Uostamiesčio mokytojų išeitinėms neužteks pinigų? | Diena.lt

UOSTAMIESČIO MOKYTOJŲ IŠEITINĖMS NEUŽTEKS PINIGŲ?

Pedagogų profsąjungos Klaipėdos miesto susivienijimo vadovė Laima Juknienė sunerimusi – uostamiesčio mokykloms gali neužtekti lėšų į užtarnautą poilsį išeinančių mokytojų išeitinėms išmokoms apmokėti. Anksčiau tam pinigus skirdavo savivaldybė, dabar, pagal Darbo kodeksą, šiomis išmokomis turi pasirūpinti pačios mokyklos.

Mokyklose – nerimo nuotaikos

L. Juknienės teigimu, pastaruosius ketverius metus pinigų mokytojų išeitinėms kompensacijoms skirdavo Vyriausybė ir savivaldybė.

„Šiemet savivaldybė papildomų lėšų mokytojų išeitinėms išmokoms nebeskiria, nes nusprendė, kad pagal Darbo kodeksą šias išlaidas, ne mažiau kaip dviejų mėnesių išeitines, turi padengti pačios įstaigos. Ir mokyklos atsidūrė kritinėje situacijoje. Yra mokyklų, kur vienas žmogus išeina į užtarnautą poilsį, o kitose – trys ar net aštuoni. Įsivaizduokite, ką reiškia mokyklai tokios išlaidos vienu metu“, – kalbėjo L. Juknienė.

Ji akcentavo, kad praėjusios tarybos kadencijos laikotarpiu mokytojų išeitinėms pinigų atrasdavo.

„Žinau, kad šiemet savivaldybė surinko 3 mln. viršplaninių lėšų. O mokytojų išeitinėms šiais metais reikėtų tik apie 600 tūkst. eurų“, – teigė L. Juknienė.

Nebenori kvaršinti galvos

Savivaldybės Švietimo skyrius patvirtino, kad iki šių metų pabaigos į pensiją planuoja išeiti 50 uostamiesčio pedagogų. Jiems turi būti sumokėtos dviejų mėnesių dydžio algos, bet ne iš savivaldybės biudžeto, kaip būdavo ankstesniais metais.

Įsivaizduokite, ką reiškia mokyklai tokios išlaidos vienu metu.

Išeitines turėtų skirti mokyklos iš sutaupyto darbo užmokesčio fondo.

O tie pinigai sutaupomi, jei įstaigoje tais metais daug darbuotojų sirgo, jei nesirgo, sutaupytų lėšų beveik nėra.

L. Juknienė teigė, kad dauguma pensinio amžiaus kolegų būtų dar galėję dirbti, jei ne paviršutiniška švietimo reforma, dėl kurios mokytojai nebenori gadinti sveikatos.

„Švietimo politikoje labai daug trūkumų – nėra vadovėlių, reikia naudotis elektroniniais šaltiniais, apsunkintas pasiruošimas pamokoms, begalė kitų neišspręstų klausimų. Tai ir lėmė, kad daugybė vyresnio amžiaus pedagogų nusprendė pasitraukti“, – dėstė L. Juknienė.

L. Juknienė. / V. Liaudanskio nuotr.

Lėšų vis dar laukia

Prieš dvejus metus į pensiją pareiškė norą išeiti 89 Klaipėdos pedagogai, pernai – 61, šiemet – 50.

Klaipėdoje dirbančių mokytojų amžiaus vidurkis yra 51 metai.

Pensinio amžiaus pedagogų pasitraukimas ir šiemet sukėlė įtampos, be to, labai daug specialistų ugdymo įstaigose trūksta, ypač fizikos ir chemijos mokytojų.

Anot L. Juknienės, politikams reikėtų ieškoti būdų, kaip pritraukti jaunesnius mokytojus į mokyklas ar bent jau dabar ten dirbantiems padėti daugiau.

„Prašiau, kad mokytojams skirtų lėšų kanceliarinėms prekėms. Tikrai žinau, kad priimant 2023 m. biudžetą buvo numatyta tų lėšų, tačiau kaip jos bus panaudojamos, kol kas projektas dar neparengtas, nors prasidėjo jau antras metų pusmetis“, – sakė L. Juknienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Tik seimo nariams tūkstantinių išeitinių išmokoms niekada nepritrūksta, nors jų darbo sutartis TERMINUOTA. O mokytojams nei kanceliarinėms išlaidoms, nei varganiems šimtams € neužtenka.

Kam pedagogams kanceliarinės ?

Kanceliarinės reikalingos politikams ir jų gizeliams,kurui ir remontui

klausinejamas skaitytojas nes

Abejojama tekstu? Beto skaitytojas gqlinai nežino atsakymo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS