„Metų renovacijos projekto“ rinkimai – kuris projektas taps visuomenės favoritu? | Diena.lt

„METŲ RENOVACIJOS PROJEKTO“ RINKIMAI – KURIS PROJEKTAS TAPS VISUOMENĖS FAVORITU?

Lietuvos gyventojai jau gali susipažinti ir įvertinti ne anksčiau kaip 2022 m. šalyje modernizuotus daugiabučius ir išrinkti, kuris vertas „Metų renovacijos projekto“ titulo. Konkurse dalyvauja trys projektai, įgyvendinti Klaipėdoje – daugiabučiai Kauno g. 13, Pilies g. 3 ir Taikos pr. 34.

Skaitytojai galės įvertinti praėjusiais metais įgyvendintus projektus, iš kurių geriausią atviro balsavimo metu išrinks visuomenė. Daugiabučių renovacija šalies savivaldybėse prasidėjo 2013 m. ir nuo to laiko atnaujinti 3 528 daugiabučiai, 1 407 daugiabučių atnaujinimo darbai šiuo metu vis dar vykdomi.

„Girdėdami šias istorijas matome, kad buvo pagerintas gyventojų gerovė, sumažintas šiluminės energijos suvartojimas, kas pastaraisiais metais tapo itin svarbu, kilusi energetikos krizė labai gerai parodė gyventojams, kaip svarbu taupyti. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad mažiau suvartojantys namų ūkiai sukuria mažiau taršos, prisideda prie klimato kaitos stabdymo. Matome, kad konkretūs gyventojų pavyzdžiai įkvepia kitus, todėl „Metų renovacijos projekto“ konkursas yra puiki galimybė supažindinti visuomenę su geriausiais pavyzdžiais, kartu pamatyti, kam visuomenė teikia prioritetą, kad ateityje priimdami sprendimus galėtume geriausiai atliepti žmonių poreikius“, – sakė Gintarė Burbienė, Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) Pastatų energinio taupumo departamento vadovė.

Energetinių išteklių taupymo svarbą parodė praėjusiais metais kilusi energetikos krizė.

„Nors energijos kainos šią žiemą buvo ženkliai didesnės, konkurse dalyvaujančių daugiabučių gyventojų istorijos rodo, kad jų suvartojimas ir sąskaitos už šildymą vis tiek lieka mažesnės nei iki renovacijos, kai šildymo kainos buvo ženkliai mažesnės. Taip pat turime nemažai pavyzdžių, kai daugiabučiai jau buvo pasiekę ribą ir reikėjo kapitalinio remonto, kai kur avarinės tarnybos dėl trūkusių vamzdžių važiuodavo vos ne kas mėnesį. Todėl renovacija išsprendė daugybę problemų“, – teigė G. Burbienė.

Projektai skirtingi ir unikalūs

Nuo balandžio 7 d. „Facebook“ paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ bei naujienų portale galima bus susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiais projektais.

„Kiekvienas iš rinkimuose dalyvaujančių daugiabučių savaip nusipelnė šios nominacijos. Stengiamės parodyti ir platų galimų atnaujinimo priemonių spektrą, kuris yra pritaikomas pagal kiekvieno daugiabučio gyventojų poreikius. Turime pavyzdžių, kur daugiabučių renovacija vykdoma kartu su miesto vyriausiuoju architektu, kitur prasčiausias daugiabutis po renovacijos tampa mažiausiai suvartojančiu energijos gyvenamuoju namu visame rajone“, – sakė G. Burbienė.

Balsuojant skatina įvertinti ne tik pastato estetiką

Balandžio 21–27 d. skaitytojai galės balsuoti už labiausiai jiems patikusį projektą. Visgi prieš balsavimą APVA Pastatų energinio taupumo departamentas siūlo susipažinti su visomis istorijomis, įvertinti ne tik pastato estetiką, bet ir kokią naudą gavo atnaujinto namo gyventojai.

„Modernizacija turi ne vieną privalumą, tai ne tik estetinis fasadas ar mažiausios sąskaitos už šildymą. Skatiname įvertinti visus kriterijus, tokius kaip energinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, draugiškumas aplinkai, bendruomeniškumas ir bendras gatvės, rajono ar net miesto vaizdas“, – sakė G. Burbienė. APVA įsteigti apdovanojimai bus įteikti trims daugiausia balsų surinkusiems projektams. Geriausius įgyvendintus projektus skatinami rinkti visi Lietuvos gyventojai – laimėtojai bus paskelbti balandžio 28 d.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

durniu laivas

Atsikniskit su savo renovacija,paziurekit kokie tie namai po renovacijos tepraejo 2 metai visi dazai gale namo kaip sumurzinti,ar supelyje,baisu ziureti,jie tik mokesciais zmones apkrauna o naudos nulis,valdantieji nuperka pigiausius o skirtuma pasidalija tarp savuju,visur vien vagystes,atsakomybes nera,tai nepuskit mums miglos ponuliai,uztenka mus apvagineti,turekit nors biskuti sazines,geriau savo sazines renovokites,

Anonimas

NE renovuotas 30m senumo GERIAU ATRODO kaip pries 5m renovuotas namas !

Svarus

Blefas lietuviska renovacija.Pasidomekiy kaip viskas vyko Lenkojoj...organizuotai pravaziavo visa sali. Cia tik suka,bruka, vagia ir meluoja....zuvys nepazista savo vaiku,o baudziauninkai niekados nesukuria tvarios valstybes....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS