Miesto aikštelių kontrolei – Talino patirtis | Diena.lt

MIESTO AIKŠTELIŲ KONTROLEI – TALINO PATIRTIS

Svečiai iš Estijos miesto valdžiai pristatė programą, kuri padėtų pagerinti vaikų žaidimų, šunų vedžiojimo aikštelių priežiūrą ir sumažintų tam reikalingas išlaidas. Tačiau bent kol kas Klaipėdai tokių naujovių nereikia, nes trūksta pačių aikštelių.

Matytų aikštelių planą

Programa, kuri palengvina Talino vaikų žaidimų ir šunų aikštelių priežiūrą, pristatyta miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams.

Įmonės, kuri užsiima tokių programų diegimu, atstovas Otto Popel pasakojo, kad Estijos sostinėje tokia praktika naudojama jau dvejus metus.

„Ši programa optimizavo savivaldybės pajėgas, aptarnaujant aikšteles. Kas vyksta pastarosiose galima matyti virtualiai. Niekur nereikia eiti“, – tvirtino atstovas.

O.Popel pasakojo, kad į miesto internetinę svetainę galime patalpinti interaktyvų vaikų žaidimų aikštelių planą. Kiekvienas į jį užėjęs matys, kur yra aikštelės.

Paspaudęs ant bet kurios, pasirodys informacija, kokioje konkrečioje vietoje ji yra, kada pastatyta, matys aprašymą, kokie įrenginiai yra aikštelėje, kokio amžiaus vaikams jie skirti.

Yra ir grįžtamasis ryšys. Miestiečiai gali parašyti atsiliepimą apie aikštelę – informuoti, kad kažkas sulaužyta, nepatinka, apsidžiaugti įrenginiais ar padėkoti.

„Pranešimas iš karto pasiekia už žaidimų aikštelių kontrolę atsakingą savivaldybės darbuotoją“, – pasakojo svečias. Užeiti į programą galima ir išmaniuoju telefonu.

Programa padėtų sutaupyti

Pasak O.Popel, Talino savivaldė turi partnerį, kuris prižiūri aikšteles. Žiemą jo darbuotojai visas miesto vaikų žaidimų aikšteles turi aplankyti kartą per mėnesį, vasarą – du.

„Į aikštelę atėjęs prižiūrėtojas turi padaryti jos nuotrauką ir įkelti į programą. Tada pastaroji supranta, kad aikštelė buvo patikrinta. Priešingu atveju manoma, kad paslauga nebuvo suteikta ir pinigai neišmokami“, – tvirtino svečias.

Prižiūrėtojai taip pat turi pateikti rekomendacijas – ką reikia keisti aikštelėje, ką patobulinti.

O.Popel nurodė, kad programa padeda formuoti miesto biudžetą. Joje matoma, kiek kuriai aikštelei buvo skirta lėšų, kada daryta. Matoma kuriame rajone trūksta tokios erdvės. Į programą įkeliami ir atliktų darbų, priežiūros aktai.

„Nereikia skambinti prižiūrėtojui ir aiškintis. Paprasčiau užsakyti darbus, jei reikia kokį įrenginį pakeisti ar suremontuoti. Atlikus darbus, vėl reikia nufotografuoti ir į kelti į sistemą. Yra visų veiksmų kontrolė“, – pabrėžė svečias.

Klaipėdai kol kas nereikia

O.Popel teigimu, įdiegus programą Taline vienas savivaldybės darbuotojas yra atsakingas už 280 vaikų žaidimų aikštelių. Jis rūpinasi lėšų skyrimu, kontrole, darbų atlikimu.

„Jei nebūtų programos, būtų sudėtinga susekti darbus. Atsiradus jai, viskas tapo aišku, išlaidos aikštelių aptarnavimui sumažėjo 30 proc., o kokybė išaugo 80 proc.“, – tvirtino svečias.

Komiteto nariai domėjosi, kiek kainuoja ši programa ir jos aptarnavimas. O.Popel tvirtino, kad Talinui pastaroji kainavo 9,5 tūkst. eurų. Klaipėdai įmonė pasiryžusi pritaikyti 20 proc. nuolaidą.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda tvirtino, kad Klaipėdoje daug kartų mažiau aikštelių nei Taline. Uostamiestyje didelių yra apie 10. Mažosiomis, esančiomis prie daugiabučių namų turi rūpintis patys gyventojai.

Tarybos narė Ligita Girskienė atkreipė dėmesį, kad būtent dėl pastarosios priežasties ši programa Klaipėdai dabar nenaudinga. O.Popel atkreipė dėmesį, kad Taline ir dalis vaikų žaidimų aikštelių priklausė gyventojams, tačiau šie masiškai jas perduoda atgal savivaldybei.

„Mes ir to norėtume“, – tvirtino L.Girskienė.

Tarybos narys Tomas Meškinis taip pat pritarė, kad programa Klaipėdai kol kas neaktuali.

„Dėl 10 aikštelių neverta sistemos įvedinėti“, – teigė politikas.

L.Dūda atkreipė dėmesį, kad Poilsio parke žaidimų aikšteles stebi vaizdo kameros. Greičiausiai jos bus įrengtos ir Danės skvere.

Tačiau tarybos narys, komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila atkreipė dėmesį, kad nereikia pamiršti tokios idėjos. Programa gali būti naudinga, kai atsiras daugiau aikštelių, o jų įrengimas yra planuojamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Austėja

Keista,kad dar vis praktikuojama ,kiemuose statyti po vieną statinį,-tai vaikų nedžiugina. Ar neprotingiau būtų daugiau įrengimų vaikams pastatyti skveruose,nes ten ir vaikai būtų saugesni ir mamos galėtų pasėdėdėti ant suolelių ,kai vaikai žaidžia, minutę kitą -atsikvėpti.Ir tų įrengimų priežiūrą vesti būtų lengviau,kai jie vienoje vietoje o ne išsibarstę po visus kiemus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS