Minimos 97-osios Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metinės | Diena.lt

MINIMOS 97-OSIOS KLAIPĖDOS KRAŠTO PRIJUNGIMO PRIE LIETUVOS METINĖS

  • 5

Trečiadienį minimos Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metinės, jos bus pažymėtos salvėmis, naktiniais žygiais.

„Sausio 15 dieną dėkosime už tai, kad Klaipėdos kraštas priklauso Lietuvai, kaip ir kasmet, pagerbdami bei prisimindami savanorius kovojusius už krašto laisvę“, – teigiama Klaipėdos miesto savivaldybės pranešime.

Klaipėdos krašto dienos iškilmės prasidės aplankant akcijos vadovų Erdmono Simonaičio ir Jurgio Lėbarto kapus.

Vidurdienį uostamiesčio Skulptūrų parke vyks iškilminga ceremonija, pagerbianti žuvusiuosius per operaciją. Dalyvaujant Klaipėdos įgulos kariams, šauliams, kariniam pučiamųjų orkestrui, Lietuvninkų bendrijos atstovams bei garbės sargybai, pagarbą salvėmis atiduos Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės kariai.

Laikrodžių muziejaus kiemelyje skambės karilijonas, o prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“ bus įžiebta Mažosios ir Didžiosios Lietuvos vėliavas atspindinti žvakių instaliacija.

Pagerbiant sukilėlius, pavakary prasidės Aloyzo Varkalio organizuojamos eitynės su deglais. Jos prasidės Teatro aikštėje ir tęsis iki Skulptūrų parke esančio paminklo „Už laisvę žuvusiems“ 1923 metų sukilime.

Mažosios Lietuvos muziejuje istorikas, rašytojas, diplomatas ir profesorius Alfonsas Eidintas rengia diskusiją apie Klaipėdos krašto prijungimą.

Savaitgalį planuojamas tradicinis naktinis žygis „Klaipėdos sukilimo dalyvių keliais“. Jis skiriamas Lietuvos kariuomenės atkūrimo 30-mečio jubiliejui paminėti. Žygeiviai vėlai vakare susitiks prie Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos, o rytą pasitiks Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazijos patalpose.

Planuojama, kad žygyje dalyvaus apie 3000 žmonių.

Iki XX amžiaus Klaipėdos kraštas priklausė vokiečiams, tačiau po Pirmojo pasaulinio karo Versalio taikos konferencijoje 1919 metais kraštą nutarta perduoti Tautų Sąjungos žiniai. 1920–1923 metais šią dabartinės Lietuvos dalį mandato teise valdė prancūzai.

1923 metais Klaipėdos kraštas prijungtas prie Lietuvos. Pagrindinis mūšis tarp lietuvių sukilėlių ir prancūzų karių įvyko sausio 15 dieną prie Klaipėdos prefektūros. Tuomet žuvo 12 lietuvių sukilėlių, du prancūzų kariai ir vienas vokiečių policininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Orakulas

Taip, reikia pripažinti, kad, apdairiai pasinaudojusi pasitaikiusia proga, Lietuva kažkada pasiėmė Klaipėdos kraštą. Tačiau gal nereikia čia labai putoti. Jei kas netingėtų pasekti istoriją, šiandien kitu atveju Klaipėdos kraštas būtų tik Kioniksbergo (Kaliningrado dabar, deja) nusmurgusi provincija. Kalambūras sako, kad iš dviejų blogybių paprastai pasirenkama mažesnė. Tik kam kuri :) Buvo prūsai, jie nunyko. Užėjo Vokietija, ir jai reikėjo išeiti. Ne tik iš Klaipėdos, bet ir didelės dalies Lenkijos. Tai ką dabar? Raudosim, kad Vokietija pralaimėjo karą? Gal verčiau pasidžiaukim, kad šiandien Klaipėda neatiteko sovietams. Nors... kai kam tas SSSR dvokas gal ir kelia nostalgiją...

Anonimas

NE prijungimo, bet OKUPACIJOS ir ANEKSIJOS Prusijos zemiu.. Lietuviski okupantai NEZDINKITES is Memelio Krasto. Cia NE jusu zeme. Zudyk okupanta nes jie masiskai ispjove vietinius Krasto gyventojus. Lietuva NETURI TEISES dalinti ir pardavineti Memelio Krasto zemiu nes ji ,ta zeme, TURI SAVININKUS. Ateis laikas kai bus PAREIKALAUTA grazinti uzgrobtas zemes ir turta.

aaa

ne prisijunge bet prijunge prie atsilikusios valstybes todel dabar Klaipeda ir tapo provincija kai seniau buvo klestintis miestas palyginus su Lietuva
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS