Naujų rinkimų lygtys Klaipėdoje: kas sieks uostamiesčio mero posto? | Diena.lt

NAUJŲ RINKIMŲ LYGTYS KLAIPĖDOJE: KAS SIEKS UOSTAMIESČIO MERO POSTO?

Trečio didžiausio Lietuvos miesto – Klaipėdos – vadovo posto per artėjančius rinkimus gali siekti mažiausiai tuzinas pretendentų. Tačiau šiandien tik du jų – "valstiečių" atstovė, parlamentarė Ligita Girskienė ir liberalas, Klaipėdos tarybos narys Saulius Budinas – tą oficialiai patvirtino. Kitų kandidatų pavardės kol kas dar neskelbiamos.

Intrigos teks palaukti

Politikams pradėjus dėlioti būsimų savivaldos ir mero rinkimų lygtis Klaipėdoje, kol kas dar – labai daug nežinomųjų.

Ne vienam rinkėjui smalsu, ar bandys kandidatuoti buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Tokios spėlionės turi tam tikro pagrindo, nes pastarąjį kartą, 2019 m. rinkimuose, jis iškėlė savo kandidatūrą į Klaipėdos merus kaip savarankiškas kandidatas, bet tada laiku nesurinko reikiamo skaičiaus rinkėjų parašų ir rinkimuose nedalyvavo.

"Grįžtu namo. Grįžtu į savo Klaipėdą. Miestą, kuriame pradėjo plakti mano širdis. Miestą, kuris lyg mama apgaubė savo rūpesčiu spalvotoje vaikystėje. Miestą, kuris kentė mano paauglystės šėliones. Miestą, kuris mane paruošė ir išlydėjo į gyvenimą. Grįžtu ne vienas. Su savo žiniomis, idėjomis, energija ir patirtimi. Parsivežu ir savo gyvenimo kuprą. Ji sunki ir slegianti, bet daug ko pamokanti ir leidžianti labiau suvokti pasaulį", – tuomet savo feisbuko paskyroje įrašė E.Masiulis.

Neseniai išgirdęs išteisinamąjį nuosprendį buvęs politikas dabar turėtų beveik visus šansus būti renkamas, tačiau dalyvauti rinkimuose esą kol kas planų neturi.

"Apygardos teisme esu išteisintas, bet man ta byla dar nėra pasibaigusi. Pirmiausia norėčiau pabaigti savo teisinius procesus ir tik tada, kai būsiu visiškai išteisintas visose instancijose, spręsiu, ar grįžti į politiką. Tačiau nerealu, kad visa tai suspėčiau padaryti iki kitų metų savivaldos ir mero rinkimų, todėl šįkart sensacijos nebus. Prioritetas kol kas yra teisiniai reikalai, o kaip bus paskui, ateitis parodys", – kalbėjo E.Masiulis.

Šįkart sensacijos nebus.

Turi savo kandidatą

Liberalų sąjūdis jau paskelbė savo kandidatą į uostamiesčio vadovus. Tai miesto tarybos narys S.Budinas.

Jis yra ne vienerius metus dirbęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriumi, turi municipalinio darbo patirties ir ambicijų, be to, mieste yra žinomas žmogus.

Pasak politiko, visos rimtos partijos rinkimams ruošiasi visą kadenciją.

Taigi liberalai teigia, kad yra nusiteikę turėti daugiau miesto tarybos mandatų nei iki šiol.

Šiuo metu Klaipėdos miesto taryboje yra keturi Liberalų sąjūdžio nariai.

"Manome, kad liberalų rinkėjų Klaipėdoje nesumažėjo, nepaisant to, kad kyla naujos politinės jėgos. Manau, kad klaipėdiečiai yra gana racionalūs ir veikiausiai nepirks katės maiše, nežinodami, ką "perka". Juolab rinkdami vietos valdžią, gyventojai renka pagal nuveiktus darbus ir turimą patirtį. Savo darbais parodžiau, kad galiu dirbti tą darbą, tikiuosi, žmonės tai mato ir įvertins. Pats pretenduosiu į mero postą ir tam turiu partijos bičiulių pritarimą. Mano tikslas yra ne tik patekti į antrą turą, bet ir laimėti rinkimus", – neslėpė S.Budinas.

Eligijus Masiulis. V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Tik vienintelė moteris?

Dar viena partija, patvirtinusi savo pretendentę į Klaipėdos mero postą, yra "valstiečiai".

Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjunga naująja uostamiesčio vadove mato parlamentarę, žinomą klaipėdietę L.Girskienę.

"Toks jau priimtas partijos sprendimas, kad kandidate į Klaipėdos miesto merus deleguos mane. Tik labai sudėtinga prognozuoti rinkimų baigtį. Suprantu, kad Arvydas Vaitkus kandidatuos, nes labai aktyviai reiškiasi. Tik neaišku, su kokia politine jėga. Girdėjau, kad konservatoriai nesusitaria, kas iš jų eis – ar Aidas Kaveckis, ar Audrius Petrošius. Gal dar kandidatuos Artūras Razbadauskas. Kiek žinau, Nina Puteikienė neketina kelti savo kandidatūros. Tai gal aš ir būsiu vienintelė moteris kandidatė į Klaipėdos mero postą", – svarstė L.Girskienė.

Politikė pripažino, kad moterų, vadovaujančių savivaldybių taryboms, nėra daug, bet esą Klaipėdai būtinai reikia moteriškos rankos.

"Kodėl? Nes moterys moka sužiūrėti visus kampus. O Klaipėdoje yra liūdnas vaizdas mieste ir dėl daug metų dirbančių susikompromitavusių valdininkų, kurių neįstengiama pakeisti. Manyčiau, atėjo laikas permainoms. Aš jaučiuosi pakankamai subrendusi, įgijusi patirties, kad imčiausi šitos atsakomybės. Manau, kad mero poste reikia tokio žmogaus, kuris nesusaistytas jokiais ryšiais su daug metų savivaldybės administracijoje dirbančiais asmenimis", – teigė L.Girskienė.

Laukia kampanijos pradžios

Potencialiu kandidatu į Klaipėdos miesto merus L.Girskienės įvardytas tarybos narys A.Vaitkus, buvęs "valstiečių" kandidatas praeituose mero rinkimuose, pats nebuvo toks tikras, ar pretenduos į šį postą dar kartą.

Praeituose rinkimuose A.Vaitkus pateko į antrą turą kartu su dabartiniu meru Vytautu Grubliausku ir jam pralaimėjo.

Nepaisant to, jo rezultatas tada buvo gana geras, neatmetama tikimybė, kad bent jau į antrą turą jam ir šį kartą galėtų pavykti iškopti, tačiau A.Vaitkus dar neatsakė į klausimą, ar jis apskritai kandidatuos ir su kuo.

"Pagrindinis faktorius bus aplinkybių visuma – eiti ar neiti į rinkimus. Jeigu eiti, tai kaip? Juk dabar keičiasi įstatymai ne tik dėl mero institucijos. Kiek žinau, yra ruošiamas įstatymų paketas dėl visuomeninių rinkimų komitetų. Manau, tradicinės partijos išsigando, nes šiandien žmonės renka lyderius. Ir komitetai rinkimuose labai neblogai pasirodė, juolab politinės partijos pagal reitingus, ne tos jėgos, kuriomis pasitiki rinkėjai. Pats esu nepartinis, nuo tada, kai 2017 m. padėjau socialdemokratų partijos bilietą. Neslėpsiu, teko bendrauti su keliomis politinėmis jėgomis, bet ne mano, o jų pačių iniciatyva, ir jie teikė siūlymus eiti kartu. Tačiau dar neapsispręsta", – kalbėjo A.Vaitkus.

Apsisprendimų kryžkelėje

Apsisprendimų dėl savo kandidato į Klaipėdos merus kryžkelėje atsidūrė ir uostamiesčio konservatoriai.

L.Girskienės įvardyti pretendentai – Seimo narys A.Petrošius ir Klaipėdos miesto tarybos narys A.Kaveckis.

A.Petrošius dienraščiui patvirtino, kad kandidatuoti į merus neketina, esą yra "kas labiau nori".

"Šiandien tokių minčių neturiu. Esu susikoncentravęs į darbus Vilniuje. Turime numatę žmogų, kuris labai nori, aš jo įvardyti nenorėčiau, bet jūs visi jį puikiai žinote. Manau, kad dar ankstoka iš viso apie tai kalbėti", – sakė A.Petrošius.

Išgirsti paties A.Kaveckio pozicijos šiuo klausimu dienraščiui nepavyko – kelias dienas tarybos narys kažkodėl neatsiliepė viešai nurodytu telefono numeriu.

Vytautas Grubliauskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Teks sukti galvą

Konservatoriai turi bent kelis potencialius pretendentus į Klaipėdos mero postą, o Sauliaus Skvernelio naujai suburtai partijai "Vardan Lietuvos" kandidatų į uostamiesčio vadovus, panašu, teks paieškoti, nes nei Klaipėdos tarybos narys Artūras Razbadauskas, nei jo frakcijos kolegė Elida Mantulova šio posto netrokšta.

"Tikrai galiu patvirtinti, kad į Klaipėdos merus nekandidatuosiu. Juolab nepriklausau jokiai partijai, esu tik toje pačioje "Vardan Lietuvos" frakcijoje. Čia jau jų problema, ką deleguos į kandidatus. Net jei ir siūlytų man, aš juk esu Klaipėdos universiteto vadovas, yra daug nebaigtų darbų, mano kadencija gi dar nesibaigė, todėl dalyvauti mero rinkimuose minčių neturiu", – užtikrino A.Razbadauskas.

Mero posto netrokšta ir A.Razbadausko frakcijos kolegė E.Mantulova, nors neslėpė, kad dar turi ir jėgų, ir galimybių, ir patirties dirbti miestui.

"Nueiti į politinį užribį dar nenorėčiau, todėl pasirinkau dalyvauti rinkimuose su demokratų sąjunga "Vardan Lietuvos", tačiau dalyvavimas politikoje nėra panacėja. Kol kas Klaipėdos skyriuje mes dar neįvardiję sąrašo lyderio ir kandidato į merus. Aš pati kandidatuoti neketinu. Manau, kad neturiu kai kurių savybių, kurios reikalingos merui. Neturiu tos charizmos, kurios žmonės tikisi iš mero, neturiu tokios iškalbos, esu labiau administracinis žmogus, tai yra aš noriu daryti, o ne reprezentuoti", – atviravo E.Mantulova.

Renkant merą reikia suvokti, kad dabar bus renkamas labiau ūkininkas negu politikas.

Politikai tars sudie?

Dar viena politikė, Klaipėdos miesto tarybos narė, kelis kartus pretendavusi į uostamiesčio mero postą, N.Puteikienė prasitarė, kad neturi jokio pagrindo net kalbėti apie rinkimus.

"Nepriklausau jokiai partijai, o pati neketinu kurti jokio visuomeninio rinkimų komiteto, nes tai jau dariau. Tai kainuoja daug jėgų, tik paskui žmonės, kuriuos tu atsivedi, pereina į kitą politinę grupę, todėl ir nematau prasmės dirbti tokiu principu. Sulaukiau pasiūlymų iš kitų politinių platformų, bet jie dar nėra tokie rimti, kad galėčiau sakyti, jog dalyvausiu rinkimuose, tačiau akivaizdu, kad Klaipėdos miesto politiniame gyvenime būtinas atsinaujinimas", – pabrėžė N.Puteikienė.

Tačiau, anot politikės, ji kol kas nemato nei naujų lyderių, nei susiformavusių naujų politinių jėgų.

Daugiau nei 10 metų Klaipėdos mero poste dirbantis Vytautas Grubliauskas jau ne kartą akcentavo, kad daugiau į šį postą nebepretenduos.

Būsimų kandidatų vardų spėlioti dabartinis meras nesiryžo.

"Manau, kad dar nėra atskleistos visos kortos, dar ne visi būsimieji kandidatai į merus yra įvardyti. Tačiau yra dar vienas momentas, kuris labai svarbus. Jeigu iki šiol meras buvo politinė figūra, kuriam tekdavo nemažai ir administracinės atsakomybės, tai dabar, jei Seimas patvirtins tą modelį, meras bus labiau administracijos vadovas su tam tikra politine misija ir meras net nebus tarybos narys. Todėl renkant merą reikia suvokti, kad dabar bus renkamas labiau ūkininkas negu politikas. Svarbiausia, kad naujai išrinkta taryba ir meras išlaikytų geranoriškumą bendraujant su miesto bendruomenėmis ir, aišku, kad būtų nusiteikę tarnauti kitiems, o ne siekti, kad kažkas tarnautų jiems", – palinkėjo V.Grubliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

tam KLPD.

Vaikus ??? taigi buves mentas, oi buvusiu nebuna. ne ne ne mentu jau mums uzteks

Oi dar bus

Nauji merai, naujos tarybos, administracijos įgaus naujų galių, keičiami savivaldos įstatymai. Gerkles persikąs per rinkimus. Svarbu viena: rinkite ne narkomaną ar narkomanę, tikrinti reikia, ar artimoje aplinkoje nėra asmenų su priklausomybėmis, kokia reputacija. Ne melagingai surašyta biografija, o realiai. Pvz, jei turi pilnametystės sulaukusį vaiką ir jis su priklausomybėmis. Iš karto netinka tokia kandidatūra. Toliau. Kiek sutuoktinių eks ir kokia esama padėtis koks atsparumas korupcijai realiai, o ne tiesiog ranka ranką plauna. Toliau. Kiek realiai brangus jo pragyvenimas pagal gyvenimo būdą, kiek prageria, pavalgo, koks apetitas automobiliams ir kokios pretenzijos iš debilavotų savo vaikų daryti pažibas. Dar būtina vertinti dvasios ubagystės lygį. Jei įpratę prie brangesnių kvaišalų, kiek tai atsieis rinkėjams...ir t.t

KLpd.

Taaaip..Pasirinkimo ,,Meniu" dietininkams o ne sąrašas:D) Kai bus pateikti ,,visi patiekalai" tai ir pažiūrėsim ką rinksim..:D) Nors.. Vaitkus būtų priimtiniausias varijantas tik kad padarė vieną tokį veiksmą - išdavė vieną partiją ir nubėgo pas kitą. Reiškia gali išduot bet ką..Ir miestą. O dawai renkam ...Titovą :D) Tai kad pasiustų beretės su dėžutėm - išprotėtų besidraskydamos ir bereikalaudamos (su Razma priešaky:D) visus kurie balsuos, uždaryt :D).Kulnus iš pykčio apsimyštų:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS