Žvalgybininkų prašymas – jei pažįstate šį vyrą, skambinkite VSD | Diena.lt

ŽVALGYBININKŲ PRAŠYMAS – JEI PAŽĮSTATE ŠĮ VYRĄ, SKAMBINKITE VSD

Metiniame grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui vertinime fiksuota, kad Rusijos žvalgybos tarnybos siekia pasinaudoti Klaipėdoje gyvenančiais savo tėvynainiais. Vienas aktyviai šioje srityje veikiančių asmenų yra FSB pareigūnas Piotras Čaginas, kuris naudojasi fiktyvia lietuvių kilmės visuomenininko Petro Taraškevičiaus tapatybe.

Prisidengia "Pergalės fondu"

Valstybės saugumo departamentas (VSD) savo metinėje ataskaitoje atkreipė dėmesį, jog Rusija, siekdama plėsti įtaką posovietinėje erdvėje, plačiai naudoja "minkštosios galios" instrumentus: rusakalbės diasporos kontrolę, istorijos politiką, rusų kalbos ir kultūros sklaidą, kultūrinio bendradarbiavimo stiprinimą.

Rusijos "minkštosios galios" sklaidą įgyvendina daugybė institucijų, tarp jų ir įvairūs tam tikslui skirti fondai, valdžios kontroliuojamos formaliai nevyriausybinės organizacijos, taip pat ir Rusijos žvalgybos tarnybos.

"Vienas iš aktyviai šioje srityje veikiančių asmenų yra FSB pareigūnas P.Čaginas, kuris, vykdydamas žvalgybą prieš Lietuvą, naudojasi neegzistuojančios Kaliningrado srities visuomeninės organizacijos "Pergalės fondas" (rus. Фонд Победы) priedanga ir fiktyvia jai atstovaujančio lietuvių kilmės visuomenininko P.Taraškevičiaus tapatybe", – rašoma Metiniame grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui vertinime.

FSB pareigūnas savo veiksmais padarė žalą Lietuvos rusakalbių bendruomenei ir diskreditavo jos vykdomą kultūrinę veiklą.

Į Lietuvą neatvyko

Atkreipiamas dėmesys, kad P.Čaginas veikia iš Kaliningrado srities.

Jis aktyviai mezgė kontaktus su Rusijos tėvynainių organizacijų Lietuvoje atstovais, per juos įvairiuose Lietuvos miestuose organizavo ir finansavo teigiamą SSRS ir Rusijos įtakos Lietuvai įvaizdį formuojančius renginius.

Teigiama, kad FSB pareigūnas itin domėjosi Kremliaus istorijos politikos tikslus atitinkančios akcijos "Nemirtingasis pulkas" (rus. Бессмертный Полк) organizavimo klausimais Klaipėdoje.

Išaiškinta, kad P.Čaginas, neatskleisdamas pateikiamos informacijos rengėjų, Lietuvos rusakalbėje žiniasklaidoje per su juo bendraujančius Lietuvos piliečius platino FSB parengtus propagandinius Rusijos užsienio politikos tikslus atitinkančius straipsnius.

VSD tvirtinimu, P.Čaginas laikėsi žvalgybos darbuotojams būdingos konspiracijos, niekada neatvykdavo į Lietuvą, o su Lietuvos piliečiais bendraudavo tik per susitikimus Rusijos teritorijoje arba įvairiomis elektroninėmis ryšio priemonėmis.

Veikla – be rezultatų?

Pareigūnų teigimu, P.Čagino atvejis rodo, kad Rusijos žvalgybos tarnybos bando pasinaudoti Rusijos tėvynainių bendruomenės aktyvistais ir įtraukti juos į nelegalią veiklą.

Nustatyta, kad FSB per Lietuvos piliečius skyrė lėšų Rusijos ideologinę politiką atspindintiems renginiams Klaipėdoje – Pergalės dienos minėjimui (2018 05 09), renginiui Vokietijos ir SSRS karo pradžiai paminėti (2018 06 22), koncertui Rusijos pasieniečio dienos proga (2019 04 12) ir Vokietijos ir SSRS karo pradžios paminėjimo renginiui (2019 06 22).

Lietuvos žvalgybininkų teigimu, P.Čagino žvalgybinė veikla Lietuvoje buvo nesėkminga, jo finansuoti renginiai nepritraukė auditorijos ir nedarė įtakos Lietuvos gyventojų nuotaikoms.

Be to, FSB pareigūnas savo veiksmais padarė žalą Lietuvos rusakalbių bendruomenei ir diskreditavo jos vykdomą kultūrinę veiklą.


VSD kreipiasi į visuomenę su prašymu: „Prašome Lietuvos gyventojų, kurie pažįsta arba turi informacijos apie Kaliningrado srities gyventoją P.Čaginą, arba P.Taraškevičių, susisiekti VSD pasitikėjimo linija 8 700 70007 arba el. paštu pranesk@vsd.lt“.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Tai kam

Šešeli ne po delu pasodinot sabakos? Ir da nu nx su jumis reikalu tureti. Staigiai gali tapti GALIMAI dirbančiu kitai valstybej. Стукачей надо поощрять Tad kokia programma paskelbkit pilietiniam samoningumui auginti, kad butu vedejas linksmas ir konkursai idomus. Na aktiviau i mases:)

Šiaip

Skaldyk ir valdyk! Kuo didesnis chaosas valstybėje tuo daugiau reikia priešų. Niekinga, žema, apgailėtina na žinoma ir juokinga.

Tataigi

O kaip ten su tais pinigais už "dujų laivą", kurie plaukia į ofšorus? Nereikia ieškoti akcininkų? Visi savi?:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS