Naujasis Klaipėdos universiteto ligoninės vadovas mato kelią iš bėdų | Diena.lt

NAUJASIS KLAIPĖDOS UNIVERSITETO LIGONINĖS VADOVAS MATO KELIĄ IŠ BĖDŲ

  • 7

Klaipėdos universiteto ligoninės gyvenime vakar įvyko ilgai lauktas įvykis – tris didelius padalinius vienijančios ligoninės bendruomenei prisistatė naujasis jos generalinis direktorius Audrius Šimaitis.

Paveldėjo milijoninę skolą

Ta proga į Klaipėdą atvyko ir su medikais bei žurnalistais bendravo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

58-erių A. Šimaitis medicinos mokslus baigė Vilniaus universitete, yra dirbęs Klaipėdos jūrininkų ligoninėje, 33 metus dirbo kardiologu. Daug metų dirbo Karališkojoje Kornvalio ligoninėje, dėstė Ekseterio universitete, turi didžiulę medicinos vadovavimo patirtį įstaigose.

Visus šiuos faktus minėdamas A. Dulkys teigė, jog didžiulė sėkmė, kad A. Šimaitis ėmėsi vadovauti suvienytai Klaipėdos universiteto ligoninei.

Ministro ir naujojo ligoninės vadovo susitikimas vyko sausakimšoje Klaipėdos ligoninės salėje, ne vienas medikas stovėjo prie durų. Visi jie laukė nedviprasmiškų atsakymų į aktualius klausimus.

Vienas tokių buvo apie pinigus. Dabar ligoninės skola siekia apie 8 mln. eurų, gali būti, kad iki metų galo ji išaugs iki 12 milijonų.

Kalbėdamas apie tokio įsiskolinimo priežastis, A. Dulkys minėjo, kad iki ligoninių sujungimo Klaipėdos ligoninėje darbuotojų atlyginimai buvo gerokai aukštesni nei Jūrininkų bei reabilitacijos ligoninėse. Sujungus padalinius susidarė didžiulis disbalansas.

Tiek ministras, tiek ligoninės generalinis direktorius neneigė, kad skola nemenka, bet kartu minėjo, kad ji sudaro tik apie 12 ar 13 proc. visos įstaigos apyvartos.

Didins pajamas

Vienas svarbiausių algų medikams klausimų bus sprendžiamas didinant ligoninės pajamas. Kadangi ligoninių biudžetas sudaromas iš apmokėjimo už paslaugas, naujasis vadovas ketina peržiūrėti sutartis su ligonių kasomis.

Šiuo metu ne visos ligonių kasų kvotos įvykdomos. Ketinama plėsti dienines ir ambulatorines paslaugas. Ne vienas ligoninės medikas patikino vadovą, kad toks rezervas yra didelis, o tai yra didelis pajamų šaltinis.

„Dirbu tik keturias valandas ir jau matau daug galimybių didinti ligoninės pajamas, manau, kad rytoj jų pamatysiu dar daugiau“, – tikino A. Šimaitis.

Jau susipažinęs su Klaipėdos universiteto ligoninės gydytojų algų dydžiais naujasis jos vadovas maloniai nustebo – skirtumas tarp to, koks buvo mūsų, ir užsienio šalių gydytojų atlyginimų prieš porą dešimtmečių, gerokai sumažėjęs. Kai kurie geri specialistai ir čia jau uždirba tiek pat, kiek Anglijoje.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvoje išsiplėtojo privati medicina ir sukūrė gerą konkurenciją valstybinėms įstaigoms. Visame pasaulyje valstybinės įstaigos nesugeba mokėti daugiau nei privačios, bet universiteto ligoninė gali pasiūlyti sąlygas visapusiškam gydymo įgūdžių tobulinimui. Privatus sektorius tokios galimybės neturi. Tai traukia gydytojus“, – svarstė naujasis ligoninės vadovas.

Jis ketina pasinaudoti užsienyje taikoma praktika ir taip sumažinti, o gal ir panaikinti eiles, laukiant vizito pas gydytojus.

Audrius Šimaitis. D. Janauskaitės nuotr.

Gydytojai susidomėjo

A. Šimaitis minėjo sieksiantis, kad ligoninėje būtų daug jaunų gydytojų, kaip tai yra įprasta panašiose pasaulio ligoninėse.

Nebus toleruojamos bet kokios korupcijos apraiškos, nebus tolerancijos ne tik mobingui, bet ir necivilizuotam elgesiui.

Ypatingą dėmesį vadovas ketina skirti gydymo įstaigos stuburu vadinamoms slaugytojoms.

„Sieksime išlaisvinti nuo papildomų darbų gydytojus. Sveikatos apsaugos vadybininkų įvedimas į ligoninės veiklą ir jų funkcijų išplėtimas leis gydytojams daugiau jėgų ir energijos skirti pacientams bei mokslui. Be to, stiprinsime slaugytojų instituciją ir išplėsime jų kompetencijas“, – minėjo A. Šimaitis, pabrėždamas, kad dabar gydytojai atlieka daug techninių darbų, kurie atima labai daug laiko.

Šiuo metu Klaipėdos universiteto ligoninėje trūksta apie 60 gydytojų. Paklaustas, kaip ketina užpildyti šią spragą, naujasis vadovas pasidžiaugė, kad šis skaičius mažėja.

Neseniai į Klaipėdą dirbti ir gyventi atvyko vienas gydytojas ortopedas traumatologas, dar trys jo kolegos laukiami artimiausiu metu.

„Kad taptume gydytojų traukos centru, turime keisti organizacinę kultūrą. Ji turi būti tokia, kad gydytojai norėtų čia dirbti. Turėjau daugybę skambučių ne tik iš Lietuvoje dirbančių gydytojų, darbo galimybėmis bei sąlygomis domisi ir užsienyje dirbantys lietuviai gydytojai. Su kai kuriais jų jau vedame derybas. Jei vystysime procesus teisinga linkme, problemų su gydytojais nebus“, – kalbėjo A. Šimaitis.

Jis minėjo ir ketinimą kurti tarpusavio pasitikėjimo, sprendimų skaidrumo, tolerancijos ir pagarbaus elgesio atmosferą ligoninėje.

„Nebus toleruojamos bet kokios korupcijos apraiškos, nebus tolerancijos ne tik mobingui, bet ir necivilizuotam elgesiui“, – atvirai dėstė A. Šimaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jonas Lietuvis

O kas šią sistemą korumpavo , iškreipė,supūdė , kas metų metus privilegijuotai gydė visokio plauko valdžiažmogius , kas nedarė pažangių žingsnių ir netobulino sistemos, ir naikino bet kokią teigiamą medikų iniciatyvą ir sąžiningumo apraiškas. Kas buvo pagrindinė šios supuvusios sistemos ligoninėse ašis , kad už korupcinius pinigus buvo pacientai aptarnaujami geriau , nei Vokietijos klinikoje. Ir dabar atvykę emigrantai tą daro , nes čia galima korupciniais variantais, skubiai atlikti operacijas. O visa tai daro valstybinę mediciną neprieinamą eiliniam žmogui, ir griauna pasitikėjimą valstybe ,kaip ir pačią valstybę. Tad ponai komentuojantys , gal praregėkite .

asaros

jei matai kelia tai pasiimk dulki kartu ir eikite susikibe tuo laimes keliu

Sveikatos

apsauga nuo ministro dulkiaus. Taip turetu buti suformuota antraste.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS