Naujos Klaipėdos kapinės – už miesto | Diena.lt

NAUJOS KLAIPĖDOS KAPINĖS – UŽ MIESTO

Valdininkai sprendžia, kur po trejų metų teks laidoti mirusiuosius, mat Klaipėdos kapinės darosi perpildytos, o naujoms įrengti mieste trūksta vietos. Atlikta galimybių studija atskleidė, kad kapinėms tinkamų erdvių yra už miesto ribų – Klaipėdos rajone išskiriamos trys geriausiai tam tinkamos 35–40 ha ploto teritorijos.

Kapinės – priemiestyje

Penktadienį Klaipėdos miesto tarybos kolegija sprendė klausimus, susijusius su uostamiesčio kapinių ateitimi. Kartu su galimybių studija kolegijai pristatytas ir parengtas papildymas dėl krematoriumų statybos zonų.

Remiantis Klaipėdos kapinių plėtros galimybių studija, esamos uostamiesčio kapinių infrastruktūros turėtų užtekti tik iki 2022 m.

Anot Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjos Mantės Černiūtės-Amšiejienės, maždaug po trejų metų Klaipėdoje nebeturėsime kur laidoti mirusiųjų.

Galimybių studijoje nurodoma, kad kapinėms tinkamų vietų yra už miesto ribų – Klaipėdos rajone išskiriamos trys geriausiai tam tinkamos 35–40 ha ploto teritorijos.

Jautri tema

Kolegija parengtai galimybių studijai pritarė, tačiau tinkamiausios vietos kapinėms neišskyrė – pabrėžta, kad tai derybų ir susitarimų su Klaipėdos rajonu klausimas.

"Šiandien kalbame apie plėtros kryptį ir galimus variantus bei perspektyvas. Kolegijos pritarimas galimybių studijai atveria kelią pradėti derinimo procesus su Klaipėdos rajono savivaldybe. Suprantama, kad tai be galo jautrus klausimas, todėl laukia nelengvas darbas ieškant abiem pusėms priimtino sutarimo", – tikino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Krematoriumas – LEZ'e?

Lietuvoje vis daugiau žmonių, mirus artimiesiems, renkasi jų kūnus kremuoti ir palaikus saugoti kolumbariumuose.

Anot Urbanistikos skyriaus vedėjos, krematoriumas galėtų atsirasti ir uostamiestyje, tačiau dauguma gyventojų tokiam sprendimui nepritartų.

"Pernai privatiems investuotojams pareiškus ketinimą Klaipėdos mieste, netoli gyvenamųjų pastatų, statyti krematoriumą, sulaukta nemažai gyventojų skundų. Ne viena bendruomenė kreipėsi į miesto savivaldybę, prašydama stabdyti tokius veiksmus", – pasakojo M.Černiūtė-Amšiejienė.

Išanalizavus situaciją, nuspręsta, jog, atsiradus investuotojams, krematoriumas galėtų būti statomas tik Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje, tačiau pabrėžiama, kad tai nėra siūlymas statyti krematoriumą.

Šie pokyčiai bus įtvirtinti keičiamame miesto bendrajame plane.

Šiuo metu šalyje veikia tik vienas, Kėdainiuose esantis krematoriumas.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Anonimas

Plyni laukai prie Lėbartų kapinių!!! Ko brautis į LEZ'Ą ??? Nors atsakymas ir taip aiškus… viskas pašonėj: komunikacijos ir t.t. NU KADA JIE PASPRINGS?!?!

tomas

Prie esamų kapinių Lėbartuose yra dar daug laisvų plotų ir kapines galima praplėsti 2-3 kartus didesnėmis, tik nereikia snausti ir laukti, kol užstatys sandėliais, dirbtuvėmis, garažais. Ir krematorimas šalia jau statomas. Tai - kame problemos?

to Nija

Čia tas pats kaip su Fortumo statyba - gobšai nenori savo biznio nukelti kokia 20 km nuo miesto. Skaičiuoja kiekvieną centą. Viskas turi būti pašonėj, kur nereikia jokių papildomų komunikacijų, investicijų.Pastatys būdą su krosnim ir užtenka.Va įlys į LEZą, o ten dar lengvatiniai mokesčiai, net valstybei už vietą nereiks mokėt - laisvoji EKONOMINĖ zona krematoriumui:D).Ekonomiką kelt..:D).Iš tikrųjų krematoriumas turi būti prie kapinių.Kaip ir bažnyčia.O pelenus niekas neturėtų versti kišti kažkur į kolumbariumus, tuo vėl duodami gobšams be sąžinės ir žmoniškumo apiplėšti mirusio artimuosius.Tik pagalvokite, na kokios išlaidos tam biznieriui?Viską apmoka artimieji. Aš po mirties noriu kad mano pelenus išpiltų į upę. Arba toli jūroje. Arba užkastų giliai Smiltynės miške.10-tame km. Tik verslui dirbanti valdžia kui leis..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS