Ministerija: Kuršių mariose žūstančios žuvys yra įprastas reiškinys prasidėjus karščiams | Diena.lt

MINISTERIJA: KURŠIŲ MARIOSE ŽŪSTANČIOS ŽUVYS YRA ĮPRASTAS REIŠKINYS PRASIDĖJUS KARŠČIAMS

  • 6

Kuršių mariose prasidėjus karščiams ir staiga sušilus vandens telkinių vandeniui žūstančios žuvys yra įprastas reiškinys, skelbia Aplinkos ministerija.

Kaip skelbiama antradienį išplatintame ministerijos pranešime, tai lemia deguonies trūkumas ir žydinčių dumblių išskiriami toksinai, tai yra įprastas gamtinis reiškinys, pasikartojantis kiekvienais metais.

Pasak Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) Hidrologinių tyrimų skyriaus vyriausiojo specialisto Donato Bagočiaus, jei deguonies koncentracija svyruoja tarp 6,5 iki 9,5 miligramo litre, sunku išgyventi mažoms žuvims, deguonies koncentracijai svyruojant nuo 4 iki 6,5 miligramo litre pavojus neišgyventi kyla daugumai žuvų.

Pirmadienį agentūros specialistai iš mokslinių tyrimų laivo katamarano „Vėjūnas“ atliko deguonies koncentracijos matavimus Kuršių mariose – išmatuota deguonies koncentracija siekė 7-9 mg/l, o vandens temperatūra – 21 laipsnius, ekspedicijos metu buvo pastebėta kritusių žuvų.

„Žuvims bei kitiems vandens gyvūnams pakankamas deguonies kiekis reikalingas jų gyvybinių funkcijų palaikymui. Jei deguonies koncentracija vandens telkiniuose sumažėja iki kritinio lygio, vandens gyvūnai ima dusti“, – rašoma pranešime.

Kuršių marios yra seklus vandens telkinys, jame vanduo sušyla labai sparčiai, žuvys nespėja adaptuotis.

Kylant vandens telkinio temperatūrai, susidaro palankios sąlygos greitam fitoplanktono – vienaląsčių dumblių – dauginimuisi, o šis procesas taip pat prisideda prie deguonies mažėjimo. Be to, aukštesnės temperatūros vandenyje deguonis ir kitos dujos tirpsta prasčiau, todėl sušilus vandeniui jame ištirpusio deguonies koncentracija sumažėja natūraliai.

„Kuršių marios yra seklus vandens telkinys, jame vanduo sušyla labai sparčiai, žuvys nespėja adaptuotis“, – teigia ministerija.

Gamtos tyrimų centro vyriausiasis mokslo darbuotojo, ichtiologo Linas Ložys vertinimu, negyvų žuvų randami ne tokie dideli kiekiai, kad tai galėtų daryti įtaką jų ištekliams.

Anot jo, galimai dalis kritusių žuvų minėtų vandens telkinių pakrantėse išmetamos dėl to, kad žvejai tikrina gaudykles ir dalį nepageidaujamo laimikio, pavyzdžiui, per mažų žuvų, paleidžia, tačiau kadangi dabar karšta, jos jautresnės dar ir streso poveikiui, dalis greičiau žūsta ir nunešamos prie kranto.

Gyventojai, pastebėję prie vandens telkinių negyvas žuvis, turėtų skambinti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.

Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, jei įtariama, kad buvo padarytas pažeidimas, galima siųsti į Aplinkos apsaugos departamentą (AAD), jeigu bus įtariama, kad žuvys krito dėl taršos, o ne dėl gamtinių priežasčių, AAD pareigūnai atliks tyrimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

alis...

kormoranai apgnaibo jas, tai jos paskui ir nugaišta...

mariose žūstančios žuvys yra įprastas reiškinys,

kai galvas pradeda koncerviniai skalauti mariose.

šito šūdportalio moderatorius - cenzorius

yra gaidys
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS