Lietuvos jūrų muziejui – 40 | Diena.lt

LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJUI – 40

  • 1

Liepos 28-ąją sukako 40 metų, kai Kopgalyje duris atvėrė Lietuvos jūrų muziejus. Muziejui pradžią davė dar 1971 m. Klaipėdos kraštotyros muziejuje Herkaus Manto gatvėje sukurta Jūrų skyriaus ekspozicija.

1972 m. prasidėjo Nerijos forto – Kopgalio tvirtovės – restauracija, akvariumo statyba, buvo įrengti baseinai, ekspozicijų salės. Remontas užtruko iki 1979 m.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė sakė, kad Lietuvos jūrų muziejų kūrė ypatingi žmonės ypatingoje vietoje: "Čia, Kuršių nerijos smaigalyje, susitinka žemė, jūra, marios ir žmogus. Labai abejoju, ar be tuomečio Klaipėdos vadovo Alfonso Žalio, istoriko, muziejaus įkūrėjo ir ilgamečio jo direktoriaus Aloyzo Každailio, apskritai būtų atsiradęs ir išaugęs Lietuvos jūrų muziejus. Seno Prūsijos forto griuvėsiai virto Lietuvos perlu, kuriame klesti vandenų gyvybė ir sekamos istorijos apie tai, kaip žmogus gyvena prie jūros ir jūroje. Į muziejų traukia šimtai tūkstančių lankytojų iš Lietuvos ir užsienio."

Per 40 metų Jūrų muziejų aplankė apie 24 mln. lankytojų. Šiandien šis muziejus – lankomiausias ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse.

Jūrų muziejus augo su kiekvienais metais: senajame Nerijos forte pradėjo nardyti Kaspijos eršketai, skleidėsi koralai, kalėdines giesmes giedojo pingvinai, išsirito pirmieji Kopgalio pingvinukai, poilsiautojų vasaros buvo neįsivaizduojamos be Šiaurės jūrų liūto Bocmano. Ant pylimų, buvusiose pabūklų aikštelėse, išsikerojo jūrų dugno arklai – inkarai, marių pakrantėje atgijo šimtmečio pradžios Etnografinė pajūrio žvejo sodyba, o į sausumą greta jos išplaukė senieji žvejybos laivai. Prieš ketvirtį amžiaus pastatyti delfinų namai ir juose apgyvendintos Juodosios jūros afalinos.

Jau trisdešimt metų muziejus yra svetinga priebėga pilkiesiems Baltijos jūrų ruoniukams. Išgydyta ir paleista atgal į jūrą apie 80 rastinukų. Dabar už delfinariumo jau kyla Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras – ruonių ir kitų mūsų jūros gyvūnų gydykla ir tyrimų centras.

Prieš dvejus metus atgimęs akvariumas pakvietė į kelionę nuo Lietuvos upelio, ežero per Baltijos ir Šiaurės jūras į tropinius vandenis.

Jame šiandien galime pasivaikščioti ir susipažinti su jūros dugnu, pamatyti, kaip gyvena slapčiausi jūrų gyviai.

Gyvūnų įvairovė akvariume išaugo net tris kartus. 24-iuose naujuose akvariumuose įsikūrė 155 rūšys jūrų gyvūnų: 650 žuvų bei bestuburių. Lankytojai pasitinkami ekspozicija "Nerijos forto istorija", pasakojančia apie šį gynybinį objektą.

Tai – sudėtinė Klaipėdos jūrinės istorijos dalis, o Nerijos fortas – geriausiai išlikęs Prūsijos fortifikacinis statinys Lietuvos teritorijoje.

Lietuvos jūrų muziejaus teritorija užima apie 13 ha plotą. Muziejaus rinkiniuose saugoma beveik 90 tūkst. eksponatų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dronė

Prisimenu šią vietą iš vaikystės, kai čia buvo vien griuvenos ir geležinės grandinės . Dažnai žaizdavome šioje vietoje slėpynių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS