Pajūrio gyventojų kieme šeimininkauja lapė: sudomino vienas daiktas | Diena.lt

PAJŪRIO GYVENTOJŲ KIEME ŠEIMININKAUJA LAPĖ: SUDOMINO VIENAS DAIKTAS

  • 1

Kad kieme šeimininkauja lapė, Klaipėdos rajone, Kalotėje, gyvenanti Jolanta sužinojo tik iš vaizdo kamerų įrašų. Mat buvo smalsu, kas prie durų paliktus batus į kiemo vidurį pernešė. Kitą rytą juos jau uostė, žiūrinėjo, įsikandusi po kiemą lakstė.

„Vieną dieną pasiėmė vieną, pasibandė, o kitą dieną nusprendė, kad abu galima pasimatuoti“, – juokavo Kalotės gyventoja Jolanta Jonaitienė.

Ta pati lapė lanko ir kaimynus.

„Šeimininkauja kaip namuose“, – apie kiemo svečią prakalbo Kalotės gyventojas Aurimas Mockus.

Kodėl rudąją guminiai batai domina, ir gamtos sergėtojai galvą kraipo.

„Miške guminių batų tikrai nėra. Dėl to pamatę vaikams pažaisti nunešė. Greičiausiai susidomėjo kaip keistu, neįprastu daiktu“, – šmaikščiai situaciją analizavo Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Aplinkosaugininkai spėja, kad gyvenvietėje šeimininkauja lapinas ir tokią išvadą daro ne tik todėl, kad gyvūnas labiau vyriškais guminiais batais domisi.

„Šiuo metu lapės atsivedusios vaikų būna savo olose, o lapinai, kol augina lapiukus, kartu būna, greičiausiai lapinas ir slampinėja po gyvenvietę ieškodamas maisto savo porai ir vaikams“, – svarstė V. Marozas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Lapė ar lapinas – kalotiškiams tas pats, tik stebisi, kad gyvūnas labai smalsus – ir atliekas uostinėja, ir į daržus užsuka.

„Ir česnakus visus apuosto. Visas pušaites apeina ratais. Tada eina žiūrėti, kas vyksta gatvėje“, – apie lapino viešnages pasakojo J. Jonaitienė.

Rudosios kalotiškiai nebijo, kol ji didesnių išdaigų neprikrėtė. Aplinkosaugininkai sako, kad lapinas atrodo sveikas, bijoti, kad gali platinti ligas, nereikėtų.

„Pasiutligės tikrai nereikia baimintis, nes Lietuvoje jau ilgai nenustato jos atvejų. Jei sirgtų niežais, kailis būtų nušiuręs“, – ramino V. Marozas.

Šeimininkauja kaip namuose.

Naudos rudosios apsilankymai gali turėti, mat ji naikina graužikus.

„Jų maisto racionas yra vaisiai ir uogos, peliniai graužikai, vikšrai, kirmėlės“, – naudą įžvelgė V. Marozas.

Kalotiškiai sako, kad jų gyvenvietę gyvūnai mėgsta. Stirnos ir kiškiai užsuka, voverė gyveno ir net apuokų pušyse įsikūrė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Matai, lapinės kepurės užsigeidė

Tu, Žvirbleli, pulsi, visas susikulsi. Mažas esi ir suprasti nieko negali.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS