Paskelbtos inovatyviausios aplinką tausojančios iniciatyvos, kai kurios – ir Klaipėdos uoste | Diena.lt

PASKELBTOS INOVATYVIAUSIOS APLINKĄ TAUSOJANČIOS INICIATYVOS, KAI KURIOS – IR KLAIPĖDOS UOSTE

  • 1

Spalio 21 d., Tarptautiniame transporto inovacijų forume buvo įteikti tvariems logistikos sprendimams ir iniciatyvoms skirto konkurso „Žaliojo susisiekimo link“ apdovanojimai. Bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) inicijuotų apdovanojimų metu buvo įvertintos žaliąjį kursą pasirinkusios Lietuvos įmonės, viešojo sektoriaus, kūrybinės ir visuomeninės organizacijos.

Tvarių judumo priemonių skatinimo kategorijoje laimėjo Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“, vykdanti nuosavo manevrinių geležinkelio lokomotyvų parko modernizavimo programą. Jos metu dyzeliniai šilumvežiai konversijos būdu yra keičiami elektriniais robotizuotais lokomotyvais. Artimiausiais metais bendrovė ketina atnaujinti visą 10 lokomotyvų parką ir taip savo veikloje eliminuoti apie 1000 t kuro emisijų per metus.

LR Susisiekimo ministras Marius Skuodis atkreipė dėmesį, jog žaliasis transportas yra vienas svarbiausių šalies ir visos Europos Sąjungos prioritetų – tai žymi ir šiemet visoje Europoje minimi geležinkelių metai. „Skaitmenizacija ir Žaliasis kursas šiuo metu yra visos ES kryptis. Pokyčiai gali ir turi vykti visur – nuo stambiausių strateginių projektų iki ne mažiau svarbių tvarų judumą užtikrinančių iniciatyvų. Visa tai liudija, kad Lietuva yra pasiryžusi tapti žaliojo susisiekimo lydere regione ir kryptingai judėti žaliojo transporto link“.

„Geležinkeliai jau dabar yra vienas tvariausių transporto būdų, kasmet pasiūlantis vis daugiau žaliąją energiją ir tvaresnę logistiką užtikrinančių sprendimų. Tačiau, norint pasiekti lūžį kovoje su klimato kaita, vien geležinkelio sprendimų nepakaks. Šiuo konkursu siekėme ne tik atkreipti visuomenės dėmesį į egzistuojančias problemas, bet ir parodyti, kaip žaliojo transporto vizija gali būti įgyvendinama“, – teigė LTG generalinis direktorius Mantas Bartuška.

Iš viso Tarptautinio transporto inovacijų forumo metu apdovanojimai buvo teikiami šešiose kategorijose: „Žaliausia savivaldybė", „Žaliausias judumo startuolis", „Žaliasis eksportas", „Dizaino sprendimai geresniam susisiekimui ir tarpsektoriniam bendradarbiavimui", „Tvarių judumo priemonių skatinimas" ir „Sprendimas transporto ir logistikos skaitmeninimo srityje". Konkurso laimėtojams apdovanojimus teikė LTG grupės generalinis direktorius M. Bartuška, Europos Komisijos narys, atsakingas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę V. Sinkevičius ir LR Susisiekimo ministras M. Skuodis.

Be kompanijos „Bega“, apdovanojimus taip pat gavo Žaliausia savivaldybe paskelbta didžiausią proveržį žaliosios infrastruktūros vystyme įgyvendinusi Tauragės rajono savivaldybė. Už proveržį įgyvendinant žaliojo kurso tikslus, kuriant verslo iššūkius sprendžiančius ir rinkoje pritaikomus sprendimus Žaliausiu judumo startuoliu paskelbta įmonė „Optimalistai“, sukūrusi ambicingą sistemą, skirtą išmaniam pilnų krovinių gabenimo planavimui. „Žaliojo eksporto“ laureate paskelbta išskirtinį augimą parodžiusi bendrovė „GoRamp“. Kompanija pirmoji Baltijos šalyse sukūrė produktą, padedantį gamybinių kompanijų logistikos įmonėms priimti proaktyvius sprendimus ir efektyviai planuoti transporto kaštus, sandėlio užimtumą bei identifikuoti pagrindines tobulintinas procesų kryptis. Kategorijoje „Žaliausi dizaino sprendimai geresniam susisiekimui ir tarpsektoriniam bendradarbiavimui“ laimėjo kompanija „Chronus“, sukūrusi asmeninio mobilumo robotą „Kim-e“. Kategorijoje Sprendimas transporto ir logistikos skaitmeninimo srityje laimėjo bendrovė „Programmatus“ ir jų transporto sektoriui skirtas produktas „Fleethand“.

Konkurso dalyvius vertino ir laimėtojus išrinko kompetentinga viešojo ir privataus sektoriaus ekspertų komisija. Apdovanojimus „Žaliojo transporto link“ inicijavo „Lietuvos geležinkelių“ grupė, šiemet drauge su visa Europa mininti Europos geležinkelio metus. Konkurso partneriai – LR Susisiekimo, Energetikos, Ekonomikos ir inovacijų, Vidaus reikalų, Aplinkos ir Kultūros ministerijos bei Transporto Inovacijų Asociacija.

GALERIJA

  • Paskelbtos inovatyviausios aplinką tausojančios iniciatyvos, kai kurios – ir Klaipėdos uoste
  • Paskelbtos inovatyviausios aplinką tausojančios iniciatyvos, kai kurios – ir Klaipėdos uoste
  • Paskelbtos inovatyviausios aplinką tausojančios iniciatyvos, kai kurios – ir Klaipėdos uoste
  • Paskelbtos inovatyviausios aplinką tausojančios iniciatyvos, kai kurios – ir Klaipėdos uoste
„Bega“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jaredliele

hydraruzxpnew4af.onion

SUSIJUSIOS NAUJIENOS