Palangos magija: atostogos čia nesibaigia niekada | Diena.lt

PALANGOS MAGIJA: ATOSTOGOS ČIA NESIBAIGIA NIEKADA

  • 6

Į klausimą, kas yra tobulos atostogos ar poilsis, kiekvienas atsakytų savaip. Tačiau didžiausias šalies kurortas neabejotinai patenkintų net išrankiausius poreikius. Svetingai bet kurį poilsiautoją pasitinkanti Palanga garantuoja neišsenkantį tiek pasyvių, tiek aktyvių veiklų aruodą. Perfrazuojant populiarų posakį, jog nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga, būtų galima pasakyti, jog Palangoje nebūna prasto laiko – tereikia noro sužinoti bei išsirinkti tai, kas patraukliausia ir tinkamiausia konkrečiam skoniui.

Pažinčiai neužtektų ir dienos

Kaip pastebi Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė, vienas poilsiautojų itin vertinamų kurorto patrauklumų yra tai, jog čia siūlomas turbūt plačiausias spektras apgyvendinimo paslaugų – vaizdžiai kalbant, nuo lovos „pas močiutę“ iki prabangių aukščiausios klasės apartamentų.

„O jau atvykus į Palangą klausimas „Ką veikti?“ tikrai nekils“, –  šyptelėjo pašnekovė.

Ypač turtingą poilsio ir pramogų galimybių įvairovę kurortas siūlo šeimoms, kurios neretai turi specifinių poreikių.

„Ar tai būtų tėveliai su mažais vaikais ar paaugliais, ar seneliai su anūkais, viešnagę Palangoje siūlytume pradėti nuo mūsų deimančiuko – Birutės parko su grafų Tiškevičių rūmais, Gintaro muziejumi. Turbūt neužtektų ir visos dienos apeiti visus šios nuostabaus grožio vietos kampelius, išžiūrėti visus gėlynus, fontanus ir skulptūras, aplankyti oranžeriją bei mini zooparką, pasigrožėti tvenkiniais bei paukščiais, kurie šiuo metu gyvena parke“, – kalbėjo R.Kmitienė.

Be to, tradiciškai kiekvieną vasaros ketvirtadienį, penktadienį bei šeštadienį 18.30 val. čia nemokamus koncertus gamtos apsuptyje lankytojams dovanoja Palangos orkestras.

Lietuviškos pasakos naujai

„Dar vienas mažųjų itin pamėgtas traukos objektas – Palangos pasakų parkas, kuriame galima apžiūrėti ne tik įvairių pasakų simbolines skulptūras, bet ir pasiklausyti tradicinių lietuviškų pasakų lietuvių bei anglų kalbomis“, – pasakojo Palangos turizmo informacijos centro vadovė.

Pušyne ties Birutės parku ir meno bei pramogų klubu „Kupeta“ kone du hektarus apimanti naujoji laisvalaikio praleidimo erdvė patraukli bet kokio amžiaus lankytojams. Kuriant lietuviškų pasakų parką darbo turėjo ne tik miesto tvarkytojai, bet ir atraktyvias skulptūras kūrę menininkai – pastariesiems teko ieškoti sprendimų, kurie sujungtų šiuolaikinį meną su šimtmečius menančia liaudies kūryba. Skulptūromis galima ne tik grožėtis, bet ir laipioti, sukioti atskiras detales ar kitaip žaisti, be to, ties kiekvienu kūriniu įrengta po informacinę lentelę, kur galima ne tik perskaityti pasaką, bet ir, paspaudus specialų mygtuką, išgirsti ją sekamą.

„O tiems, kurie nori aktyvesnių pramogų, siūlome keliauti į J.Basanavičiaus gatvėje įsikūrusį Palangos vasaros parką. Tai vieta, kurioje suaugusieji gali šiek tiek užsimiršti, kad jie turi vaikučius. Čia sukurta tam tikra poilsio zona tėveliams, kur jie gali atsipalaiduoti, paskaityti knygą ar panaršyti internete, o tuo metu jų atžalos užsiima įvairiomis atraktyviomis veiklomis“, – vardijo pašnekovė.

Vaikiškų malonumų gausa

Ši poilsio ir pramogų vieta Lietuvos pajūryje teikia platų paslaugų spektrą, pradedant dviračių, velomobilių nuoma ir baigiant išskirtiniais, didžiausiais Lietuvoje olimpiniais batutais, kliūčių ruožu, kuriame galima išmėginti jėgas bei varžytis tarpusavyje, ar mini golfu, elektromobiliukais bei lynų trasa medžiuose.

Dar viena mažųjų džiaugsmo oazė – Vaikų parkas – įsikūrusi Naglio alėjos ir Šermukšnių gatvės sankirtoje. Čia įvairaus amžiaus vaikai gali nemokamai džiaugtis jiems skirtomis pramogomis – iki 7 m aukščio spalvingais jūros tematikos žaidimų įrenginiais, įvairiomis karstynėmis, sūpuoklėmis bei karuselėmis. Beje, čia įrengtos ir sūpuoklės vaikučiams, turintiems judėjimo negalią.

Visų įrenginių konstrukcijos pagamintos iš klijuotos medienos ir plastiko, žaidimų aikštelės išpiltos pajūrio smėliu. Vasarą parke organizuojami įvairūs mažiesiems skirti renginiai, o išalkusiuosius pasistiprinti kviečia greta įsikūrusi vaikų kavinukė.

Aktyvių veiklų mėgėjams skirtas ir nuo Jūratės iki Kontininkų gatvės besidriekiantis sveikatingumo takas „Labrytys“.  6 km ilgio miško taku galima ne tik bėgioti, bet ir pasimankštinti penkiose aktyvaus poilsio zonose su lauko treniruokliais bei sporto įrenginiais.

Nuo Klaipėdos iki Latvijos

„Pabodus šokinėti ant batutų ar karstytis karstynėmis, siūlome pakeliauti po kurortą nemotorizuotomis transporto priemonėmis. Palangos turizmo informacijos centre galima rasti įvairių saugių maršrutų, kurie padės atrasti senąsias kurorto vilas bei kitas įdomybes“, – teigė R.Kmitienė.

Per kurortą pajūriu nusidriekusių dviratininkams pritaikytų trasų bendrasis ilgis siekia keliasdešimt kilometrų. Iš Palangos patogiai galima pasiekti tiek kaimyninę Latviją, tiek Klaipėdą, aplankyti senąsias Karklės kapinaites, gintaro gaudymo vietas, pasigrožėti aukščiausiu Lietuvos pajūrio skardžiu – Olando Kepure, užsukti į jaukią Šventąją, kuri sužavės beždžionių tiltu per Šventosios upę, senojo tilto liekanomis ar erdviais paplūdimiais.

Beje, pasigrožėti įspūdingais pajūrio vaizdais Palanga kviečia ir iš paukščio skrydžio – tiksliau, iš 21 m aukščio apžvalgos aikštelės Palangos bažnyčios bokšte. Pakilti į ją galima nemokamai bet kurią savaitės dieną.

„O jei, subjurus orui, bus nebejauku keliauti į paplūdimį ar pramogauti lauke, galima pasimėgauti SPA procedūromis įvairiuose viešbučiuose, sveikatingumo centruose, sanatorijose ir, be abejo, apsilankyti neseniai atidarytame Palangos miesto baseine, kur galima išbandyti ne tik plaukimo takelius, bet ir pirčių zoną bei kitas atrakcijas, pradedant mankštomis mažyliams ir baigiant vandens aerobika senjorams“, – vardijo kurorto Turizmo informacijos centro vadovė.

Vanduo, šviesa ir muzika

Dar viena ganėtinai nauja, tačiau Palangos svečių jau pamėgta atrakcija – muzikinis fontanas, šiltuoju metų laiku džiuginantis muzikos, šviesos bei vandens šokiu.

Patinkančią melodiją, pagal kurią fontanas šoks, iš specialaus grojaraščio už tam tikrą mokestį galima pasirinkti SMS žinute. Be to, kasdien nuo 21 val. pramogautojai gali mėgautis ir nemokamais valandos trukmės pasirodymais.

Įspūdingą šviesos muzikos efektą kuria 260 vandens purkštukų ir 48 įvairių spalvų šviestuvai, kurie išgauna visos gamos spalvas. 8 m aukštį pasiekiantis fontanas per minutę į orą pakelia beveik 4,3 tonos vandens – pagal šį rodiklį Palangoje įrengtas fontanas yra pats didžiausias šokantis fontanas Lietuvoje.

Tačiau vargu ar net įspūdingiausi technikos stebuklai gali konkuruoti su įstabiais pojūčiais, kuriuos teikia pajūrio gamta.

Hipnotizuojantis jūros ošimas, pėdas kutenantis švelnus paplūdimio smėlis, gaivus pušų aromatas, Baltijos bangose užmingančios saulės vaizdai – ši natūrali sveikatinanti Palangos terapija neįkainojama jokiais pasaulio pinigais.

„Kiekvienas pagal savo norus ir sugebėjimus Palangoje tikrai atras tai, ko širdis geidžia. Ką jau kalbėti apie gausybę renginių, kurie kurorte vyksta faktiškai kiekvieną dieną. Bet jei vis dėlto kažkam fantazijos pritrūks, kviečiame apsilankyti pas mus –  mes tikrai padėsime pafantazuoti“, – šypsojosi Palangos turizmo informacijos centro vadovė R.Kmitienė.

Ar žinojote, kad...

***

XIX a. pabaigoje Palangą valdę grafai Tiškevičiai sumanė statyti prieplauką laivams, kurie gabentų grafų plytinėje gaminamas plytas.

Prieplauka pastatyta 1884–1888 m., nuo jos į Klaipėdą bei Liepoją kursuodavo laivas „Phoenix“. Plytų eksportui nepasiteisinus, šiuo laivu buvo pradėti plukdyti keleiviai. Tačiau po audrų prieplauką užnešdavo smėlis, tad ilgainiui nuspręsta – tiltas laivybai netinka.

Nuo 1892-ųjų jūros tiltas tapo mėgstama pasivaikščiojimų vieta. Tačiau per ilgus metus Baltijos bangos ir vėjas nuniokojo statinį, tad 1998 m. pastatytas naujas tiltas ant betoninių polių, jo ilgis – 470 m.

***

Centrinė Palangos gatvė anksčiau buvo vadinama Tiškevičiaus gatve ar bulvaru.

Tarpukariu Palangą aplankė dr. J.Basanavičius, tad, pagerbdami tautos patriarchą, jo vardu palangiškiai pavadino Tiškevičiaus bulvarą.

***

Rekonstruotoji Grafų Tiškevičių alėja – palangiškių padėka kurorto įkūrėjams grafams Tiškevičiams. Neatsitiktinai ją puošia dvi bronzinės skulptūros „Grafienė Antanina Sofija Loncka-Tiškevičienė“ ir „Grafas Feliksas Tiškevičius“.

Skulptūrų kompozicijas jungia dekoratyvi nerūdijančio metalo juosta grindinyje, kurioje pasikartojančiu ritmu išgraviruotas Tiškevičių giminės, o šiandien jau ir Palangos šūkis lotynų ir lietuvių kalbomis „Deligas quem diligas“ ir „Išsirink, ką myli“.

Grafų Tiškevičių alėją taip pat puošia originalūs retro stiliaus šviestuvai, grindinys bei mažoji architektūra.

Dar viena alėjos puošmena – ties Kęstučio gatve atstatyti raižiniais puošti istoriniai vartai, nuo seno simbolizuodavę, jog vasarotojai pasitinkami ir kviečiami aplankyti Tiškevičių kurorte įkurtą Kurhauzą.

GALERIJA

  • Palangos magija: atostogos čia nesibaigia niekada
  • Palangos magija: atostogos čia nesibaigia niekada
  • Palangos magija: atostogos čia nesibaigia niekada
Palangos turizmo informacijos centro, Palangos orkestro, „Palangos investicijų valdymo“, sveikatos centro „Energetikas“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

T

Visada graziai tauzijate bet tai toli grazu nuo zmoniu charakterio

Kaunietei iš Kaimo

Gžybovskos - kaip pamėgtas megztukas: žinoma, jis labai mielas širdžiai, bet kam jis tau Turijoje reikalingas?

...

Ten tereikia tik oficialiai Raudonus žibintus uždegt, va tuomet būtų tikra magija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS