Ministerija: nuo spalio iki gruodžio pabaigos bus ribojama ungurių žvejyba | Diena.lt

MINISTERIJA: NUO SPALIO IKI GRUODŽIO PABAIGOS BUS RIBOJAMA UNGURIŲ ŽVEJYBA

  • 3

Lietuvoje Kuršių mariose ir jūroje verslinė bei mėgėjų ungurių žvejyba šiemet bus draudžiama nuo spalio pradžios iki gruodžio pabaigos, penktadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Toks ribojimas priimtas, remiantis Europos Sąjungos (ES) Tarybos reglamentu, kuriuo 2022 metams nustatomos tam tikrų žuvų išteklių ir žuvų išteklių grupių žvejybos galimybės.

Remiantis mokslininkų tyrimais, minėtuose vandens telkiniuose unguriai aktyviausiai migruoja būtent šiuo laikotarpiu.

Kuršių mariose ir jūroje bus draudžiama ne tik tikslinė ungurių žvejyba, bet taip pat bus draudžiama atsitiktinai sugautus ungurius turėti laive, tinklelyje, varžoje. Visus atsitiktinai sugautus ungurius privaloma nedelsiant paleisti.

Kituose vidaus vandens telkiniuose ungurių žvejyba nebus draudžiama. Pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles, žvejui mėgėjui per vieną žvejybą leidžiama sugauti tris ungurius.

Jūroje ungurių mėgėjų žvejyba draudžiama ištisus metus.

Tokį sprendimą Europos Komisija priėmė laikydamasi atsargumo principo ir įvertinusi praėjusių metų pabaigoje Tarptautinės jūrų tyrinėjimo tarybos (ICES) pateiktą siūlymą uždrausti europinių ungurių verslinę ir mėgėjų žvejybą jūrų ir vidaus vandenyse, visose ungurių buveinėse, visų ungurių vystymosi stadijų.

Taip pat ICES rekomenduoja imtis priemonių, kad būtų sumažintas hidroelektrinių ir kitos žmonių veiklos daromas neigiamas poveikis ungurių ištekliams.

Už neteisėtą žvejybą gresia administracinės baudos nuo 120 iki 300 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Už kiekvieną draudžiamu metu sužvejotą ungurį teks atlyginti po 480 eurų žalą žuvų ištekliams.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ar ta ministerija

matė kokius unguriukus gaudo? Aš ir nemačiau, bet mačiau kokius pardavinėja. Kokių 30 cm ilgio, nė 100 gramų netraukia. Ungurys tada ungurys kai metras ilgio, kilogramas svorio. O dabar tiesiog mailių išgaudo. O ministerijos atsakingų asmenų shiknos prie kėdžių prilipę.Negi negali sutvarkyti tokių gaudytojų, tikrų tikriausių nusikaltėlių.

:)))

o as apribociau ir rykliu zvejyba...

Juozas

Juokinga ta ministerija , draudžia neišsiaiškinusi ar iš viso tų ungurių yra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS