Mokslo metams atsakingai ruošiasi ir savivaldybė: dėmesys – ugdymo įstaigų plėtrai | Diena.lt

MOKSLO METAMS ATSAKINGAI RUOŠIASI IR SAVIVALDYBĖ: DĖMESYS – UGDYMO ĮSTAIGŲ PLĖTRAI

  • 5

Rugpjūčio pabaiga – intensyvus ir nemažai išlaidų reikalaujantis metas į mokyklas ir darželius savo vaikus skubantiems suruošti tėvams. Tam ruošiasi ir savivaldybė. Švietimui šiemet biudžete numatyta 42 mln. eurų. Investuojama ne tik į ugdymo kokybę, mokytojų atlyginimų kėlimą, bet ir į infrastruktūrą: rugsėjį duris atveria nauja mokykla-darželis Jakuose, metų pabaigoje pradės veikti dvi papildomos darželio grupės Slengiuose, planuojama atidaryti ir Gobergiškės darželį. Šiemet ruošiamasi pasirašyti sutartį dėl Sendvario daugiafunkcio centro statybos, kuriame įsikurs mokykla ir darželis. Planuojama statyti darželius Mazūriškėse, Dercekliuose, Gargžduose, priestatą Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijoje.

Pirmokams – būtiniausių priemonių krepšelis

Pirmasis skambutis šiemet nuskambės daugiau kaip 600 pirmokėlių. Ir šiemet pirmą kartą visų jų mokyklose lauks staigmena – specialūs krepšeliai, kuriuose bus viskas, ko reikia mokslo metų pradžiai: ergonomiškas plunksnakotis, rašalo kapsulės, sąsiuviniai, flomasteriai, spalvoti ir paprasti pieštukai, piešimo sąsiuvinis, dvipusis kartonas, spalvotas popierius, akvarelė, teptukų rinkinys, žirklės, drožtukas, trintukas, sausi ir skysti klijai, indelis teptukų plovimui, paletė dažams maišyti, guašas, plastikinis aplankas dokumentams.

„Tai būtiniausios ir reikalingiausios priemonės mokslo metų pradžiai, ir tą galiu pasakyti iš savo asmeninės patirties − ne tik kaip mama, bet ir kaip mokytoja. Be to, visos mokyklinės priemonės bus sudėtos į medžiaginį sporto aprangos maišelį, kuriame vaikai galės patogiai į mokyklą nešiotis fizinio ugdymo pamokoms reikalingus rūbus. Rugsėjo pirmąją dovanų sulauks ir pedagogai. Planuotis savo darbus jie galės naujose darbo knygose“, – sakė vicemerė Violeta Riaukienė.

Krepšelį gaus visi pirmokai, nepriklausomai nuo šeimos pajamų.

Šiemet pirmą kartą visų jų mokyklose lauks staigmena – specialūs krepšeliai, kuriuose bus viskas, ko reikia mokslo metų pradžiai.

Duris atvers Jakų mokykla, Priekulėje ir Daukšaičiuose – plėtra

Pirmuosius auklėtinius rugsėjį pasitiks visiškai nauja mokykla Jakuose. Čia mokysis ne tik pradinukai: veiks ir dvi ikimokyklinio ugdymo 35 vietų grupės.

„Prieš pat naujus mokslo metus gera naujiena pasiekė ir Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos bendruomenę. Gautas leidimas priestato prie buvusio mokyklos stadiono ir aikštyno statybai. Mokiniai ir mokytojai turės daugiau erdvės, atsiras papildomos keturios klasės ir nauja aktų salė, kuria galės naudotis ir miesto bendruomenė“, – sakė vicemerė V.Riaukienė.

Bus tvarkoma ir kita infrastruktūra: stadiono pusėje, prie Priekulės vaikų darželio, planuojama įrengti įvažiavimą iš Žirgų gatvės, aikštelę su automobilių stovėjimo vietomis ir pėsčiųjų taką iki naujojo gimnazijos priestato.

Pokyčiai planuojami ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos Daukšaičių skyriuje. Šiuo metu ten veikia dvi ikimokyklinio ugdymo grupės. Reikalingas papildomas 0,5 etato, kad kaime ugdymo įstaiga galėtų dirbti ir kaip visos dienos mokyklos grupė iš Veiviržėnų gimnazijos grįžtantiems mokiniams.

„Iš Veiviržėnų gimnazijos su mokykliniais autobusais po pamokų parvežami moksleiviai turėtų galimybę nelikti namuose vieni, jeigu nėra kam jų prižiūrėti, ir visą dieną veikiančioje papildomoje grupėje pasiruošti namų darbus, dalyvauti įvairiose edukacijose. Dėl to turės apsispręsti taryba“, – sakė vicemerė.

Investicijos – ir darželių plėtrai

„Džiaugiamės augančiu rajonu ir tuo, kad čia kuriasi vis daugiau jaunų šeimų. Tačiau tai kelia ir nemenkų iššūkių norint užtikrinti pakankamą vietų skaičių darželiuose visiems vaikams. Skiriame didžiausią, 250 eurų dotaciją privačius darželius lankančių vaikų tėvams, tačiau kryptingai planuojame ir savivaldybės darželių plėtrą“, – sakė mero pavaduotoja V.Riaukienė.

Iki metų pabaigos duris turėtų atverti dvi papildomos darželio grupės Slengiuose.

Šiemet ruošiamasi pasirašyti sutartį ir dėl Sendvario daugiafunkcio centro statybos, kuriame įsikurs mokykla ir darželis.

Duris mokymo įstaiga turėtų atverti 2026 m., čia įsikurs 12 darželio grupių ir pagrindinė mokykla, kuri priims 550 mokinių. Planuojamos darželių Mazūriškėse, Dercekliuose statybos.

Naujo darželio sulauks ir Gargždai.

Projektuotojai jau pateikė savo pasiūlymus, kaip atrodys darželis, su jais gali susipažinti ir visuomenė. Jame bus įkurta 12 grupių, kuriose bus ugdoma daugiau nei 220 vaikų.

Dviejų aukštų darželis bus minimalistinio skandinaviško stiliaus su atviromis erdvėmis, vitrinomis. Didžioji dalis apšvietimo bus kuriama natūraliai – langais ir stoglangiais.

Darželio išskirtinumas – dengta aktų salė, kuri bus apšviesta per stoglangį, o veiklas bus galima stebėti ir esant antrame aukšte. Naujame darželyje bus įrengta virtuvė, edukacinės-korekcinės erdvės, sporto salė, skalbyklos patalpa. Grupių patalpose projektuojamos ir antresolės, kurias bus galima naudoti kaip vaikų žaidimo, nusiraminimo zonas.

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima tinklalapyje www.klaipedos-r.lt, skiltyje „Skelbimai“−„Skelbimai apie visuomenei svarbių statinių projektavimą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Savivaldybės darbuotoja turi ant stalo darbo telefoną (mokytoja naudoja savo ir moka už pokalbius pati), printerį, kanceliarinės prekės ( mokytoja perka viską už savo pinigus - ir rašiklius, ir popierį, ir kitį kanceliarinės prekės) . Gal mokytojams reikia ne darbo knygos dovanoti vieną kartą per 30 metų, a mokėti nors 20 eurų per menesį kanceliarinėms prekėms. Savyvaldybės darbuotojai viską gauną darbui už mokeščių mokėtojų pinigus, kaip ir medikai, policininkai, teismo ir prokuraturos darbuotojai/ Tai kodėl mokytojai priemonės darbui turi pirkti pati?

jo jo žinom kaip ruošiasi

Kaip ir kasmet:D. Ko gero įsteigs dar viena etatai kokiai savai bobelei ar nuspres daryt kokia kvaila pertvarką.O jei rimtai - atiduok savivaldybe mokyklas kurias pavogei ir pardavei darželius kur įsikūrė restoranai ir kitas sudas. Naujų taigi nestatot. Ar kada paklausiat mokytoju ko jiem reikia ir kaip jie gyvena? Ar organizuojat mero susitikima su mokyklų direktoriais (dalyvaujant žurnalistams) kad išklausyti jų bėdas ir sugalvot kaip jiems padėt? Čia esmė. O va toks straipsnelis apie nieką tik juoka kelia

Ketvergiams

Reikia mokyklos plėtros, mokykla braška, jau daugiau nei 320 mokinių, nėra mokytojų kambario, ikimokyklinės grupės, technoligijų abineto, laboratorijos,normalios valgyklos. Valgo per pamokas pradinukai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS