Labdaros gobimo vingrybės | Diena.lt

LABDAROS GOBIMO VINGRYBĖS

Klaipėdos apskrities ligoninės Psichiatrijos filiale kilo sumaištis dėl labdaros. Į valstybės finansuojamą įstaigą be jokio juridinio pagrindo atvežta labdaringo maisto.

Eilėje – biudžetinė įstaiga

Dešimt dėžių su maisto paketais Psichiatrijos filiale teišbuvo parą. Apie labdarą sužinojęs Apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas nurodė nedelsiant jos atsisakyti.

Pirmadienį maisto daviniais su Klaipėdos organizacijomis dalijosi Vaikų dienos centrą įkūręs Labdaros ir paramos fondas "Dienvidis".

"Pas mus ugdomi 19 moksleivių. Tokio kiekio maisto mums yra per daug, tad galime pasidalyti su kitomis organizacijomis", – sakė fondo "Dienvidis" direktorė Ana Stirbienė.
Per porą valandų dviejų tonų dėžių, gautų iš Vokietijos, rietuvė ištirpo. Maisto labdaros atvažiavo benamius ir socialiai remtinus kasdien maitinančios labdaros valgyklos įkūrėjai, kitos įstaigos. Labdaringo maisto pageidavo ir iš valstybės biudžeto išlaikomas Klaipėdos apskrities ligoninės Psichiatrijos filialas, jų automobilis buvo antras eilėje prie nemokamų dovanų.

Lėšų pakanka

"Klaipėdai" pasidomėjus, kodėl prie labdaros fondo "Dienvidis" durų šį pirmadienį maisto paketus krovėsi Klaipėdos apskrities ligoninės Psichiatrijos filialo darbuotojas, šios įstaigos vadovas Algirdas Narinkevičius supyko.

"Absoliučiai nesupratau. Visiškai nesupratau. Nieko nežinau, – pareiškė Psichiatrijos filialo vadovas. – Ligoninė turi pakankamai lėšų ir maitina normaliai bei tvarkingai, ne tuo adresu skambinate".

A.Narinkevičiui patikinus, kad žurnalistai ne tik savom akim matė, bet ir turi jo vadovaujamos įstaigos vardu prisistačiusio darbuotojo nuotrauką, vyriausiasis gydytojas pakėlė toną: "Cha. Nu ir kas? Kokią situaciją aš turiu paaiškinti?"
Vyriausiojo gydytojo teko kantriai to paties klausti kelis kartus.

"To, kas mums priklauso, mums pakanka, bet jei yra papildomai, mes visada priimame. Supratot? Ar supratot? O ką jūs supratote? – tai išrėžęs A.Narinkevičius numetė telefono ragelį.

Ligoninės vadovas – priblokštas

Kitą dieną "Klaipėda" pasiteiravo Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo Romaldo Sakalausko, kuriam pavaldus Psichiatrijos filialas, ar išvakarėse gautais maisto daviniais nuo šiol bus maitinami ligoninės pacientai.

"Savivalė ir viskas. Mes turime pakankamą finansavimą maitinimui. Stacionariai besigydantiems skiriama maitinimui 10 litų per dieną. Dabar turime 231 ligonį. Reikia aiškintis, kas ten vyksta. Negali taip būti, kad prie "Maximos" slaugytojos padėjėja prašytų bulvių alkaniems ligoniams. Reikia kirsti per nagus ir kuo greičiau, tuo bus geriau", – išgirsta žinia piktinosi R.Sakalauskas.

Apskrities ligoninės vadovas, išgirdęs detektyvinę labdaros istoriją, iškart susisiekė su A.Narinkevičiumi ir buvo priblokštas, kad pastarasis patikino apie labdarą nieko nežinantis, o išvakarėse su "Klaipėda" apskritai nekalbėjęs.

"Aiškinamės, kaip tai galėjo nutikti. Galbūt tai nebuvo padaryta su įstaigos vėliava, o žmogaus improvizacija. Klausimas – kam tai naudinga? Iš tarybinių laikų žmonės buvo įpratę iš virtuvės neštis produktus namo, tačiau dabar tai jau istorija. Psichiatrinė neseniai prijungta prie Apskrities ligoninės, tad gali būti, kad kažkas savivaliauja. Be mano žinios jokia labdara nepriimama. Turi būti dokumentai, apskaita. Mes atsakingi už pacientų sveiktą. Kas bus, jei kuris po tokio maisto apsinuodys. O palatose po 20-30 guli. O jei visi suviduriuos?", – stebėjosi R.Sakalauskas.

Labdarą grąžino

Maisto ir veterinarijos tarnyba uostamiestyje šios maisto siuntos netikrino. Labdaros fondui "Dienvidis" buvo paaiškinta, esą jei ši labdaros akcija yra vienetinė – jokių tyrimų ar dokumentų nereikia.

"Pirmadienį turėjome pasitarimą, kuriame dalyvavo ir A.Narinkevičius, tačiau nebuvo kalbos apie lėšų trūkumą ligoniams maitinti", – aiškino R.Sakalauskas.

Apskrities vyriausioji gydytoja Ilona Bumblienė "Klaipėdai" patvirtino, kad ligoninės turi teisę gauti ir teikti paramą.

"Tai visiškai normalu, tačiau tai turi būti įstaigos įstatuose, o labdara turi būti pajamuojama", – sakė I.Bumblienė.

Psichiatrijos filialas, pasirodo, nėra prasčiausiai finansuojamas, palyginti su kitomis įstaigomis. Per metus maistui čia skiriama 374 tūkst. litų. Panašaus dydžio Tuberkuliozinei ligoninei ligoniams maitinti skiriama 356 tūkst. litų.

Apskrities ligoninės vadovas R.Sakalauskas atvirai stebėjosi, kodėl apie labdarą jam nebuvo pranešta, o žurnalistams Psichiatrijos filialo vadovas nesiteikė paaiškinti situacijos. Antradienio popietę Apskrities ligoninės vadovą pasiekė žinia, kad labdaros savo privačia iniciatyva važiavo socialinis ligoninės darbuotojas. Buvo paaiškinta, kad neva personalas, norėdamas pagelbėti dienos skyrių lankantiems psichinę negalią turintiems žmonėms, pats ėmėsi iniciatyvos, kad galėtų globotiniams įdėti maisto į namus.

Antradienį labdara grąžinta fondui.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

gedasst

Labdaros buvo daug. Fonde dirba tik moterys - paprasytas padejau ja iskrauti, kai atkeliavo is Vokietijos. Todel turiu ka pasakyti. Zmones gavo daug gero ir nepagailejo - pasidalino su kitais. Ir DAUGYBE kitu imoniu DZIAUGESI ir ACIU sake. Ir niekas is ju nesiskunde... ir biudzetu neprarado... ir korupcija neisaugo :) Tik VIENOS matyt-korumpuotos ligonines matyt-korumpuotas vadovas vos isgirdes akiplesiskus zurnalistes klausimus (is kur, uz ka, gal vagiat, kur desit? ) is kart pagalvojo apie patikrinimus, komisijas, bylas (kuriu turbut yra ragaves) ir pri...jo i kelnes. O pasmirdes puole gintis ne nepasidomejes: Tipiski nomenklaturininko veiksmai - "iztrebit, unichtozyt', v liubyx merax!" Taip elgiasi tik kvailas arba kaltas! Ir kas is to isejo - darbuotojai veze dezes atgal ir ... keike kvaila vadova. Zmones, negaunantys vakarienes sedejo itrauke pilvus ir ... keike kvaila vadova. Fondo, dalinusio labdara, darbuotojai kraipe galvas ir... juokesi is kvailo ligonines vadovo. Ir tik zurnaliste visai nenukentejo. Ji netgi islose - skandalas, reitingai, komentarai... Nors net elementarus zodziai su klaidomis parasyti... Nors jokio rimto darbo nebuvo atlikta... Todel kreipiuosi i Asta: "Mergaite, negerai, kad svetimu tusciais skrandziais sau kisene pasipildei. Nori lipti per galvas - va ir rasyk apie Zvonkes, apie Bosus ir kitus, kuriu tava rasliava neskriaudzia." O apie tavo rasliava... na ka as zinau! Gerbiama mano lietuviu mokytoja pasakytu taip: "Tavo keverzones tinka tik prakurui".

Žurnalistei

Ką tu išmanai? Prijungus KPL prie KAL daug kas pasikeitė į blogąją pusę dėl maitinimo. 10-litų dienai!? Na žinote gėda taip įžūliai meluoti!!!! Dabar porcijos dvigubai mažesnės, duona šlykšti, pati pigiausia.Tokios privalgę pacientai ir eina naktį prašinėti vaistų nuo ''ižogos'', o po prijungimo prie KAL .ir vaistų neturim ko beduoti. Teks atnešti sodos iš namų.Sriubos dirbtinai riebios, sojų dešra taip pat baisi, dar giriatės, vos ne liukso viešbutyje maitina, gėda šitokius melagingus straipsnius rašyti. Man atrodo, kad psichiatrijos filiale vėl veikia''juodosios jėgos'', kurios vėl nori pakenkti dabartiniam PF vadovui, o tos jėgos tai tie žmonės, kurie neteko didelių atlyginimų ir dabar gauna atlyginimą už konkrečiai atidirbtą laiką. Labai šauniai patvarkė juos naujasis mūsų vyr.gyd p.R.SAKALAUSKAS! Na,o dėl labdaros,tai išpūstas burbulas!!!!!!!

dalia

Dabar ir zurnalistams krize.Kuo didesne nesamone parasys, tuo daugiau skaitovu skaitys.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS