Kviečia Jūrų kadetų mokykla | Diena.lt

KVIEČIA JŪRŲ KADETŲ MOKYKLA

  • 4

Dienraštis "Klaipėda" tęsia rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus. Šį kartą į skaitytojų klausimus atsako meras.

– Skelbiama, kad šiemet jau galima registruotis ir į Jūrų kadetų mokyklą. Kuo ši mokykla skirsis nuo įprastos?

– Iš tiesų, registracija į Klaipėdos mokyklas jau vyksta, o renkantis įstaigą galima registruotis ir į Jūrų kadetų mokyklą. Kurie dar negirdėjo, Jūrų kadetų mokykla rugsėjo 1-ąją duris atvers buvusiose Klaipėdos universiteto Tęstinių studijų instituto patalpose Sportininkų gatvėje.

Šią mokyklą rinktis raginu visus, kuriems svarbu jaustis ir būti tikriems jūrinės valstybės piliečiams bei šalies patriotams, nes čia jūrinėms, laivybos ir karybos pagrindų disciplinoms bei patriotiškumui ugdyti bus skiriamas gerokai didesnis dėmesys.

Primenu, kad šiemet galima registruotis į 5–8 klases, tačiau mokykla bus auganti, todėl ją pasirinkę vaikai galės įgyti vidurinį išsilavinimą.

Tai nebus vien sukarinta mokykla. Mokiniai, kaip ir kitose mokyklose, mokysis lietuvių kalbos, matematikos, biologijos ir kitų bendrojo ugdymo programos disciplinų, negana to, įgis ir laivybos, buriavimo, karybos pradmenis, mokysis žygiavimo, rikiuotės. Planuojamos ir praktinės pratybos, o po pamokų bus siūlomas užimtumas visą dieną. Kartu bus rengiamasi mokymosi tęstinumui jūrinio bei karinio profilio aukštosiose mokyklose.

Tačiau net ir tie, kurie nesieja savo ateities su jūreivyste, laivyba ar karyba, gali drąsiai rinktis Jūrų kadetų mokyklą. Tikiu, kad tokios savybės kaip patriotiškumas, tvirtos moralinės nuostatos bei platus akiratis pagelbės bet kokioje veikloje.

Turime istorinį šansą padėti užaugti naujai kartai, kuriai jūrinė kultūra ir jūrinė valstybė nebūtų tik tušti žodžiai, kuri apie jūrą išmanytų gerokai daugiau nei vien žinotų, kad esame valstybė, turinti priėjimą prie jūros. Tikiu, kad Klaipėdoje turėsime pasididžiavimo vertą mokyklą, kuri reikalinga ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai – jūrinei valstybei.

– Gyventojai girdėjo apie savivaldybės pažadus pėsčiųjų perėjas padaryti saugesnes. Miestiečiai teiraujasi, kas konkrečiai bus atlikta? Ar negalima išvengti šviesoforų įrengimo, ar jie nedidins kamšačių?

– Turime aiškiai suprasti, kad saugumas yra pats didžiausias prioritetas, tačiau apie tai, kad nauji šviesoforai nedidintų automobilių spūsčių, žinoma, taip pat galvojama. Šviesoforai pėstiesiems įrengiami ten, kur nereguliuojamų perėjų negali būti, daugeliu atvejų tai yra plačios gatvės, turinčios po dvi tris eismo juostas į vieną pusę ir dar tiek pat į kitą.

Turbūt daugelis jau pastebėjo, kad nauji šviesoforai veikia Taikos prospekte, Šilutės plente, netrukus jie bus įjungti ir Baltijos prospekte. Šviesoforai eismą stabdys tik tada, kai pėsčiasis paspaus mygtuką, o tuo metu, kai nebus pėsčiųjų, vairuotojams prie raudono šviesoforo signalo stovėti tikrai neteks.

Kalbant apie naujus šviesoforus pėstiesiems, artimiausiuose planuose – dvi šviesoforinės perėjos Šilutės plente, ruože nuo Debreceno gatvės iki Statybininkų prospekto, dar viena – Smiltelės gatvėje, ties 47 namu.

Iš viso šiuo metu yra identifikuota 41 perėja, kur būtina didinti pėsčiųjų saugumą. Taip pat yra sudarytas planas, kokias priemones minėtose perėjose reikia įrengti.

Viena priemonių, kaip jau minėjau, – šviesoforų įrengimas, kita – kryptinis apšvietimas, o tai itin padidina saugumą tamsiuoju paros metu. Vien šiemet kryptinį apšvietimą numatoma įrengti 15-oje perėjų, esančių Taikos prospekte, Kauno, Agluonos, Debreceno, J.Janonio, Bangų, Mogiliovo ir Naikupės gatvėse.

Dalyje perėjų kartu bus įrengiamos ir saugumo salelės, o kai kurios perėjos bus perkeliamos į kitą vietą ar naikinamos, tačiau tokių sąraše – tik kelios. Šį priemonių planą svarstė bei patvirtino Saugaus eismo komisija, visos priemonės bus įgyvendintos per 3 metus pradedant nuo šių.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite el. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau. Dienraščio "Klaipėda" pirmadienio numeryje rubrika pasirodo du kartus per mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kam ta

kadetu mokykla jei laivynų neturim?

Sigitas

Taip nors ir pavėluotai, bet sveikintinas dalykas kas dėl Jūrų kadetų mokyklos. Todėl t.y. 1. Nenorėčiau kad patriotiškumui ugdyti bus skiriamas gerokai didesnis dėmesys ir toks išskirtinumas būtų aplenkiant kitas mokymo ugdymo įstaigas. 2. Tai turi vykti be išimties visuose mokymo ugdymo įstaigose. 3. Todėl ir keista kai kalbam t.y. "Šią mokyklą rinktis raginu visus, kuriems svarbu jaustis ir būti tikriems jūrinės valstybės piliečiams bei šalies patriotams, nes čia jūrinėms, laivybos ir karybos pagrindų disciplinoms bei patriotiškumui ugdyti bus skiriamas gerokai didesnis dėmesys". Savaime aišku tikėti galima ir velniu. Todėl norėčiau kad viskas kas sumanyta ir įgyvendinama t.y. dėl Jūrų kadetų mokyklos virstu kūnų, o ne butaforija-muliažu.

Giedrius

P.Vytautai,pirmiausiai nuvažiuokit į sportininkų kūriamą kadetų mok patalpas! Ten nusiaubta lyg vandalų! Argi gali dirbti ir mokytis žmonės,vaikai?! Nejuokinkit svieto,ten landynė,kada spėsit išremontuoti?! Jei laiko 2 mėn,iš kur finansai?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS