Palangos kino teatrą „Naglis“ tikimasi atgaivinti iki 2022 metų | Diena.lt

PALANGOS KINO TEATRĄ „NAGLIS“ TIKIMASI ATGAIVINTI IKI 2022 METŲ

  • 3

Palangos kino teatrą „Naglis“ tikimasi atgaivinti iki 2022 metų – bus siekiama jį paversti regionine filmoteka, skirta šiuolaikinio kino ir kito meno sklaidai Klaipėdos regione.

Palangos savivaldybė šią savaitę pranešė, kad ši teatro, kaip filmotekos ir edukacijos centro Vakarų Lietuvoje koncepcija praėjusią savaitę buvo patvirtinta Kultūros ministerijoje.

„Jau netrukus – rugsėjį – prasidės koncepcijos įgyvendinimo parengiamieji darbai. Planuojama, kad 2021 metų rudenį prasidės pastato rekonstrukcija, o duris atsinaujinęs „Naglis“ kaip regioninė filmoteka atvers 2022 metais“, – teigia savivaldybė.

Planuojama, kad pastato išorė liks nepakitusi, perplanavus vidaus patalpas numatyta įrengti dvi kino sales, galinčias veikti ir kaip multifunkcinės erdvės, daugiau regioninės filmotekos veiklai reikalingų erdvių.

Čia ketinama demonstruoti filmus, skirtus įvairaus amžiaus bei interesų žiūrovams, rengti parodas kino tematika. „Naglyje“ veiks ir informacinis kino kultūros centras, jame bus skaitykla, mediateka, su prieiga prie pagrindinių kino bazių, archyvų.

Naujajame centre numatyta rengti kūrybines dirbtuves, stovyklas, vasaros praktikas, taip pat teorinius mokymus – paskaitas, seminarus. Čia bus vykdomos kino rezidencijos, užtikrinančios kino kūrėjų ir vietos bendruomenės bendradarbiavimą, naujų iniciatyvų regione kūrimąsi.

Kino teatras „Naglis“ pastatytas 1959-aisiais ir nuo to laiko rimčiau neremontuotas. Šiuo metu teatras veikia tik šiltuoju metų laiku. Siekiama, kad pastatą sutvarkius, centras veiks be pertrūkių ir taptų visam Klaipėdos regionui reikšmingu objektu bei užpildytų trūkstamą „stipraus kino kultūros infrastruktūros objekto“ nišą, teigiama pranešime. Klaipėdos regione šiuo metu yra trys kino teatrai.

Šiuo metu „Naglis“ yra seniausias veikiantis valstybinis kino teatras Lietuvoje.

Jis priklauso likviduojamai valstybės įmonei „Lietuvos kinas“, po reorganizacijos turėtų pereiti Lietuvos kino centro pavaldumui. Naują koncepciją parengė abi įstaigos, bendradarbiaudamos su programa „Kurk Lietuvai“.

„Lietuvos kino“ direktorius Arūnas Stoškus BNS sako, kad Vyriausybė pavedė užbaigti šį projektą, taip pat ir atrinkti vertingus, išliekamąją vertę turinčių kino juostų archyvus, todėl įmonės veiklą ketinama pratęsti iki 2020-ųjų pabaigos.

„Kultūros ministras mums pavedė atlikti filmotekos investicinį projektą, architektūrinės idėjos konceciją ir techninį projektą. Per tą laikotarpį mes tai turime parengti, Lietuvos kino centras perims pastatą, kreipsis dėl lėšų iš Valstybės investicijų programos“, – pasakojo A. Stoškus.

Anot jo, pagal ankstesnį architektūrinį projektą numatyta pastatą išsaugoti, nes jo konstrukcijos yra gerai išsilaikiusios.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tai dawai

kap Klaipėdoje į keliolikos metrų skverelį janonio g.įh u jariname dviguba devynaukštį ir tvarka?:D)

Makas

Versti ta chriusciovine buda ir jo vietoje pastatyti Palangai tinkanti pastata, pavadinima butinai palikti "Naglis".

?

Kam ta souvietine būda moderniame mieste?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS