Manų kruopose – šeimininkių siaubas | Diena.lt

MANŲ KRUOPOSE – ŠEIMININKIŲ SIAUBAS

Košės vaikui sumaniusi išvirti klaipėdietė manų maišelyje rado netikėtų priedų – tarp kruopų raitėsi kirminai, blaškėsi kandys. Manų vartojimo terminas nebuvo pasibaigęs, o plastikinis maišelis, kuriame buvo maisto produktas, neatidarytas.

Sukėlė šleikštulį

Du mažamečius vaikus auginanti mama teigė, kad prieš daugiau nei mėnesį manų kruopas pirko prekybos centre "Lidl", esančiame Taikos prospekte.

"Įsigijau ir padėjau maišelį į spintelę. Pakuotė nebuvo atidaryta. Sugalvojau dukrai išvirti pusryčiams košės, o čia – toks siurprizas", – tvirtino klaipėdietė.

Pasak moters, dar neatidarius pakuotės permatomame maišelyje matėsi besiraitantys kirminai ir rudi sparnuočiai.

Mama įsitikinusi, kad užkratas jau buvo įsigytose kruopose, lervos veikiausiai išsirito kiek vėliau. Moteris akcentavo, kad spintelėje laikytas įpakavimas nebuvo pradarytas, o kruopos vartoti buvo tinkamos. Ant pakuotės nurodyta, kad jų galiojimo laikas – iki šių metų balandžio 26 d.

"Pasidaro šlykštu, kai pagalvoji, ką valgome patys ir kuo maitiname savo vaikus. Abejoju, ar maistinių kandžių kiaušinėlius galima pastebėti tarp manų kruopų", – dvejojo klaipėdietė.

Rado ir kaimynės

Moteris teigė, kad anksčiau maistinių kandžių manuose, kurie pirkti tame pačiame prekybos centre, buvo radusios ir jos draugės. Moterys niekur nesikreipė – tiesiog išmetė kruopas.

"Tad nemanau, kad čia tik sutapimas. Aišku, visiems visko pasitaiko", – teigė klaipėdietė.

Pastebėjusi maistines kandis manuose, moteris puolė apžiūrėti kitas spintelėje lankomas kruopas, produktus.

"Girdėjau, kad šiuos kenkėjus išnaikinti labai sunku. Šeimininkės daug vargsta. Tačiau visur kitur buvo švaru – nei sparnuočių, nei lervų", – atkreipė dėmesį moteris.

Pašnekovė tvirtino nesitikinti atgauti pinigų už kruopas. Čekis jau seniai išmestas. Klaipėdietė teigė norėjusi tik įspėti kitus vartotojus, jog šie atidžiai apžiūrėtų perkamus maisto produktus.

Atliks tyrimą

Įmonės "Lidl Lietuva" viešųjų ryšių specialistė Valerija Lebedeva nuoširdžiai apgailestavo dėl pirkėjos patirties. Pasak jos, skundų iš pirkėjų dėl kenkėjų manų kruopose iki šiol nebuvo gauta.

"Gerai, kad pateiktos nuotraukos. Mums labai svarbu, kad jose būtų matomas produkto galiojimo laikas bei partijos numeris. Tai gerokai supaprastina atvejo tyrimą, kuris atliekamas kiekvieną kartą susidūrus su panašiomis problemomis. Atliekame patikrinimą parduotuvėje, taip pat aptarsime situaciją bei galimas jos priežastis su šios prekės tiekėju", – komentavo atstovė.

V.Lebedeva pabrėžė, kad įmonė "Lidl Lietuva" daug dėmesio skiria produktų šviežumui ir kokybei užtikrinti: "Tad ši situacija mums yra labai apmaudus nesusipratimas."

Anot atstovės, įmonėje yra įdiegta griežta kokybės užtikrinimo sistema, kuri numato kelių etapų tiekėjų atranką, reguliarias gamybos vietų ir prekių patikras jau pradėjus bendradarbiavimą ir kita.

"Kiekviena pirkėjo pastaba ar skundas yra ištiriamas, nustatant priežastis ir būdus išvengti nukrypimų nuo kokybės standartų ateityje", – teigė specialistė.

V.Lebedeva pirkėjams priminė, kad maisto produktus, įsigytus "Lidl" parduotuvėse, galima bet kuriuo metu grąžinti bet kurioje "Lidl" parduotuvėje Lietuvoje. Tam būtina pateikti kasos kvitą. Tokiu atveju pirkėjas gali atsiimti sumokėtus pinigus arba rinktis kitą analogišką produktą.

Atstovė nurodė, kad, turint klausimų ar pageidavimų dėl asortimento, prekių kokybės tiekimo ir kitų, kviečiama kreiptis į įmonės klientų infoliniją ar susisiekti internetu.

Kenkėjai – rimta problema

Klaipėdos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusiais metais sulaukė maždaug 10 vartotojų skundų dėl įsigytose kruopose, riešutuose, kituose vaisiuose pastebėtų maistinių kandžių ir jų lervų.

Nė vienas šių pranešimų nebuvo susijęs su prekybos centru "Lidl".

Tačiau Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža informavo, kad kitas uostamiesčio prekybos centras dėl šių kenkėjų baustas net du kartus.

"Buvome gavę skundą iš vartotojo, kad maisto produktuose rado kandžių. Patikrinome, pranešimas pasitvirtino. Įmonė samdė tarnybą, dezinfekavo patalpas. Atrodo, viskas išsisprendė. Tačiau po kurio laiko vėl sulaukėme pranešimo, kad to prekybos centro produktuose rasta kandžių. Informacija vėl pasitvirtino. Įmonė turėjo kartoti veiksmus", – kalbėjo viršininkas.

A.Bauža pabrėžė, kad įmonei teko sunaikinti ir daug produktų, kurie buvo užkrėsti maistinėmis kandimis. Tarp jų buvo ir kruopų, ir riešutų, ir saldainių.

Tarnyba buvo gavusi skundą, kad maistinės kandys buvo apnikusios prekybos salėje sudėtus riešutus. Juos taip pat teko sunaikinti.

"Maistinės kandys – rimta problema prekybos centrui", – pasakojo vadovas.

Lervos pragraužia pakuotes

Pasak A.Baužos, kiekvienas prekybos centras privalo turėti kenkėjų valdymo programą. Iškilus rimtesnei problemai, kviečiamos specialiosios tarnybos kandims naikinti.

"Prekybos centrų atstovai stebi situaciją, bet kiekvieno vabaliuko net ir geriausia šeimininkė savo virtuvėje nesužiūri. Taip ir prekybos centrai", – teigė viršininkas.

Išnaikinti šiuos kenkėjus yra sudėtinga. Apie tai pasakoja ir namų šeimininkės, kurių spintelėse atsirado maistinių kandžių. Jos naikinamos, naudojant specialias gaudykles, spinteles valant acto ir vandens tirpalu ar naudojant ūkinį muilą.

Teigiama, kad kandis baido levandų kvapas. Jos nemėgsta ir tabako, pipirų, apelsinų aromato. Kovoti su šiais kenkėjais padeda ir pelargonijos, dilgėlės, o didžiausias priešas – švara. Kai kurios šeimininkės į spinteles padeda česnako.

"Nuo maistinių kandžių neapsaugotas nė vienas. Jų galima parsinešti su maisto produktais. Radus šių kenkėjų, reikia peržiūrėti visas kruopas, užkrėstas išmesti, o kitas perpilti į stiklinius ar plastikinius indus, išvalyti visus spintelės tarpus", – patarė viršininkas.

Vadovas atkreipė dėmesį, kad maistinių kandžių lervos gali pragraužti plastikinius maišelius ar popierines pakuotes ir persimesti į kitus maisto produktus.

Galėjo užsikrėsti ir namie

Pasak A.Baužos, sunku pasakyti, kur klaipėdietės įsigytos manų kruopos užkrėstos maistinėmis kandimis. Taip galėjo nutikti ir pas gamintoją, ir sandėliavimo vietose prekybos centre, ir pas pačią vartotoją namuose.

"Moteris ilgą laiką laikė manus šiltoje aplinkoje. Galėjo ir pas ją pačią prisiveisti. Kaip ir minėjau, maistinių kandžių lervos pragraužia pakuotes. Aišku, kiaušinėlis galėjo būti ir pačiose manų kruopose. Iš šventos dvasios kandys tikrai neatsirado", – komentavo viršininkas.

Vadovas pabrėžė, kad, praėjus tiek laiko po pirkimo, verslininkai neprivalo grąžinti pinigų už nekokybišką prekę. Juolab kad pirkėja neturi ir čekio.

A.Bauža atkreipė dėmesį, kad dieną maistinių kandžių nepamatysi, jos skraido naktimis. Skraidančios kandys deda kiaušinėlius, o iš jų išsirita lervos. Jos būna apie centimetro ilgio.

Vadovas patikino, kad maistinės lervos nėra nuodingos, tad netyčia suvalgius sveikatai pavojus nekyla. Tačiau šie kenkėjai parodo, kad produktas – nekokybiškas.

"Pirkdami maisto produktus, gyventojai turėtų atidžiai apžiūrėti, ar nematyti kandžių. Vienas požymių – tinklelis, kuris sulipina kruopas. Produktas, kuriame aptinkama maistinių kandžių, turi būti nurašytas", – aiškino A.Bauža.

GALERIJA

  • Manų kruopose – šeimininkių siaubas
  • Manų kruopose – šeimininkių siaubas
  • Manų kruopose – šeimininkių siaubas
  • Manų kruopose – šeimininkių siaubas
Skaitytojos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

zita

Parsinešiau manų kruopų, atidariau po kelių dienų ir matau , kad kažkas juda. Pasiėmus padidinimo lūpą žiūriu laksto mažyčiai vabaliukai. pajudinus maišiuką į visas puses pamačiau voratinkliukus o juose kirmėlytės. Ar dar galima kada nors pirkti tas kruopas, net šlykštu darosi kuo prekiauja ir ką suvalgome jei nepastebim.

Kristina

As taip pat ryziuose pirktuose Lidl radau kirminu, bet pakuote jau buvome atidare ir tik veliau pastebejau kirmunus, išsigandau ir visas kruopas išmečiau į šiukšlyna. Po to karto Lidle neperku kruopu, nes pirma kart gyvenime jų radau.

Anonimas

Rudenį prisirenku kaštonu, juos padžiovinu ir pridedu į spinteles, tai kandžių nebūna. Tai darau jau 3 metus. Faktas patikrintas ir nieko nekainuoja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS