 mln. eurų biudžeto lėšų. Tai – savivaldybei priskirtų teritorijų valymo, biudžetinių įstaigų komunalinių paslaugų pinigai, sutaupyti dėl šiltos ir besniegės žiemos, sutaupytos lėšos dėl karantino metu nevykstančių renginių ir kt.

Jeigu šitų po pirminio biudžeto perskirstymo sugeneruotų lėšų neužteks, miestui teks dar kartą peržiūrėti biudžetą.

– Kovo 30 d. uostamiesčio mokyklose, kaip ir visoje šalyje, startuoja naujovė – nuotolinis mokymas. Ar jam pasirengta?

– Nuotoliniam mokymui reikalingų kompiuterių Klaipėdoje neturi 315 vaikų, dar 83 mokiniai neturi prieigos prie interneto – šią įrangą privalo suteikti mokyklos. Iš esmės Klaipėdos miesto bendrojo ugdymo įstaigos nuotoliniam mokymui yra pasirengusios.

Informacijos apie pokyčius ugdymo procese mokiniai ir jų tėvai turėtų ieškoti ugdymo įstaigų interneto puslapiuose ir (arba) elektroniniuose dienynuose. Nesitikime, kad viskas iškart vyks be jokių nesklandumų, tačiau raginame tėvus netylėti – apie problemas kalbėtis su vaikų ugdymo įstaigų darbuotojais. Bendromis pastangomis įveiksime ir šį iššūkį.

– Ar darželius ir įvairius būrelius lankančių vaikų tėvams reikės mokėti mokesčius ir už karantino laikotarpį, kuris leidžiamas namie?

– Savivaldybė jau paskelbė, kad Klaipėdos ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankančių mažamečių tėveliams dėl visoje šalyje sustabdytos vaikų priežiūros mokėti už darželius nereikės. Taip pat mokestis nebus taikomas ir už pailgintos dienos grupes bei už neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimus, įvairius būrelius.

– Ar savivaldybė pasirūpins vaikais iš socialiai remtinų šeimų, kuriems priklauso nemokamas maitinimas?

– Taip, neabejotinai. Teisę į nemokamą maitinimą turinčių šeimų atstovai turi kreiptis į ugdymo įstaigas, kurios yra įpareigotos kiekvieną pirmadienį saugiai išduoti sauso maisto davinius už penkias dienas pagal iš anksto suderintą laiką. Didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems mokiniams, kurie ugdomi Litorinos, "Medeinės" mokyklose, M.Mažvydo progimnazijoje bei Baltijos gimnazijoje, nemokamas maitinimas bus pristatomas į namus. Tačiau maitinimas nutraukiamas veiklos nevykdančių sporto klasių mokiniams bei Jūrų kadetų mokyklos ugdytiniams.

Naudodamasis proga noriu atkreipti visų miestiečių dėmesį ir paprašyti primygtinai paisyti Vyriausybės nustatytos karantino tvarkos. Saugokime save ir vieni kitus. Nesibūriuokime, atsisakykime nebūtinų išėjimų iš namų. Kuo mažiau žmonių bus viešose erdvėse – tuo mažiau asmenų, kurie gali užkrėsti ar užsikrėsti virusu ir jį toliau platinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

apie neišsemtus resursus

Nelojalūs miestui, nemokantys mokesčių, parazituojantys, gyvenantys iš Sodros ir Klaipėdos m biudžeto lėšų, piktybiškai eikvojantys Ligonių kasų pinigus, agresyvūs, turintys vaikus, anūkus-nusikaltėlius, siunčiantys eurus iš Klaipėdos į NVS, lygiai kaip ir siuntinius, fiktyviai apsiforminę specialiuosius poreikius ir gaunantys nemokamus masažus, SPA paslaugas, tarnaites į namus-socdarbuotojas...tai Klaipėdos rusakalbiai pensininkai. Pensininkės rusakalbės dauguma yra nedirbusios apskritai arba dirbusios fiktyviai, kai "įdarbinta" būdavo darbo knygelė, o jas pačias buvo galima rast pliaže, baracholkėj, restorane, prie boninės, belaukiančias deficitų. Jos niekada net savo buto neapsikuopdavo, bet visada sėdėdavo dulkinuose kambariuose su lakuotais nagais ir šukuosenom. Kam dirbt? Juk aptarnavusios kokį girtą mariaką užsidirbdavo per valandą tiek, kiek kokios vargšelės kokiam konservų fabrike per mėnesį. Jos visos dabar išdidžios pensininkės, reikalaujančios LR pinigų, paslaugų.

Runkeliams

Debilai,ne meras reguliuoja keltų darbą

kodėl

..Klp..>>>kai nulis? O keltų priėmimas?Net nespėja dirbti,tiek prisivežė darbo.Meluoja.Buvo paskelbta ,kad karantinas,bet...kur,gal ne Klaipėdoje,kad pats meras karantino nesiliko?Nesustabdo judėjimo ir t.t.))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS