KU ugdo išskirtinius profesionalus | Diena.lt

KU UGDO IŠSKIRTINIUS PROFESIONALUS

  • 7

Naujų talentų puoselėjimas ir aukščiausios kokybės išsilavinimas – to siekia kiekvienas universitetas. Klaipėdos universitetas (KU) – didžiausias Vakarų Lietuvoje, sutelkiantis daugybę talentų inžinerijos, verslo valdymo, finansų, logistikos, IT ir daugelyje kitų sričių.

Kaip jūrinių mokslų srities ir studijų, integruotų į tarptautinius akademinius tinklus, lyderis, nacionaliniu ir Baltijos regiono mastu, KU pritraukia studentų iš viso pasaulio. Kuria kryptimi universitetas eina bei apie profesionalus, kuriuos ugdo, „Klaipėdai ID“ pasakojo KU prorektorė doc. dr. Sonata Mačiulskytė.

– Kaip apibūdintumėte Klaipėdos universitetą?

– Klaipėdos universitetas įkurtas 1991 m., siekiant sustiprinti Lietuvos jūrinę poziciją. Universitetas siūlo specializuotas jūrinių studijų programas, skirtas rengti jaunus profesionalus jų kelionei į vis dar neatrastą vandenų pasaulį. Didžiausi povandeninio pasaulio atradimai mūsų dar laukia ateityje ir KU tikisi suvaidinti reikšmingą vaidmenį, juos atskleidžiant.

Antra svarbi Klaipėdos universiteto misija yra užtikrinti socialinį ir kultūrinį Vakarų Lietuvos regiono vystymąsi. Išskirtinė geografinė padėtis suteikia pagrindą klestėti tokioms unikalioms studijų programoms kaip Laivybos ir uostų inžinerija, Hidrologija ir okeanografija, Biologija ir jūros biotechnologija. Be to, universitetas turi vieną iš geriausių mokslinių tyrimų ir studijų bazių Baltijos jūros regione – plaukiojančią mokslo laboratoriją „Mintis”, kuri jau dalyvavo įvairiuose reikšminguose moksliniuose projektuose Lenkijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, o taip pat projekte, sudarant geologinius jūros žemėlapius netoli Kuršių nerijos nuo Juodkrantės iki sienos su Rusija. Svarbu paminėti, kad Klaipėdos universitetas turi geriausias IT ir Mechanikos inžinerijos studijų programas Lietuvoje pagal studijų kokybės indeksą.

– Iš kokių Lietuvos miestų ir užsienio šalių studentai atvyksta studijuoti?

– Dauguma Lietuvos studentų atvykę iš Vakarų Lietuvos regiono. Kalbant apie prašymus studijuoti iš užsienio, Klaipėdos universitetas gauna prašymų iš Ukrainos, Kazachstano, Sakartvelo, Italijos, Ispanijos, Turkijos, taip pat iš kaimyninės Latvijos. Tačiau didžiausia tarptautinės bendruomenės dalis, siekianti gauti aukštojo mokslo diplomus, yra iš Indijos ir Bangladešo. Taip pat daugėja studentų iš Afrikos. Metams bėgant, Klaipėdos universitetas tapo namais studentams iš viso pasaulio. Ieškodami konkrečios doktorantūros studijų krypties, daugiausia atvyksta studentai iš ES ir Šiaurės Afrikos, konkrečiau – iš Maroko.

– Kokias asmenines savybes, padedančias jiems konkuruoti darbo rinkoje, KU studentai įgyja akademinių studijų metu?

– Studentams suteiktos išskirtinės galimybės patirti realių gyvenimiškų praktinių problemų sprendimą tiesiogiai. Dirbdami mažomis, artimai bendradarbiaujančiomis grupėmis, studentai gauna suasmenintus nurodymus ir pagalbą iš universiteto. Kiekvienam individualiai atveriamos galimybės atsiskleisti, kiek tik leidžia jų fantazija. Didžioji dalis mūsų studentų pradeda dirbti dar tebelankydami paskaitas universitete ir sėkmingai tęsia darbą baigę mokslus bei gavę diplomą.

– Kokį karjeros kelią KU studentai paprastai pasirenka?

– Pastaraisiais metais didžioji studentų dalis pasirenka ir įgyja diplomus sveikatos mokslų srityje. Kai kurie pradeda savo karjerą jau baigę bakalauro studijas, kai kurie toliau tęsia studijas, siekdami magistro laipsnio. Nemažai studentų su specialybe susijusį darbą suranda dar studijuodami, kadangi Klaipėdos universitetas artimai bendradarbiauja su praktiškai visomis Vakarų Lietuvos viešosiomis ir privataus kapitalo bendrovėmis. Susipažinę su  įmonės vidiniu darbu praktikų metu, studentai ne tik praplečia savo darbo reziume, įgyja reikalingų įgūdžių, bet kartu ir ieško savo būsimo darbdavio. Karjeros galimybės studentams atsiveria tokiose tarptautinėse bendrovėse kaip Philip Morris, MARS, DFDS, Yazaki, Linström, turinčiose savo filialus Klaipėdoje, o taip pat bendrovėse iš Ispanijos, Kinijos SGD klasteriuose ir kitur.

– Ar universiteto absolventams lengva rasti darbą toje srityje, kurią jie studijavo?

– Natūralu, kad ne kiekvienas studentas suranda darbą, atitinkantį jo studijų kryptį. Nežiūrint to, galime išdidžiai sakyti, kad kiekviena viešojo ar privataus sektoriaus bendrovė turi bent kelis darbuotojus, baigusius Klaipėdos universitetą. Tokiuose sektoriuose, kaip socialinės paslaugos, švietimas, sveikatos apsauga, Klaipėdos jūrų uostas yra maksimalus dirbančių Klaipėdos universiteto absolventų skaičius.

Per 30 savo gyvavimo metų, Klaipėdos universitetas parengė beveik 34 000 jaunų specialistų, ir dauguma jų įsidarbino Vakarų Lietuvoje bei jos regionuose.

– Ar KU absolventai po studijų lieka Klaipėdoje ir kokios to priežastys?  

– Tendencijos aiškios – dauguma absolventų toliau lieka gyventi mieste, kuriame studijavo, susikurtos ekosistemos aplink save dėka. Paprastai, tai studijų draugai, darbai, kuriuose pradėta dirbti, kultūrinis gyvenimas, prie kurio priprasta – tai skatina čia įleisti šaknis. Žinoma, dalis absolventų grįžta į savo gimtuosius miestus, tuo tarpu kiti – laimės pasiryžę ieškoti didžiuosiuose Lietuvos miestuose ar užsienyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

bliamba

"..Kaip jūrinių mokslų srities ir studijų, integruotų į tarptautinius akademinius tinklus, lyderis, nacionaliniu ir Baltijos regiono mastu, KU pritraukia studentų iš viso pasaulio. Kuria kryptimi universitetas eina bei apie profesionalus, kuriuos ugdo, „Klaipėdai ID“ pasakojo KU prorektorė doc. dr. Sonata Mačiulskytė... Kazin-"KU prorektorė doc. dr. Sonata Mačiulskytė.." kada nors,, realiai dyrba .LJL paptasu "matrosu"?.

Biznis o ne studijos

Komercija su tos pačios aprašytosios personos dėka, mat jai galimai nurodyta kuo daugiau kreditų kad būtų tai visokių nesąmonių prirašyti turi, ko visai net nereikia, kad tik būtų brangiau...

exStudentas

Pigi rašliava.. nieko gero KU neduoda. Sakau kadangi teko ten studijuoti. Studijų kokybė apgailėtina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS