Norite padėkoti medikui? Darykite tai tinkamai | Diena.lt

NORITE PADĖKOTI MEDIKUI? DARYKITE TAI TINKAMAI

  • 6

Dažnas po operacijos sveikstantis pacientas su maišeliu rankose ar vokeliu kišenėje, norėdamas padėkoti, užsuka į jį operavusio gydytojo kabinetą. Retas žino, kad tokia padėkos forma yra kyšis, ir net nepagalvoja apie kitus padėkos būdus, kurie neverstų jaustis nejaukiai, nežeistų ir nežemintų mediko, kai jam svarbiausia – gerai pavykusi operacija ir sveikstantis pacientas. Tad ar tikrai vis dar reikia nešti gydytojams dovanas, o galbūt galima atsidėkoti oficialiu būdu?

Dėl kyšio negydys geriau

Brukamas kyšis – tai nemaloni situacija abiem pusėms. „Dažnas gydytojas šioje situacijoje galvoja, kad pacientas juo nepasitiki, abejoja jo noru padėti pacientui. Kai medikas atsisako paimti, dažnas pacientas lieka pasimetęs ir nesupratęs, kodėl medikas nepaėmė dovanos, galvoja, kad gal ji per maža ar per prasta. Nerimauja, kad dabar jo turbūt negydys ar gydys netinkamai. Daug kas tikina, kad duodami kyšį tiesiog nori padėkoti medikui, tačiau visuomet galima paieškoti ir rasti kitokių būdų“, – įsitikinusi Eglė Tamošiūnienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Antikorupcijos ir atitikties skyriaus vedėja.

Medikai vieningai teigia, kad joks kyšis negali pakeisti gydymo eigos, kurią gydytojui numato įvairūs teisės aktai, oficialiai patvirtintos ligų gydymo schemos. Be to, svarbu žinoti, kad ne tik vokeliai su pinigais, bet ir mažos dovanėlės – saldainiai ar kava – yra kyšis, už kurį ir duodančiajam kyšį, ir jį imančiajam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Geriausia – vieša padėka

Jei bet kokia dovanėlė gydytojui yra kyšis ir nusikaltimas, kaipgi pacientai gali išreikšti savo dėkingumą? Ir kokia forma išreikšta padėka būtų maloniausia pačiam medikui?

E.Tamošiūnienė įsitikinusi, kad geriausia yra padėkoti viešai, pavyzdžiui, parašyti padėką, gražų atsiliepimą socialiniuose tinkluose, specializuotuose portaluose ar tiesiog parašius perduoti įstaigos administracijai, kuri pasirūpins, kad ne tik medikas sužinotų apie padėką, bet ir ją paviešins. Gydytojui bus malonu skaityti parašytą atsiliepimą apie jo gerą darbą, galbūt tas geras atsiliepimas paskatins ir kitus pacientus pas jį apsilankyti. Be to, vieša padėka sustiprins  gydytojo gerą reputaciją jo kolegų ir vadovybės akyse.

Atsidėkoti geru žodžiu

Lina iš Kretingos sako pastebinti, kad vis mažiau žmonių galvoja apie nelegalius padėkos būdus medikams.

„Pamenu, kad buvo laikai, kai seneliai kiekvieną kartą prieš apsilankant ligoninėje ar poliklinikoje svarstydavo, kiek reikia pinigų dėti į vokelį. Šiandien ir pati močiutė nebeneša kyšių medikams ir tikina, kad tai nekeičia jų darbo ir bendravimo. Aš pati esu tvirtai įsitikinusi, jog norint atsidėkoti medikui užtenka gražių žodžių, kuriuos gali išsakyti jam tiesiogiai, o gal net pasidalinti vieša rekomendacija, atsiliepimu ar padėka socialiniuose tinkluose. Juk gydytojui turbūt malonu viešai perskaityti teigiamą atsiliepimą apie atliktą darbą, pamatyti, kad pacientai jį rekomenduoja kitiems“, – sako Lina.

Mergina tiki, jog kyšis gali sugadinti gerus santykius tarp mediko ir paciento, todėl pacientai neturėtų dvejoti, kas yra geriau – ar nuoširdi padėka, ar kyšis. 

Organizuoja specialią akciją

Sveikatos apsaugos ministerija, skatindama pacientus atsisakyti kyšininkavimo ir dėkoti medikams viešai, inicijuoja akciją šalies ligoninėse ir poliklinikose. Pacientai sveikatos priežiūros įstaigų skelbimų lentoje galės rasti informaciją apie padėkos akciją: įstaigose bus iškabinti plakatai su vokais, o šalia jų bus atvirukai. Kiekvienas pacientas ant jo galės parašyti padėką jį gydančiam gydytojui ar slaugytojui ir įmesti į greta esantį specialų voką.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina  Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Elena

Gydytoja Gaiva Dabravalskienė , slaugytojos, kurių nuoširdus paprastumas ir šypsena labai gražiai dera su jų darbo patirtimi. Likau maloniai nustebinta bendros poliklinikos tvarkos: švaros, ramybės, ligoninės vadovės dėmesio ir rūpesčio, skiriamo laiko pacientui. Visiems linkiu stiprios sveikatos bei ištvermės nelengvame, bet labai prasmingame mediko kelyje.

Kon daryt

O ka daryti,kai operacijos isvakarese atejes anesteziologas pasikalbeti pasako,kad atsiskaityciau su gydytoju ryt,nes jo nebus bus kitas.Tai,as manau,yra kysio prasymas.Kaip elgtis tada?

Orinta

As duodu gydytojai visada, o ji visad paima ir staigiai kisa i stalciuka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS