Mokytojų streiko uostamiestyje grimasos | Diena.lt

MOKYTOJŲ STREIKO UOSTAMIESTYJE GRIMASOS

Prieš Kalėdas į mokyklas sugrįžę iki tol maždaug mėnesį streikavę uostamiesčio mokytojai už streiko dienas algų negaus. Savivaldybė esą nesutiko sumokėti avansu už neįvykusias pamokas ir konsultacijas.

Pedagogai liko be algų

Klaipėdos pedagogų profesinės sąjungos vadovė Laima Juknienė patvirtino, jog streikavę uostamiesčio mokytojai prieš Kalėdas liko be algų, nors esą išmokėti jiems atlyginimą avansu už streiko dienas buvo galimybė.

"Ne, mokytojai algų negavo. Savivaldybė atsisako tai padaryti. Tai yra politinės valios stoka, nes visi teisės aktai leidžia tai daryti, bet pažadai liko tik pažadais. Mums aiškina, kad mokytojams bus sumokėta tada, kai bus suintensyvintas ugdymo kursas. Tačiau tikrai žinau, kad galima išmokėti avansu, kaip būdavo anksčiau, bet šį kartą užsispyrusiai tikinama, kad to daryti negalima", – piktinosi L.Juknienė.

Profesinės sąjungos lyderė atkreipė dėmesį, kad savivaldybėms yra atsiųstas laikinojo švietimo ir mokslo ministro Roko Masiulio rekomendacinis laiškas, kad avansinis mokėjimas už streiko dienas yra galimas.

"Stebina tai, jog anksčiau vietos valdžia tikino, jog respublikinė valdžia demonstruoja aroganciją ir nenorą kalbėtis, tai analogiškai dabar elgiasi vietinė valdžia. Juk tokiu atveju mokytojai neintensyvins mokymo kurso. O kas tada atsakys už ugdymo procesą? Jeigu ministras leidžia mokėti algas avansu, o vietinė valdžia to neleidžia, tai jie ir bus už viską atsakingi", – tvirtino L.Juknienė.

Jokių mokėjimų avansu

Savivaldybė esą nelabai žino, kaip elgtis šiuo atveju, nes neterminuotas streikas dar nėra pasibaigęs, o tik sustabdytas.

Be to, savivaldybė negavo jokių streikuojančių mokytojų reikalavimų, jų sulaukė Vyriausybė, su kuria ir vyksta derybos.

Savivaldybės teisininkų teigimu, streikas buvo inicijuotas Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos, todėl švietimo įstaigos, kaip streikuojančių mokytojų darbdavys, nėra šio kolektyvinio ginčo bei interesų šalimi.

Todėl esą švietimo įstaigos neturi teisės dalyvauti derybose dėl streiko užbaigimo bei tartis, ar spręsti dėl darbo užmokesčio išmokėjimo streikuojantiems mokytojams.

Teigiama, kad streikuojančių įstaigų vadovams buvo išsiųstos savivaldybės Švietimo skyriaus rekomendacijos sumokėti mokytojams "už 2018 m. vykdytą ugdymo proceso intensyvinimą (pamokų ir konsultacijų vedimą) iš 2018 m. darbo užmokesčiui skirtų lėšų".

O streiko metu mokytojų algoms 2018 m. nepanaudotas lėšas nuspręsta grąžinti į biudžetą.

Tačiau pamokų ir konsultacijų streiką sustabdę mokytojai iki kalėdinių mokinių atostogų turėjo labai nedaug. Taigi ir sumokėta jiems bus nedaug.

Protestas trumpam sustabdytas

Iš didžiųjų Lietuvos miestų Klaipėdoje mokytojų streikas išsiplėtė bene labiausiai. Čia streikavo 26 mokyklos, kurias lanko beveik 13,8 tūkst. vaikų.

Iš viso Klaipėdos ugdymo įstaigose mokosi apie 19 tūkst. moksleivių.

Tarp streikuojančių Klaipėdos mokyklų buvo keturi vaikų darželiai ir vaikų muzikos mokykla, šešios iš 12 gimnazijų, 14 iš 17 progimnazijų. Streikavo apie 900 mokytojų.

Streiką sustabdė ir į mokyklas didžioji dalis mokytojų grįžo savaitę ar dvi prieš Kalėdas.

Prieš šventes buvo likusi vienintelė streikuojanti Klaipėdos Vydūno gimnazija su vienintele protestuojančia mokytoja Lilija Bručkiene, kuri su kolegomis kelias savaites protestavo Švietimo ir mokslo ministerijos pastate.

Vis dėlto neterminuotas mokytojų streikas nėra pasibaigęs, jis tik pristabdytas ir bet kada gali būti atnaujintas, nes esą galutinio susitarimo su ministerija nebuvo pasiekta.

Rašyti komentarą
Komentarai (107)

natalija

Bručkiene jeigu 1200euru tau mažai tai eik dirbti i maksima vistiek iš jusu mokiniam menka naudapo jusu tevai samdo korepetitorius LABAI NORI PONIA BRUČKIENE KAD IŠ VARGŠU PENSININKU ATIMTU IR ATYDUOTU TAU

Rasa

Jau tik dirbtu ir tyletu neturi jokios savigarbos po jusu mokymo tevam reikia samdyti repetitorius nes jusu ligis žemas neatitinka europos standartu dar gasdina kad emigruos kur kiba i afrika nes europoje tinkat tik valytojom i mokykla

kauniete

PAGARBA KLAIPEDOS MERUI TEISYNGAI KAD TAS GOBŠASTIPO MOKITOJAS PASTATET I SAVO VIETA NER DARBO NER PINIGU
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS