Nemokamo muziejų lankymo pliusai ir minusai | Diena.lt

NEMOKAMO MUZIEJŲ LANKYMO PLIUSAI IR MINUSAI

Nuo šių metų pradžios galimybe kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį nemokamai lankyti muziejus pasinaudojo itin daug žmonių. Nepaisant to, kad Vyriausybė muziejams kompensuoja negautas pajamas, pačioms įstaigoms toks nemokamas jų lankymas vis tiek kainuoja.

Jau ketvirtą kartą per šiuos metus žmonės turėjo galimybę aplankyti muziejus nemokamai.

Nemokamo muziejų lankymo modelis taikomas Kultūros ministerijai pavaldiems nacionaliniams ir respublikiniams muziejams.

Vienas populiariausių visoje šalyje – Lietuvos jūrų muziejus.

Pastarąjį sekmadienį jame nemokamai apsilankė per 5 tūkst. lankytojų.

Siekiant tiksliai fiksuoti jų skaičių, muziejus išduoda bilietus, kurių kaina yra nulis eurų.

Taigi balandžio 28 d. Lietuvos jūrų muziejuje buvo išduota daugiau nei 5 tūkst. tokių bilietų, kurie lankytojams nors ir nekainavo, tačiau atsiėjo pačiam muziejui.

Vieno tokio bilieto spausdinimo kaina siekia 4–7 euro centus. O bilietų buvo išdalyta už mažiausiai 250 eurų (per metus šių išlaidų susidarys apie 3 tūkst. eurų).

Taigi muziejui kiekviena nemokama lankymo diena, kurios visą bilietų kainą kompensuos Kultūros ministerija, vis dėlto kainuoja papildomas išlaidas, kurių niekas neatlygins.

Dienraščio duomenimis, ministerijos numatyto kompensacijų fondo už nemokamą muziejų lankymą paskutiniajam šių metų ketvirčiui gali ir nepakakti, nes lankytojai itin aktyviai naudojasi galimybę apsilankyti muziejuose nemokamai.

Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Jana Mikulevič teigė, jog nemokamas muziejų lankomumas yra didelis, tačiau esą valstybės skirtų pinigų tam turėtų užtekti.

"Kompensuoti muziejams už nemokamą jų lankymą metams yra numatyta 600 tūkst. eurų. Esame paskaičiavę, kad tų lėšų turėtų pakakti", – patvirtino J.Mikulevič.

Tačiau yra dar ir kita bėda. Esą dėl galimybės nemokamai lankyti muziejus ir dėl to išaugusio lankytojų skaičiaus labai didėja muziejų nusidėvėjimas, ir tų dalykų veikiausiai niekas nekompensuos.

"Tomis nemokamomis dienomis žmonių muziejuje išties būna labai daug, dėl to prastėja ir ekspozicijų apžiūrėjimo kokybė. Lankytojai turi brautis vieni pro kitus, kad prieitų prie akvariumų ir taip toliau. Nepaisant to, tai yra gera praktika, ugdanti galimybę ateiti į muziejų ne tik vieną kartą nemokamai", – kalbėjo Lietuvos jūrų muziejaus atstovė Nina Puteikienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Vėtra

Mokamus bilietus taip pat reikia spausdinti . Spausdinimas jau įskaičiuotas į bilieto kainą. Bėda tame , kad po remonto muziejaus erdvės nepritaikytos dideliam žmonių srautui.

klp

Kas per viduramžių mąstymas - spausdinti ir dalinti bilietus, kada įėjimas nemokamas ???!!! Norit skaičiuoti lankytojus - pastatykit elektroninį praėjimo kartų skaičiuotuvą. Ar biudžetiniais pinigais tai padaryti už realią kainą neįmanoma?

JURU LIUTS

...dar nepaskaiciavote ruoniu peleku nusidevejima !!! ........,nes jie gi daugiau jais mosavo,lankytoju tai daugiau. !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS