P. Cvirkos gatvę Gargžduose siūloma pervadinti į V. Kudirkos | Diena.lt

P. CVIRKOS GATVĘ GARGŽDUOSE SIŪLOMA PERVADINTI Į V. KUDIRKOS

  • 11

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktoriui nurodžius pervadinti Petro Cvirkos gatvę Gargžduose, siūloma jai suteikti Vinco Kudirkos vardą.

Šis nurodymas Klaipėdos rajono savivaldybei duotas vykdant vadinamąjį desovietizacijos įstatymą.

Siūlymas P. Cvirkos gatvei suteikti V. Kudirkos pavadinimą savivaldybės tarybai teikiamas Gatvių, pastatų, statinių ir kitų objektų pavadinimų suteikimo komisijos iniciatyva.

„Būtent už šį pavadinimą balsavo daugiausiai gyventojų, kurie pernai dalyvavo apklausoje dėl P. Cvirkos, J. Janonio ir Butkų Juzės gatvių, esančių Gargžduose, pavadinimų keitimo“, – teigiama savivaldybės pranešime.

Jame teigiama, kad išlaidų dėl gatvės pavadinimo keitimo gyventojai nepatirs – jiems nereikės keisti dokumentų, kuriuose minimas buvęs gatvės pavadinimas, nes duomenys apie pakeistą pavadinimą valstybės registruose ir informacinėse sistemose bus atnaujinti automatiškai.

Be to, savivaldybė informuos komunalinių paslaugų įmones ir sutartyse adresai bus pakeisti automatiškai, vartotojo kodas išliks toks pat.

Pagal Genocido centro vadovo sprendimą, P. Cvirkos gatvę reikia pervadinti iki spalio 27 dienos.

Ekspertų išvadoje dėl P. Cvirkos gatvės nurodoma, kad šis asmuo buvo aktyvus okupacinės valdžios veikėjas: „okupacinės valdžios organizuoto rinkimų farso aktyvistas, Lietuvos komunistų partijos narys ir suklastotų rinkimų rezultatų pagrindu išrinktas Liaudies Seimo deputatas, jo prezidiumo sekretorius (1940 birželis – liepa)“.

Jis prisidėjo prie šalies okupacijos įteisinimo, rašė propagandinius Raudonąją armiją ir pačius rinkimus šlovinančius straipsnius.

Pagal Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktoriaus sprendimą, Klaipėdos rajone esančių Butkų Juzės, Juliaus Janonio, Kosmonautų, Pergalės, Pirmūnų gatvių pavadinimų keisti nėra pagrindo.

Gegužę įsigaliojęs įstatymas numato, kad draudžiama viešuose erdvėse propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

valstietis

Klaipėdai su šituo meru,nešviečia pakeist Janonio,S Neries,Mogiliovo ir kitas gatves

taigi

Komunistai atgijo, tik kitu pavadinimu - patriotai....nomenklatūrininkai.. Tokie prie bet kokio režimo randa prieigą prie lovio.

Sūduvis

Būtų labai ydomu ar P.Cvirkos gatvės gyventojai buvo apklausti ir ar jie sutinka dėl gatvės pavadinimo keitimo, o visas išlaidas tegul padengia tie kam užklūva P.Cvirkos gatvės pavadinimas?.?.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS