Paminklą A. Smetonai Palanga tikisi pastatyti kitąmet | Diena.lt

PAMINKLĄ A. SMETONAI PALANGA TIKISI PASTATYTI KITĄMET

  • 23

Paminklas tarpukario prezidentui Antanui Smetonai Palangoje turėtų būti pastatytas kitąmet, teigia savivaldybė.

„Paminklas prezidentui Antanui Smetonai šiuo metu yra projektuojamas, jis bus pastatytas kitais metais“, – BNS sakė kurorto mero patarėja Jurgita Vanagė.

Liepą Vyriausybė perdavė Palangos savivaldybei autorines paminklo teises, dar anksčiau, gegužę, Ministrų kabinetas Palangai perdavė patį paminklą.

Palanga pasiūlė statyti monumentą šiame mieste, kai jo atsisakė Vilniaus miesto savivaldybė.

„Paminklas bus pastatytas Birutės alėjos skvere, grafų Tiškevičių laikų vilų apsuptyje, šalia buvusios A. Smetonos vasaros rezidencijos – vilos „Baltoji“, esančios J. Basanavičiaus g. ir Birutės al. sankirtoje. Šioje viloje A. Smetona dažnai ilsėdavosi, o taip pat – spręsdavo darbinius klausimus“, – BNS sakė J. Vanagė.

Dar buvusios Vyriausybės skelbtą paminklo A. Smetonai konkursą pernai spalį laimėjo projektas „622522“. Jo autoriai Gediminas Antanas Sakalis, Kazys Venclovas, Indrė Rakauskaitė siūlė erdvėje Gedimino prospekte, šalia Vyriausybės rūmų, pastatyti knygos atvartą arba atvirlaiškį su prezidento portretu vaizduojančią skulptūrą.

Darbus tikėtasi pradėti šiemet, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė, iš pradžių dalyvavusi procese, balandžio pradžioje priėmė rezoliuciją prašydama Vyriausybę stabdyti konkursą ir pateikti galimas naujas vietas paminklui. Sprendimas motyvuojamas tuo, kad savivaldybės atstovai nebuvo įtraukti į Kultūros ministerijos organizuoto projekto konkurso komisijos sudėtį, o projektams pateikti skirta per mažai laiko.

Paminklo projektui įgyvendinti Vyriausybė šiemet buvo numačiusi skirti 250 tūkst. eurų.

Kultūros ministras Simonas Kairys BNS sakė, kad Vyriausybė vykdys įsipareigojimą ir skirs lėšų paminklo statybai Palangoje.

„Valstybės įsipareigojimas yra valstybės įsipareigojimas. Tik gaila, kad procedūros užsitęsė, jos užsitęsė dėl to, kad viskas vyko ne visai pagal planą. Bet kitų metų biudžete tikrai rasime lėšų šitam paminklui“, – tvirtino jis.

A. Smetona Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1919–1920 ir 1926–1940 metais. Jis žuvo 1944 metais, kilus gaisrui namuose Jungtinėse Valstijose.

Lietuviai pripažįsta A. Smetonos nuopelnus dėl atkurto Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo tarpukariu, valstybės pažangos tuo metu, tačiau kartais prieštaringų vertinimų sulaukia jo atėjimas į valdžią perversmo būdu ir pasitraukimas iš Lietuvos sovietų okupacijos akivaizdoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Anonimas

Tuoj tam smetonai pristatys paminklų kiekvienam kaime, kaip leninų prie sovieto. Lietuvis gi be visokiu stabu negali gyventi.

>taigi, jo, idomu...

Prisiklauset nkvdistu pasaku apie tuos kailinius ir kito meslo... Uzmuse A.Smetona, kaip ir Trocki. Tai nkvd operacija, gaisras taip pat suregztas... nkvd, kgb bruozas nesikeicia: skleisti mela, priesininkus zudyti visais imanomais budais... Kovotojai uz taika... :D

ups

galėtu ir olimpinis komitetas prisidėti, kaip ne kaip juk daugiakovininkas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS