Neapsikentę gyventojai kreipėsi į teismą | Diena.lt

NEAPSIKENTĘ GYVENTOJAI KREIPĖSI Į TEISMĄ

Kaimyniniame sklype Tvenkinių gatvėje Palangoje išdygus dviem statiniams, aplinkiniai gyventojai kreipėsi į teismą dėl jų statybų leidimo panaikinimo. Teigiama, jog pastatai ne tik užstoja visą bendruomenę džiuginusį tvenkinį, bet ir pastatyti ne dviejų butų, kaip oficialiai deklaruojama, o – šešių. Kas ateityje esą stipriai pablogintų visų kaimynų gyvenimo sąlygas.

Užsipuolė nepelnytai?

Gražioje vietoje netoli jūros Palangoje, Tvenkinių (buv. Šermukšnių) gatvėje, baigiami statyti du tamsių plytų pastatai. Statytojai deklaruoja, jog tai du dvibučiai namai, kuo suabejojo jų kaimynai.

Todėl gretimų namų gyventojai kreipėsi į teismą, kur pateikė savo argumentus. Teismas pripažino juos pagrįstais ir panaikino statybos leidimą. Žemesnės instancijos teismo sprendimas buvo apskųstas ir Klaipėdos apygardos teismas grąžino bylą iš naujo nagrinėti Palangos teismui.

"Kiekviename name suprojektuota po du butus, vieno plotas 70 kv./m, kito – 120 kv./m su mansarda. Registrų pažymos patvirtina, kiek iš tikrųjų yra butų. Šis ieškinys yra nepagrįstas. Yra akivaizdus piktnaudžiavimas teise, reikės prašyti už tai skirti baudą", – tikino atsakovų advokatas Gintas Gustaitis.

Praktikoje – ydingi analogai

Keliolika metų Palangoje gyvuoja praktika, kai dokumentuose registruotas vienbutis ar dvibutis namas realybėje pasirodo esąs daugiabutis. Spauda ne kartą rašė, jog statytojai, pasinaudodami teritorijų planavimo ir statybos įstatymų teisinės bazės spragomis, sukūrė verslo modelį, kuris dėl galimybės statyti greičiau ir pigiau sparčiai išplito visoje Lietuvoje.

Būtent todėl Tvenkinių gatvės gyventojai ir kreipėsi į teismą, mėgindami įrodyti, kad kaimynystėje pastatytas namas – dar vienas toks atvejis.

"Kyla įtarimų, kad tuose namuose bus ne po du, o iš viso dvylika butų, nes tokia to namo architektūra. Faktiškai čia statomas daugiabutis. Yra ir kitų šiurkščių pažeidimų, jau pradedant nuo to, kad ten teritorija pagal bendrąjį planą neurbanizuotina. Nepaisant to, nežinia kokiu būdu buvo priimti kiti žemesnio lygmens dokumentai, kurie transformavo šią teritoriją į gyvenamąją. Ir iš viso čia buvo miškas, pažiūrėjus į medžių naikinimo projektą, ten – vien raudonų kryžiukų debesis", – dėstė ieškovų advokatas Jonas Platelis.

Kaimynai pastebėjo ir dar vieną įdomų aspektą. Sklypas, kuriame vyksta statybos, buvo padalytas į dvi dalis, tačiau savininkas – vienas. Tuomet jis pats sau leido statyti pastatus ant sklypo ribos, nes reikia gi besiribojančio sklypo savininko sutikimo. Dabar tas sklypas jau ir vėl kaip vienas.

Atsakovas bus ir bankas

Detaliuoju planu ir specialiaisiais reikalavimais minėtame žemės sklype buvo nustatyta, kad užstatymo riba nuo kitų kaimyninių žemės valdų pagal galiojančias normas bei priešgaisrinius reikalavimus būtų ne mažesnė nei 4 metrai iki kaimyninių žemės valdų.

Užstatymo riba nuo privažiavimo kelio turėtų būti ne mažesnė nei 4 metrai. Maksimalus pastatų aukštų skaičius – 2. Leistinas maksimalus pastatų aukštis – 8,5 m.

Leidžiama statyti ne daugiau nei du pastatus ir kiekvienas jų gali būti ne daugiau nei dviejų butų, kurių bendras plotas – 405 kv./m. Pastatų stogai turi būti dvišlaičiai. Žemės sklypas gali būti užstatomas tik atskirai stovinčiais pastatais, neblokuojant. Kad statytojai šių reikalavimų nepažeidė, turės įrodyti teisme.

Vakar Palangos apylinkės teisme kaip tik vėl pradėta nagrinėti byla dėl statybos leidimo Tvenkinių gatvėje panaikinimo. Tačiau posėdis nukeltas į spalio 25 d., nes nuspręsta trečiu asmeniu įtraukti ir statytojus kreditavusį banką, esą, jei vis dėlto būtų priimtas sprendimas pastatus nugriauti, bankas patirtų finansinių nuostolių.

GALERIJA

  • Versija: statytojų teigimu, šis namas ir analogiškas greta jo yra dviejų, o ne šešių butų, nors aplinkiniai gyventojai teismą įtikinti bando priešingai.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

o nemuno g 30 kieme kokios tvoros ir pilys ir visiems nusispjaut.

Diana

Geras biznis

dviLietuvos

viena is ju - sukciu lietuva. Bet Lietuva cia nekalta, kalti sukciai. Asmenys be garbes ir sazines. Savo pavyzdziu jie bando itvirtinti visuomeneje savo sukciu teise. Deja, juos palaiko teisejai ir politikai - viltis, kad ne visi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS