Laikrodžių muziejus turės naują stogą | Diena.lt

LAIKRODŽIŲ MUZIEJUS TURĖS NAUJĄ STOGĄ

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus filialas – vienintelis Laikrodžių muziejus šalyje – šiuo metu be stogo. Beveik 40 metų stogas nuimtas ir bus keičiamas nauju. Atnaujinimo darbus kiek sujaukė kylančios statybinių medžiagų kainos, tačiau darbai buvo neišvengiami, stogas buvo kiauras.

Labai reikėjo permainų

Laikrodžių muziejaus vedėjas Romualdas Martinkus patikino, kad senasis muziejaus stogas buvo uždengtas beveik prieš 40 metų, 1984-aisiais.

"Senasis stogas buvo paprasta žaliai dažyta skarda, tokia savotiška vario imitacija. Dabar ją pakeis moderni vokiška skarda, kuri, tikimės, bus ilgaamžė. Manytume, kad naujoji laikys dar mažiausiai keturiasdešimt, o gal ir šimtą metų", – džiaugėsi R.Martinkus.

Naujas stogas kainuos kelis šimtus tūkstančių eurų, dalį pinigų tam skyrė Klaipėdos miesto savivaldybė.

Pradžioje stogui numatyta apie 200 tūkst. eurų, tačiau šiuo metu visos statybinės medžiagos labai pabrango, tad ir naujo stogo kaina pasikeitė.

Anot muziejaus vedėjo, stogą keisti buvo būtina, nes lyjant lietaus vanduo sunkdavosi į vidų, o lokalūs remontai naudos nedavė.

Pinigai – ir iš miesto

Šiuo metu esą rengiami dokumentai ES fondams ir dėl pastato fasado tvarkymo.

"Kultūros ministras pažadėjo lėšų, tada sutvarkysime ne tik pastato fasadą, bet ir vidų, atnaujinsime grindų dangas, vėdinimo sistemas, gal net įrengsime liftą", – dėstė R.Martinkus.

Šiais metais papildomai skelbėme informaciją, mat 18 tūkst. eurų kol kas lieka nepanaudotų.

Dėl pajudėjusių muziejaus stogo atnaujinimo darbų džiaugsmo neslepia ir Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

"Prieš mūsų langus vyksta darbai, tad džiaugiamės. Daliniam finansavimui iš miesto biudžeto muziejus paraišką pateikė beveik prieš metus. Pagal ją skyrėme 61 tūkst. eurų. Mes finansuojame tik dalį stogo remonto darbų", – teigė V.Juška.

Paveldosaugos skyriaus vadovas vardijo ir kitus saugomus statinius – senąjį paštą Liepų gatvėje, vadinamąjį bravorą Šaulių gatvėje, taip pat senamiesčio erdves, kur po archeologinių tyrimų ar savavališkų statybų likvidavimo darbų liko "negražių vietų" (Skerdėjų g., Daržų g.14), kurias irgi nedelsiant reikėtų tvarkyti.

Vitalijus Juška. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Stebi situaciją rinkoje

Savivaldybės programoje saugomų statinių sutvarkymui šiemet yra numatyta išdalyti 220 tūkst. eurų, bet esą jaučiamos nelabai geros tendencijos, nes statybų kainos šovė į viršų ir tų paraiškų šiemet pateikta gerokai mažiau nei pernai.

"Savivaldybės paramos suma išaugo iki 90 tūkst. eurų vienam objektui, bet Rusijos sukeltas karas sujaukė gyvenimą visur, taip pat ir statybos sektoriuje, tą mes matome pagal savo tvarkybos darbus. Statybos medžiagos brangsta ne dienomis, o valandomis", – kalbėjo V.Juška.

Pastatų savininkai linkę palaukti ir pažiūrėti, ar nusistovės statybos medžiagų ir darbų kainos.

Savivaldybės atstovas teigė, kad šiemet nebuvo atmesta nė viena paraiška saugomų statinių tvarkymui, net nebuvo konkurencijos tarp paraiškų teikėjų.

"Pernai dalies paraiškų netenkinome, nes pritrūkome tam skirtų savivaldybės lėšų, o šiais metais papildomai skelbėme informaciją, mat 18 tūkst. eurų kol kas lieka nepanaudotų. 301 tūkst. eurų jau yra rezervuota tvarkybai. Paraiškų priėmimą pratęsime iki vasaros vidurio, kad dar bent vienam objektui būtų galima nudažyti fasadą", – dėstė V.Juška.

GALERIJA

  • Laikrodžių muziejus turės naują stogą
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS