Lenktynėse į Seimą mirga spalvinga kandidatų minia | Diena.lt

LENKTYNĖSE Į SEIMĄ MIRGA SPALVINGA KANDIDATŲ MINIA

Artėjantys Seimo rinkimai šiemet Klaipėdoje bus bene vieni spalvingiausių. Šįkart tarp kandidatų yra ir užkietėjusių politikos vilkų, kurie jau ne vieną kadenciją renkami į parlamentą, ir naujokų, stebinančių neįprastu įvaizdžiu bei nepagirtinais biografijos faktais.

Vėl dominuoja vyrai

Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) paskelbtus duomenis, Klaipėdos mieste, keturiose vienmandatėse rinkimų apygardose – Marių, Pajūrio, Danės ir Baltijos – dėl keturių Seimo nario mandatų konkuruoja 46 kandidatai, tarp jų dvylika moterų politikių.

Beje, praeitą kadenciją nė viena dailiosios lyties atstovė vienmandatėse rinkimų apygardose Klaipėdoje rinkimų nelaimėjo, tik trys jų – tuometė socialdemokratė Irena Šiaulienė, Lenkų rinkimų akcijos atstovė Irina Rozova ir konservatorė Agnė Bilotaitė pateko į Seimą pagal partijų sąrašus.

Tad kai kurios partijos – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (konservatoriai), Liberalų sąjūdis, Darbo partija, socialdemokratai ar partija "Lietuva – visų" per šiuos rinkimus vienmandatėse apygardose moterų net nedelegavo.

Lygiateisiškiausia šiuo klausimu yra Lietuvos žaliųjų partija, kurios dvi atstovės Liudvika Kuzminčiūtė (Danės apygardoje) ir Jolanda Bagdonienė (Baltijos apygardoje) sieks Seimo nario mandato.

Taip pat Socialdemokratų darbo partija, delegavusi lygiai vyrų ir lygiai moterų Klaipėdos vienmandatėse apygardose. Čia Pajūrio apygardoje balotiruojasi Neringa Aleksandrovienė, o Baltijos – I. Šiaulienė.

Po dvi moteris delegavo partija "Laisvė ir teisingumas" (Sandrą Sirutienę Marių apygardoje bei Liną Šukytę-Korsakę Baltijos apygardoje) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (I.Rozovą – Marių apygardoje bei Tamarą Šukliną – Pajūrio apygardoje).

Po vieną damą vienmandatėse rinkimų apygardose atstovauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (Ligita Girskienė Marių apygardoje), Krikščionių sąjungai (Olia Stulgaitienė Pajūrio apygardoje), Laisvės partijai (Birutė Andruškaitė taip pat Pajūrio apygardoje) bei Centro partijai (Nina Puteikienė Baltijos apygardoje).

Arenoje – parlamentarai

Marių apygardoje, kur balotiruojasi 13 kandidatų, į parlamentą pageidautų grįžti du dabartiniai Seimo nariai I. Rozova ir Algimantas Kirkutis, tik šįkart politikas prisijungė prie Krikščionių sąjungos.

Tarp vienmandačių apygardų kandidatų į Seimą nemažai ir Klaipėdoje žinomų žmonių.

Praeitą kadenciją A. Kirkutis su "valstiečių" vėliava Seimo mandatą iškovojo Baltijos apygardoje, nurungdamas A. Bilotaitę.

Pajūrio rinkimų apygardoje, kur balotiruojasi 11 kandidatų, praėjusių rinkimų sėkmę bandys pakartoti dar du Seimo nariai – Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas (Danės apygardoje nusileidęs centristui Nagliui Puteikiui ir į parlamentą patekęs pagal partijos sąrašą) bei "valstiečiams" ištikimas Dainius Kepenis (praeitą sykį Marių apygardoje nurungęs liberalą Edmundą Kvederį).

Danės apygardoje vėl rungsis dar vienas dabartinis Seimo narys, centristas N. Puteikis, o Baltijos – dabar jau Socialdemokratų darbo partijos narė I. Šiaulienė ir liberalas Gintaras Vaičekauskas, praeituose rinkimuose sėkmingai pasirodęs ir laimėjęs parlamentaro mandatą Pajūrio apygardoje prieš konservatorių Arūną Barbšį.

Siekia politinės karjeros

Šįkart Seimo rinkimuose dalyvauja ir nemažai Klaipėdos miesto tarybos narių – liberalai Saulius Budinas (Danės apygardoje) bei E. Kvederis (Marių apygardoje), "valstietė" L. Girskienė (Baltijos apygardoje), konservatorius Audrius Petrošius (Baltijos apygardoje), taip pat jo partijos kolega, Klaipėdos mero pavaduotojas A. Barbšys (Pajūrio apygardoje) ir Lietuvos centro partijos atstovė N. Puteikienė (Baltijos apygardoje).

Pajūrio apygardoje konkuruos ir dar vienas politikas – socialdemokratas, Neringos tarybos narys Vaidas Venckus.

Dar kartą mėgins sėkmę politikoje buvęs Klaipėdos miesto tarybos narys Mindaugas Žilys (Marių apygardoje), iškeltas kandidatu partijos "Lietuva – visų", taip pat partijos "Laisvė ir teisingumas" atstovė L. Šukytė-Korsakė (Baltijos apygardoje), Lenkų rinkimų akcijos atstovė T. Šuklina, jos partijos kolega, buvęs Klaipėdos savivaldybės direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas, taip pat buvęs Seimo narys, konservatorius, dabar Krikščionių sąjungos kandidatas Evaldas Jurkevičius.

Tarp šių metų vienmandačių apygardų kandidatų į Seimą nemažai ir kitų žinomų žmonių.

Kandidatas: Klaipėdoje Danės vienmandatėje rinkimų apygardoje kandidatuojantis pats jauniausias politikas N. Vitkauskas, VRK puslapyje prisistatantis kanapių įteisinimo aktyvistu, ne vieną rinkėją nustebins ne visai įprastu Seimo nariui įvaizdžiu. / VRK nuotr.

Konservatoriai Marių apygardoje delegavo buvusį aplinkos ministrą Kęstutį Navicką, o Danės apygardoje – kariuomenės generolą ir diplomatą Arvydą Pocių.

Socialdemokratams Danės apygardoje atstovauja buvęs ilgametis Klaipėdos respublikinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas.

Centro partija Marių apygardoje delegavo mokslininką Vytautą Dubrą, o "valstiečiai" – dar vieną akademinio pasaulio atstovą Antaną Kontautą (Danės apygardoje).

Vienintelis teistas dukart

Tarp kandidatų yra ne tik mokslininkų, jūrininkų, dizainerių, sportininkų ir šiaip bedarbių ar pensininkų.

Vis dėlto tik pavieniai pretendentai į Seimą, kurie balotiruojasi Klaipėdoje, yra nebaigę aukštojo mokslo, kai kurie turi po du ar tris aukštojo mokslo diplomus.

Yra kandidatų, baigusių kelis universitetus užsienyje.

Ir tik vienintelis pretendentas Simas Galdikas, žinomas krepšininkas, Darbo partijos kandidatas Baltijos apygardoje, buvo dukart teistas Klaipėdos miesto apylinkės teisme.

2008 m. už sunkų sveikatos sutrikdymą (135 str. 1 dalis), o 2010 m. – už viešosios tvarkos pažeidimą (284 str. 1 dalis) ir svetimo turto sunaikinimą ar sugadinimą (187 str. 3 dalis).

Tačiau, kaip kandidato anketoje prisipažįsta pats S. Galdikas, "gimus jo vyresniajai dukrai, sustiprėjo šeimos vertybės" ir jis pradėjęs suvokti ateinančių kartų svarbą pasauliui.

"Naujos idėjos atvedė mane į šv. Lozoriaus korpusą Lietuvoje, pradėjau skirti savo laiką darbui su specialiųjų poreikių vaikais. Visuomeninė veikla aiškiai parodė, kad ne savanorių pusėje yra svertai, kaip kompleksiškai spręsti šalyje esančias problemas, todėl nusprendžiau pasukti politiko keliu", – rašoma S. Galdiko VRK pateiktoje anketoje.

Labiau nei žinomo sportininko teistumas rinkėjus savo neįprastu įvaizdžiu veikiausiai turėtų stebinti jauniausias Klaipėdoje kandidatas į Seimą – 27-erių Laisvės partijos atstovas Nerijus Vitkauskas (Danės apygarda).

Jaunasis politikas prisistato Žaliojo žiedo draugijos nariu, o prie visuomeninės veiklos įvardijo, jog yra kanapių įteisinimo aktyvistas, protestų organizatorius.

Didžiosios politikos naujokai

Be jau minėtų kandidatų, Marių apygardoje balotiruojasi Lietuvos žaliųjų partijos atstovas Žydrūnas Banevičius, "darbietis" Tomas Burkauskas, "socdarbietis" Juozas Girčys, socialdemokratas Kęstutis Mickevičius bei Laisvės partijos atstovas Vaidas Šukys.

Pajūrio rinkimų apygardoje jėgas sumanė išbandyti ir "socdarbiečių" atstovė N. Aleksandrovienė, centristas Audrius Stankus, Laisvės partijos atstovė Birutė Andruškaitė, Krikščionių sąjungos kandidatė – O. Stulgaitienė bei Darbo partijos atstovas Aleksandras Voronovas.

Danės apygardoje rinkėjų teismui nusiteikę "socdarbietis" Rimvydas Kairys, Darbo partijos atstovas Giedrius Binza bei Žaliųjų partijos kandidatė L. Kuzminčiūtė.

Baltijos apygardoje, be jau minėtų politikos žvaigždžių, balotiruojasi Lenkų rinkimų akcijos atstovas Michailas Andrijanovas, "valstietis" Mindaugas Bastakis, socialdemokratas Mindaugas Prialgauskas bei Laisvės partijos atstovas Mindaugas Tarnauskas.

Kažkur sąrašo gale

Daugiamandačiuose partijų sąrašuose yra ir dar daugiau klaipėdiečių, nors jų vietos labai kuklios.

Iš klaipėdiečių į "valstiečių" sąrašą 132 numeriu įtrauktas Klaipėdos tarybos narys Arūnas Andziulis.

Darbo partijos sąraše 92 numeriu įrašytas buvęs ilgametis Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda.

Centristų sąraše 31 numeriu įtrauktas jau kurį laiką Klaipėdoje gyvenantis žinomas laidų vedėjas Sigutis Jačėnas.

Klaipėdietis advokatas Vaclovas Janušauskas "socdarbiečių" sąraše į Seimą įrašytas 106 numeriu.

Žinomas Klaipėdos universiteto istorikas Vacys Vaivada – Krikščionių sąjungos sąraše – 56-as, o buvęs uostamiesčio tarybos narys Saulius Liekis Liberalų sąjūdžio sąraše – 93.

"Valstiečių" atstovas Konstantinas Lotiukas įrašytas 80-u numeriu, o partijos "Laisvė ir teisingumas" atstovas klaipėdietis Svajūnas Škimelis rinkimų sąraše yra 69.

Tačiau, kaip rodo praktika, vieta politinio sąrašo gale dar nieko nereiškia, yra buvęs ne vienas atvejis, kai kandidatas iš kone paskutinės vietos buvo išreitinguotas į patį viršų ir laimėjo Seimo nario mandatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Anonimas

Kam reikalingos tos seimo p.y.d..e.r.a.s.i.n.e.s--l..e.z.b.i.n.e.s ziurkes?

Romas

Aš žinau, kad Puteikienė išrinkta tikrai dirbs Klaipėdai. Dėl to ja ir rinksiu.

Kirvis

Kada musu seimas ir jo atstovai nustos buti keiksmazodziu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS