Lietuvos jūrų muziejus – draugiškas visiems lankytojams | Diena.lt

LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJUS – DRAUGIŠKAS VISIEMS LANKYTOJAMS

  • 0

Lietuvos jūrų muziejus kviečia į atnaujintą akvariumo ekspoziciją: ji praturtinta sprendiniais asmenims su negalia. Sprendiniai sukurti universalaus dizaino principais, todėl jie padės plėsti žinias apie vandenų pasaulį visiems besilankantiems akvariume.

Kaip muziejus tapo draugiškas pojūčiams

Kultūros ministerija atliko tyrimą „Muziejai žmogaus gerovei“ ir parengė rekomendacijas dėl paslaugų, skirtų žmonėms su negalia. Darbo grupėje dirbo ir Lietuvos jūrų muziejaus specialistai: direktorė Olga Žalienė, Delfinų terapijos skyriaus vedėja prof. dr. Brigita Kreivinienė bei Edukacijos skyriaus vedėja Renata Treigienė. 

„Ir tyrimo rezultatai, ir kasdienės patirtys buvo vienprasmės, – sakė muziejaus direktorė O. Žalienė. – Muziejai turi tapti draugiški ir suprantami visiems. Postūmiu įgyvendinti pokyčius tapo laimėtas bandomasis projektas „Akvariumo ekspozicijos prieinamumo asmenims su negalia didinimas „Draugiški pojūčiams“, kurį finansavo Kultūros ministerija.“

Įgyvendinant projektą ekspozicijos papildytos net 6 draugiškais klausos, lytėjimo pojūčiams edukaciniais sprendiniais, įrengtos 3 naujos bei atnaujinta 1 esama nusiraminimo erdvė, atnaujintas lankytojų kelias, sukurtos naujos paslaugos – 3 temų edukacinė programa bei ekskursija. Lankytojų patogumui sudaryta galimybė atsisiųsti garso įrašus ir tekstą skaitymui į savo įrenginį – tokiu būdu užtikrinami visų asmenų, turinčių negalias, poreikiai.

Prabilo gyvūnai ir atsirado nusiraminimo erdvės

Akvariumo ekspozicija papildyta edukacine garso siena „Draugiški klausos pojūčiams“, leidžiančia išgirsti  septynių jūrų gyvūnų garsus. Kitose stacionariose stotelėse lankytojai pažins gyvūnų atliejas jas lytėdami ir klausydamiesi pasakojimų apie juos, sudaryta galimybė atsisiųsti gyvūnų garsus.

Pagal projekto partnerių (Klaipėdos Litorinos mokyklos, Klaipėdos „Medeinės“ mokyklos,  Klaipėdos regos ugdymo centro specialistų) rekomendacijas didelis dėmesys skirtas nusiraminimo vietų įrengimui, nes specialiųjų poreikių turintys žmonės ekspozicijoje gali patirti ir šoką dėl lankytojų gausos, diskomfortą dėl tamsos, kvapų, garsų ir pan.

Todėl buvo pastatytos lankytojus raminančiai veikiančios balansinės sofos, kurios užtikrins nusiraminimą stebint terapinį poveikį kuriantį medūzų akvariumą ar kriauklių ekspoziciją. Atsirado ir visai uždara nusiraminimo erdvė, orientuota į jautrius žmones, ieškančius ramesnės aplinkos, atsiribojimo nuo bendro triukšmo. Tokioje erdvėje žmonės galės prisėsti, prigulti bei atsipalaiduoti, žiūrėdami vaizdo siužetą apie jūrų stichiją, tyrinėdami jūros dugną imituojančią taktilinę edukacinę komodą, kurdami jūros gyvūnų dėlionę. Ketvirtoji nusiraminimo-poilsio stotelė atnaujinta su vaizdu į pingvinų baseiną bei galimybe pasiklausyti pingvinų istorijų.

Parengta speciali edukacinė programa ir ekskursija

Muziejaus edukatoriai parengė ekskursiją „Jūra – gyvybės lopšys“, kurią veda ne vienas edukatorius, o mažiausiai du ir daugiau. Ekskursijos įgyvendinimui įsigytos pojūčius stiprinančios priemonės: audio gido įranga, asmenims su regėjimo negalia numatyti garsinio vaizdavimo elementai, lytėjimui skirti objektai, asmenims su klausos negalia pateikiama rašytinė informacija, vizualiniai sprendiniai,  asmenims su intelekto ir raidos sutrikimais paruošti sensoriniai raminantys elementai, ikonografinis pasakojimas, supaprastintas gido tekstas, asmenims su judumo negalia apgalvotas kelias, aukšto intelekto žmonėms – įtraukiantys pasakojimai ir pan.

Trijų dalių edukacinės programos temas pasiūlė pačios tikslinės grupės: jūros pasaulio pažinimas, jūros dugno pažinimas, jūrų gyvūnų pažinimas. Ši programa yra orientuota į vaikus, turinčius specialiųjų ugdymo poreikių (pažinimo, emocijų ir elgesio sutrikimus). Pagal projekto partnerių rekomendacijas įsigytos sensorines kuprinės su jose esančiomis nusiraminimo priemonėmis. Taip pat atsirado papildomų priemonių, kuriomis gali naudotis lankytojai: vežimėlis vaikui, vaikštynė ar elektrinis vėžimėlis sunkiau judančiam suaugusiajam.

Baigiamasis šio projekto renginys – festivalis, skirtas Tarptautinei žmonių su negalia dienai paminėti „Aš neabejingas, o Tu?“, vyks gruodžio 4 d. PC „Studlendas“. Taip pat baigiama kurti draugiška lankytojui nauja muziejaus internetinė svetainė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS