Miesto gatvėmis – su deglais rankose: keli šimtai klaipėdiečių nepabūgo net pūgos | Diena.lt

MIESTO GATVĖMIS – SU DEGLAIS RANKOSE: KELI ŠIMTAI KLAIPĖDIEČIŲ NEPABŪGO NET PŪGOS

Klaipėdos krašto dieną pūgos nepabūgo keli šimtai klaipėdiečių. Minint 101-ąsias Mažosios Lietuvos prijungimo prie Lietuvos metines, jaunimas su deglais ir būgnais žygiavo miesto gatvėmis į Skulptūrų parką prie paminklo „Už laisvę žuvusiems“.

Renginį organizavę aktyvistai tęsia šių eitynių sumanytojo, muziejininko ir visuomenininko Dionyzo Varkalio idėją – Klaipėdos sukilimo datą paminėti kitaip.

Pirmadienį, sausio 15-osios vakarą, keli šimtai klaipėdiečių susirinko į Lietuvos piliečių sąjungos organizuotą renginį – „Sausio 15-osios garbė – jaunimo žygis su deglais“.

Eisena su deglais, skambant būgnams, pajudėjo nuo istorinės Klaipėdos prefektūros pastato ir žygiavo Turgaus, Tiltų, Liepų gatvėmis – iki Klaipėdos paminklo sukilėliams „Už laisvę žuvusiems“ miesto istorinėse kapinėse, Skulptūrų parke.

Renginyje prisiminta Klaipėdos krašto sukilimo istorija, buvo dalijamasi prisiminimais, renginio dalyviai ir svečiai vaišinti karšta arbata.

Keli dienraščio kalbinti klaipėdiečiai pasakojo, kad tokiame renginyje dalyvauja pirmą sykį, nors eitynės ir organizuojamos jau penktą kartą, tačiau pridūrė, jog kasmet nepamiršta paminėti šią svarbią datą.

„Šiemet nusprendėme kartu su jaunimu paminėti, bet kiekvienam klaipėdiečiui ši data yra reikšminga, todėl ir anksčiau eidavome į įvairius renginius, skirtus Klaipėdos sukilimui“, – sakė maršo dalyvis.

Kasmet rengiamos šventinės eisenos tradicija gimė jaunimo būrelyje, susibūrusiame pas restauratorių D. Varkalį (1934–2022) Kalvystės muziejuje 2019 m. sausį, ir tęsiasi jau penkerius metus.

„1923 m. sausio 15 d. įvykęs Klaipėdos sukilimas yra išties sėkmingiausia Lietuvos istorijos dalis, kuria privalome džiaugtis visi šio sėkmingo likimo perėmėjai. Jei ne šito istorinio įvykio sėkmė, Klaipėdos kraštas būtų tapęs didžiųjų agresorių auka, o Lietuva būtų neturėjusi vartų į pasaulį – Klaipėdos uosto“, – teigė renginio organizatorius Benas Volodzka.

Eitynėse paprastai dalyvauja neabejingi jauni tautiečiai iš mokyklų, pilietinių organizacijų, plačiosios visuomenės.

Šių eitynių sumanytojas D. Varkalis siekė, kad Klaipėdos žmonės kitaip, ne valdiškai, švęstų Sausio 15-ąją ir pagerbtų tų įvykių didvyrių auką.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Patarimas

Tegul dabar pabando prisijungt Liepoją ar Ventspilį. Kaip čia dar jiems neatėjo i galvą ?

Kiras

Geda.Naciai.Itrauke vaikus i prazutinga spektakli.Kas toliau???Jau matem Hitlerio Vokeitija,Ukraina.Kas is to gavosi.

V ir Gis

Beje, kur ministeris Plikis? Šitiek deglų! Jis kovoja su klimato kaita ar ne?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS