Parodoje uostamiestyje – daugiau nei statybos | Diena.lt

PARODOJE UOSTAMIESTYJE – DAUGIAU NEI STATYBOS

Netrukus uostamiestyje startuos paroda "Individuali statyba 2016". Tarptautinis renginys į vieną vietą suburs verslo atstovus, įvairių sričių specialistus, mokymo įstaigas bei naujovėmis besidominčius žmones. Lankytojai atras naudingos informacijos ne tik statybos, bet ir interjero, dizaino, aplinkos tvarkymo klausimais.

Veiks trys parodos

24-ąjį kartą didžiausi parodų ir mugių organizatoriai Vakarų Lietuvoje "Expo Vakarai" balandžio 14–17 d. pakvies į tarptautinę parodą "Individuali statyba 2016".

Keturias dienas truksiantis statybų verslo reginys masins seminarų ir konferencijų įvairove.

Jau dabar į parodą užsiregistravo apie 200 renginio dalyvių iš visos Lietuvos.

"Ir taip nemažas dalyvių sąrašas nuolat didėja. Pernai buvo užpildyta visa "Švyturio" arena, o šiemet norinčiųjų prisijungti – ne ką mažiau", – nurodė parodos "Individuali statyba 2016" organizatoriai.

Renginys į vieną vietą suburs verslo lyderius, įvairių sričių specialistus, architektus, kompanijų vadovus, mokymo įstaigas ir galutinius vartotojus, kurie ne tik domisi statybų naujienomis, stato, renovuoja, gerina savo būstą ar ruošiasi tai daryti, bet sykiu nori suteikti savo namams ar biurui naujų spalvų, ieško kokybės ir komforto išorei ar aplinkai.

Bendrovės "Expo Vakarai" vadovo Sauliaus Savickio žodžiais, tarp dalyvių yra ir tokių, kurie į renginį atvyksta daugiau kaip dvidešimt metų, tačiau kaskart sugeba nustebinti pasiūlydami ką nors naujo.

"Kasmet sulaukiame ne tik lojalių klientų, bet ir naujų parodos dalyvių. Žvelgiant statistiškai, nuo 30 iki 40 proc. jų parodoje pasirodo pirmą kartą. Skatiname įmones nesibodėti pristatyti naujausius produktus, technologijas ar paslaugas, nes tai – greitai besikeičianti sritis. Statybų pramonė nestovi vietoje. Prieš keliasdešimt metų buvo naudojamos vienos technologijos, o dabar – jau kitos. Todėl norisi kuo daugiau naujovių ir inovatyvumo iš verslo struktūrų", – akcentavo S.Savickis.

Pirmoji parodos "Individuali statyba", kuri vyks kartu su namų interjero ir dizaino idėjų paroda "Inter Deco" bei sodo puoselėjimo ir praktinių idėjų muge "Mano sodas", diena, balandžio 14-oji suburs Klaipėdos krašto architektus ir interjero dizainerius. Visą dieną šurmuliuos būtent jiems skirti seminarai, į kuriuos jau dabar galima registruotis internete: www.interjeras.lt. Aktyvią dieną vainikuos diskusija "Švyturio" arenoje įrengtoje architektų zonoje.

Muzika – kaip interjero dalis

Šiemet tradiciškai dėmesys skiriamas ne tik su statybomis susijusioms aktualijoms, bet ir vidaus įrengimui bei lauko aplinkai. "Specialisto dieną" savo srities profesionalai išgirs apie pačias naujausias architektūros ir interjero dizaino tendencijas, gaus naudingų patarimų – nuo pastatų šiltinimo iki muzikinio garso atkūrimo namuose.

"Muzikos magijos salonui" atstovaujanti Jurgita Gazarian ves muzikos klausymo seminarus ir pademonstruos, kaip atskleisti tikrovišką garsą namuose. Taip pat papasakos apie natūralaus garso prigimtį ir jo įtaką mūsų gyvenime.

Pašnekovės žodžiais, garsinė aplinka – neatsiejama būsto interjero dalis, teikianti malonumą ir net pagerinanti gyvenamąją aplinką.

"Daug dėmesio savo namuose skiriame grožiui, jaukumui, patogumui, apšvietimui. Tačiau labai dažnai pamirštama būtent garsinė aplinka – kaip patalpose sutvarkyta akustika. Juk skamba absoliučiai viskas, kiekvienas daiktas turi savo vibracijas. Ko reikia, norint namuose išgirsti muziką? Atsakymas lyg ir paprastas – tam būtina įranga. Tačiau tokia, kuri gali kokybiškai atkurti garsą, esantį artimą natūraliam. Tam svarbi net aparatūros stovėjimo vieta, apie ką dažniausiai iš viso nepagalvojama", – intrigavo J.Gazarian.

Specialistės žodžiais, dažnai girdime muziką, kuri nebūtinai džiugina. Todėl J.Gazarian atskleis, ko reikia, kad įgarsinimas būtų tinkamas ir sukurtų kuo šiltesnę atmosferą namuose.

"Vaikštinėdami pajūriu žmonės klausosi bangų ošimo, medžių šlamėjimo ir nuo to nepavargsta, priešingai – pasisemia gerų emocijų. Tačiau yra tokių garsų, kurie mus dirgina. Tokius jutiminius organus kaip akys mes galime išjungti užsimerkdami, tačiau ausys, kaip ir uoslė – visada budrūs", – pastebi pašnekovė.

Skatina regiono plėtrą

Didžiausia paroda Vakarų Lietuvoje skirta ne tik supažindinti lankytojus su pažangiausiais statybų sprendimais. Vienas pagrindinių renginio tikslų – prisidėti prie regiono plėtros ir vystymosi. Todėl balandžio 14-ąją vyks konferencija "Ką planuoti regionuose?".

Pernai parodoje pradėta vystyti socialiai atsakingo verslo tema sulaukė nemenko klaipėdiečių susidomėjimo. Šįsyk taip pat bus diskutuojama aktualiais klausimais.

Kaip pastebi S.Savickis, dvi sritys – nekilnojamasis turtas ir statybos – veidrodis, atspindintis visos šalies ekonominę situaciją: "Susidomėjimas statybomis egzistuos tol, kol bus gyva ekonomika. Nedrįsčiau sakyti, kad Lietuva apleista, bet veikti čia dar tikrai yra ką".

Todėl bus svarstoma, kaip mažinti atskirtį tarp sostinės ir kitų šalies vietovių, pritraukti į regionus investicijų bei kurti naujų darbo vietų, susigrąžinti emigrantus. Parodos organizatorių teigimu, šiuo metu Lietuva, palyginti su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, dar labai "kaimiška", gyventojų koncentracija regionuose yra labai maža. Negana to, jų dar mažėja.

Demografinė situacija smarkiai lemia krašto raidą, todėl dažnai pasigirsta kalbos, jog būtina kažko imtis, siekiant sumažinti žmonių "nutekėjimą" į didmiesčius ar užsienį, kad reikia išjudinti verslo plėtrą bei gyvendinti projektus, skatinančius steigti naujas darbo vietas ir regiono vystimąsi.

Konferencijos metu bus diskutuojama apie regionų verslo ir mokslo įstaigų bendradarbiavimą, investicijas į regionus, apie tai, kokias plėtros programas yra pasitvirtinusios ar numačiusios regionų savivaldybės.

Pranešimus skaitys Vidaus reikalų, Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijų atstovai, Lietuvos pramoninkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis, uostamiesčio tarybos narys Simonas Gentvilas, kitų regiono savivaldybių vadovai, Būsto energijos taupymo agentūros bei regione veikiančių įmonių vadovai.

Lauke – tarsi kambaryje

Pavasarėjant ir šylant orams, gyventojai suskumba gražinti lauko aplinką. Tam vis dažniau pasitelkiama specialistų pagalba.

Kaip sakė kraštovaizdžio architektė Sandra Kanapeckaitė, dirbanti sodų projektavimo bei želdinimo srityje, šylant orams žmonės jau dabar svarsto, kaip įveiklinti namų kiemo erdvę. Pašnekovės žodžiais, tai lygiai taip pat svarbu, kaip ir vidaus interjeras.

"Lietuviai daug keliauja, pasisemia idėjų iš įvairių užsienio šalių, žurnalų, interneto. Ir kažką panašaus nori matyti savo namuose. Dažniausiai žmonės patiki šį darbą specialistams, pasitiki jais ir neskuba baksnoti pirštu su nurodymais, o yra atviri pasiūlymams", – atskleidė natūralistinį ir modernų kraštovaizdžio dizainą kurianti moteris.

Anot specialistės, taupydami laiką, gyventojai nori, kad aplinkos tvarkymas reikalautų kuo mažiau priežiūros ir pastangų. "Bet tuo pačiu siekiama gero estetinio vaizdo ir patogaus erdvės išpildymo. Tai pat pažymima – kad būtų gražu. Bet kiekvienas tą grožį suprantame skirtingai, nėra aiškių kriterijų, todėl ieškome tinkamų sprendimų kartu su klientu", – pasakojo pašnekovė.

S.Kanapeckaitė užsiminė apie naujausias kraštovaizdžio dizaino tendencijas. Viena jų – erdvių kūrimas lauke. Šią sąvoką sudaro viskas nuo kino žiūrėjimo, skaitymo, bendravimo iki ekologiškų daržovių auginimo.

"Patarčiau kuo praktiškiau išnaudoti žaliąjį plotą. Dažniausiai augalai išdėliojami sklypo periferijose, o, tarkime, didžioji dalis erdvės neatlieka jokios funkcijos ir tampa tuščiu plotu vietoje to, kad būtų įdomi ir tarnautų žmogui. Kieme galima ne tik kepti šašlykus, bet ir užsiimti kitomis veiklomis, tai tarsi kambariai lauke. Tai – visiškai realu. Ši erdvė turi intriguoti, žadinti fantazijas, įkvėpti kasdieniams darbams ir tuo pačiu keistis, priklausomai nuo metų laiko. Todėl visuomet siūlau spygliuočius augalus, kurie labai monotoniški, išmainyti į lapuočius", – pasakojo kraštovaizdžio architektė.

Anot specialistės, planuojant lauko erdvę, itin svarbu išlaikyti kuo stipresnį sąryšį su gamta, nepamiršti ekologiškumo.

Organizatoriai kviečia specialistus, susijusius su parodų tematikomis, iki balandžio 12 d. registruotis interneto svetainėje www.3parodoskartu.lt ir gauti kvietimą į renginius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

justas

kažin po kiek šiais metais bus rūkytos dešros statybos parodoje?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS