„Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas | Diena.lt

„PALANGOS DIENOS“ KVIEČIA PAMINĖTI DVI KURORTUI SVARBIAS DATAS

  • 0

Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį.

Kaip pranešė Palangos savivaldybė, Palangos krašto prijungimas prie Lietuvos vyko 1921 metų kovo 30-ąją, o miesto vardo gimtadieniu vadinama balandžio 5-oji. Šią dieną 1253-iais Palanga paminėta Kuršo dalybų tarp Livonijos ordino ir Rygos vyskupo akte.

Šiais metais „Palangos dienos“ vyks dešimtą kartą. Visą savaitę palangiškius ir kurorto svečius kvies įvairios parodos, koncertai, diskusijos ir kiti renginiai.

Šis šventinis laikotarpis taip pat skelbiamas ir Palangos vėliavos savaite, tad miesto gyventojai, įmonės bei organizacijos kviečiami papuošti savo pastatų fasadus Palangos miesto vėliavomis.

Penktadienio vidurdienį Palangos Nepriklausomybės aikštėje, prie muzikinio fontano, bus iškilmingai pakeltos Lietuvos, Palangos ir Šventosios vėliavos, gros Palangos orkestras.

Pavakare palangiškiai kviečiami į kultūrinius renginius – Palangos kurorto muziejuje bus pristatoma S. Vainiūno meno mokyklos auklėtinių paroda, skirta grafų Tiškevičių paveldui atminti, ir šventinis koncertas. Vakare Kurhauzo teatro salėje vyks Palangos kultūros centro Grubiojo teatro performansas „Grimerinė“.

Šeštadienį numatyti meniniai renginiai Gintaro muziejuje bei viešosios bibliotekos vaikų skyriuje. Palangos kurorto muziejuje vyks tradicinio poezijos konkurso „Haiku Palangai 2024“ apdovanojimų ceremonija.

Antrąją Velykų dieną nuo vidurdienio vyks žygis „Gintaro kelias“ ir akcija „Riedam“ Palanga-Šventoji. Iš Palangos į Šventąją dalyviai kviečiami keliauti įvairiais ekologiškais būdais: dviračiais, riedučiais, paspirtukais ar pėsčiomis. Dalyvavimas yra nemokamas, svarbiausia pasirūpinti savo asmeniniu komfortu – patogia avalyne, vandeniu, tinkama apranga pagal orus.

Visus renginio dalyvius bendrovė „Vlasava“ iš Šventosios į Palangą parveš nemokamai.

Visą savaitę numatyta parodų, o po savaitės penktadienį vyks diskusija „Pirmasis Palangos vardo paminėjimas. Kada minėsime?“. Iki šiol Palanga pirmuoju savo vardo paminėjimu laiko istorinį dokumentą – Kuršo vyskupo Henriko ir Vokiečių ordino sutartį dėl Pietų Kuršo padalijimo į tris dalis, kuri buvo pasirašyta 1253 metų balandžio 4-ąją.

Tačiau yra ir ankstesnė legendinė data – 1161 metų birželio 15-oji, aprašyta danų kronikoje, kai esą danai buvo užėmę Palangos pilį ir net įkūrę vyskupystę. Tad kyla diskusinis klausimas, kurią datą Palanga gali ir turi laikyti pirmuoju savo vardo paminėjimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS