Pakeliui į pliažą – bitynas | Diena.lt

PAKELIUI Į PLIAŽĄ – BITYNAS

Klaipėdiečiai, taku žingsniuodami į Pirmosios Melnragės paplūdimį, aptiko bityną, kuris juos ir nustebino, ir išgąsdino. Žmonės ėmė abejoti, ar mieste išties leidžiama laikyti vabzdžius, kurie gali sugelti poilsiautojus.

„Bitynas yra šalia tako, kuriuo į paplūdimį eina daug poilsiautojų. Juk bitės gali sugelti. Nesuprantama, kaip leidžiama mieste turėti bityną“, – stebėjosi klaipėdiečiai.

Pasak Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Antano Baužos, laikyti bites gyvenvietėse galima. Klaipėdos mieste yra įregistruoti du bitynai. Jie įrengti privačių namų teritorijose. Šiuose bitynuose gyvena 20 bičių šeimų.

Klaipėdos rajone šie skaičiai gerokai didesni – įregistruoti 165 bitynai, kuriuose gyvena 3 316 bičių šeimų. Neringoje oficialių bitynų nėra.

A.Bauža pasakojo, kad bitynus gyvenvietėse norintiems įkurti asmenims keliami tam tikri reikalavimai. Nuo avilių turi būti ne mažiau nei 100 metrų iki rekreacinių teritorijų, 10 metrų iki kelio, pėsčiųjų ar dviračių tako, penki metrai iki besiribojančios žemės valdos, kurioje yra gyvenamieji namai.

Minimalūs atstumų reikalavimai bitynų savininkams netaikomi, kai teritorija yra aptverta ne žemesne kaip dviejų metrų aukščio tvora ar gyvatvore. Avilių lakos turi būti atgręžtos į bičių savininko sklypo vidurį, išskyrus atvejus, kai jos yra ne žemiau kaip dviejų metrų aukštyje.

Viena bičių šeima turi būti laikoma viename are, išskyrus atvejus, kai jų savininkas turi kaimyninių sklypų savininkų raštiškus sutikimus.

Pasak A.Baužos, taisyklės yra taisyklės. Tačiau savaime suprantama, kad bičių šeima vieno aro plote neišgyvens. Jos nuskrenda iki 5 kilometrų.

„Bitininkai turėtų būti supratingi ir elgtis atsakingai. Nustatyti ribojantys metrai tikrai nėra didelis atstumas. Kretingoje bitės siaubingai sugėlė gyvulius, nors šie ganėsi kur kas toliau“, – pasakojo viršininkas.
Tarnyba kartais sulaukia skundų iš gyventojų dėl kaimynystėje įrengtų bitynų.

A.Bauža pasakojo, kad visi bitynai turi būti įregistruoti nepriklausomai nuo turimų avilių skaičiaus. Savininkas privalo turėti bityno pasą, aviliai turi būti suženklinti. Prie valdos, kurioje yra bitynas, privalo būti ženklas „Atsargiai, bitės“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Mildai Skiriūtei

Milda, tu nerašyk daugumos vardu, aš ir visi mano giminės ir pažįstami nesipiktiname,o tik džiaugemės, kad mieste yra bičiu... trumpai sakant tu , Milda, eilinį kartą parašei netikusi straipsnį

httpd

Bitės be reikalo nekanda.

KLPdietis

Tai tegul nevaikšto kur nereikia. Bitės ir taip nyksta, tad reikia tik džiaugtis, jei kas nors jas laiko. Žmonės čia atsikraustė, kai bitės gyveno jau ilgus tūkstantmečius. Tai mes užėmėme jų gyvenamąją vietą, one jos - mūsų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS