Svarbu žinoti: lašišas teks paleisti | Diena.lt

SVARBU ŽINOTI: LAŠIŠAS TEKS PALEISTI

  • 2

Nuo rugsėjo 1-osios prasidėjo akcija „Saugome lašišą“, kuria norima užtikrinti lašišų ir šlakių apsaugą jų migracijos ir neršto vietose. Iki spalio 15 d. visas sugautas lašišas ir šlakius privaloma paleisti atgal į vandens telkinį. Galimybė paimti sugautą lašišą arba šlakį išliks tik po šių žuvų neršto.

Aplinkosaugininkai teigia, kad akcijos metu bus siekiama ne tik išsiaiškinti pažeidėjus, bet ir bus skiriamas didelis dėmesys edukacinėms priemonėms.

„Visuomenei bus teikiama aktuali informacija apie žvejybos taisykles, svarbius lašišų ir šlakių migracijos metu taikomus žvejybos ribojimus, draudimus ir reikalavimus. Bus konsultuojami gyventojai ir asmenys žvejybos vietose apie aplinkai atsakingą elgesį“, – teigė Gyvosios gamtos apsaugos departamento direktorė Mantė Ramanauskienė.

Per akciją ypatingas dėmesys bus skiriamas Baltijos jūros priekrantei, Kuršių marioms, Nemuno deltos regionui, Šventosios (pajūrio), Nemuno, Minijos, Jūros, Dubysos, Neries, Šventosios, Žeimenos, Siesarties, Vilnelės, Vokės upėms ir jų intakams.

Bus organizuojami reidai, tęsiama reguliari verslinės žvejybos kontrolė ir tikrinami žvejai mėgėjai.

Pareigūnai stabdys ir tikrins, ypač tamsiu paros metu, transporto priemones asmenų, kurie įtariami pažeidę žvejybą reglamentuojančius teisės aktus.

Už neteisėtai sugautą lašišą arba šlakį taikomas 970 eurų žalos apskaičiavimo bazinis įkainis.

Padarytos žalos gamtinių rezervatų ar ichtiologinių draustinių vandens telkiniuose atlyginimo dydis skaičiuojamas taikant trigubą padarytos žalos žuvims apskaičiavimo bazinį įkainį.

Pernai per šią akciją buvo surengti 543 reidai.

Akcijos laikotarpiu nustatyti 247 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai (160 iš jų – šiurkštūs), 5 verslinės žvejybos ir 109 kito pobūdžio pažeidimai.

Taip pat pareigūnai paėmė 382 įrankius: 100 mėgėjų žvejybos, 282 ne mėgėjų žvejybos ir 6 plaukiojimo priemonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

svarbu laiku įjungti durnių

lašiša į nerštavietes pradeda eiti jau birželio mėnesį, jei tuo metu patikrintų rytinėje kuršmarių pakrantėje patatytas išmaniasias gaudykles tai aplinkosaugininkams suparaližuotų atvipusius žandikaulius, ten lašišų sugaudo tonomis. Marozai, kiek kainuoja tavo nusikalstamas neveikimas ir lašišų naikintojų dangstymas?

Jo

Ar rusams kursiu mariose irgi uzdrausit gaudyti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS