Pašto ženkluose – ir jūrinės istorijos | Diena.lt

PAŠTO ŽENKLUOSE – IR JŪRINĖS ISTORIJOS

Pastaraisiais metais Lietuvos paštas išleido jūrinės istorijos pašto ženklų, kurie iš dalies susiję ir su Klaipėdos miestu.

Klaipėdoje – istorinis burlaivis

2021 m. išėjo Lietuvos jūrinės istorijos ženklas apie pirmąjį Lietuvos laivą – burlaivį "Jūratė".

Pirmasis nepriklausomos Lietuvos laivas į Klaipėdos uostą atplaukė 1921 m. kovo 4 d. "Lietuvos garlaivių bendrovės" užsakymu 1920 m. Vokietijoje statytas laivas tapo Lietuvos jūrų laivyno pradžios simboliu.

Nors šis laivas buvo registruotas Jurbarke, tačiau jo pirmasis reisas buvo į Klaipėdos uostą. Šis uostas 1921 m. dar nepriklausė Lietuvai, tačiau burlaivio apsilankymas Klaipėdoje buvo pranašingas – ji tapo Lietuvos miestu. Tai įvyko   1923 m.

Burlaivis "Jūratė" buvo glaudžiai susijęs su Klaipėda. Nuo 1923 m. šis burlaivis, pakrautas įvairių prekių, į Klaipėdą užsukdavo kas savaitę. Jis kursavo tarp Talino ir Klaipėdos tarsi linijinis laivas.

Pirmasis šio laivo kapitonas 1923–1924 m. buvo iš Rygos kilęs lietuvis Juozas Andžejauskas. Pradėjęs vadovauti "Jūratei", jis apsigyveno Klaipėdoje. Po 1924 m. jis pradėjo dirbti Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino tarnyboje. J.Andžejauskas buvo uosto locmanas, pagalbinio laivo "Schlieckmann", vėliau "Šarūnas", laivavedys. Nuo 1931 m. iki pat mirties 1939 m. J.Andžejauskas vadovavo Klaipėdos uosto ledlaužiui ir gelbėjimo laivui "Perkūnas".

Muziejumi tapęs laivas

Lietuvos jūrinės istorijos ženklų serijoje dar vienas pašto ženklas su įdomiu laivu išleistas šiemet.

Liepos 22 d. Lietuvos paštas išleido Natalijos Vaišnorienės sukurtą pašto ženklą, skirtą  "Sūduviui". Tai minų tralavimo laivas, kuris buvo pastatytas Vokietijoje ir šios šalies pajėgų, kaip laivas M1071 "Koblenz", buvo naudojamas nuo 1958 m.

Naujas: 2022 m. pristatytas pašto ženklas su laivu "Sūduvis". Post.lt nuotr.

1999 m. Vokietijos kariškiai laivą padovanojo tuomet dar besikuriančioms Lietuvos karinėms jūrų pajėgoms. Sutvarkytas, iš esmės atnaujintas laivas, pavadintas "Sūduviu", Lietuvos kariuomenės buvo naudojamas dar 22 metus. Jis dalyvavo įvairiose pratybose ir operacijose, o nuo 2004 m. Lietuvai įstojus į NATO, ir šio Aljanso projektuose.

"Sūduvis" įdomus ir tuo, kad jis tapo pirmuoju laivu – Lietuvos jūrų muziejaus eksponatu. Laivas prišvartuotas Dangės upėje prie Pilies tilto. Muziejaus filialas jame oficialiai atidarytas 2022 m. liepos 29 d.

Jūrinė tematika pastaraisiais metais figūruoja vos ne kiekvienų metų pašto ženkluose.

Nori jachtų serijos

Šiemet liepos 25 d. Lietuvos susisiekimo ministras patvirtino pašto ženklų leidybos planą 2023–2025 m.

Jame numatyta Lietuvos jūrinės istorijos pašto ženklų išleisti ir 2023 m., ir 2024 m. Su kokia tematika pašto ženklai bus susiję, kol kas neaišku. Vertas dėmesio būtų ir burlaivis "Meridianas", tapęs Klaipėdos miesto puošmena.

Lietuvos jūrinės istorijos pašto ženklų serija nutrūktų 2025 m.

Norėtųsi, kad jūrinės tematikos pristatymas vienokia ar kitokia forma būtų pratęstas Lietuvos pašto ženkluose.

Norą, kad būtų pašto ženklų su jachtomis, yra pareiškusi Lietuvos buriuotojų bendruomenė. Ji pageidavo, kad būtų įamžintos aplink pasaulį apiplaukusios Lietuvos jachtos "Lietuva", "Laisvė", "Ambersail" ir "Ragainė II".

Jūra, laivai, švyturiai

Iki šiol žinoma apie 20 pašto ženklų, kurie vienaip ar kitaip susieti su jūra, uostu, jūrine kultūra, žvejyba, laivyba, jūrų gyvūnais.

Pirmieji "Lietuvos pašto" skyriuje "Filatelija" pardavimui pristatomi Lietuvos jūriniai ženklai yra iš 1997 m. jūrinio rinkinio "Senieji Baltijos laivai". Šalia kitų šalių laivų pristatomas ir kuršių laivas kurėnas.

1998 m. išėjusiame rinkinyje "Lietuvos raudonoji knyga" pristatytos žuvys, 2001 m. – Baltijos pajūrio gamta. 2002 m. pasirodė rinkinys su Klaipėdos uosto vaizdais. 2003 m. "Technikos paminklų" serijoje pavaizduoti Pervalkos ir Uostadvario švyturiai. Jūrinei tematikai skirtas ir 2005 m. pašto ženklas "Jūros šventė". 2006 m. serijos "Lietuvos raudonoji knyga" tema buvo "Jūros fauna". Į šią seriją įeina ir 2011 m. išleisti ženklai tema "Jūrinis erelis".

Išskirtiniai buvo 2009 m., kai Lietuvoje pirmą kartą buvo surengta pasaulinė didžiųjų burlaivių regata "The Baltic Ship Races", kuriai buvo skirtas ir pašto ženklas. Taip pat 2009 m. Lietuvoje išleistas pašto ženklas "Palangos gintaro muziejus" bei tarptautinio lygio ženklas, pavadintas "Išsaugokime poliarinius regionus ir ledynus".

Išskirtiniai ir 2012 m., kai serijoje "Pasaulio paveldo objektai" pristatyta Kuršių nerija, kur matyti ir jūrinių vaizdų. Tais metais dar išėjo ir Klaipėdos 760 m. jubiliejui skirtas pašto ženklas su jūros molo ir Klaipėdos švyturio vaizdais.

2013 m. pasirodė net trys pašto ženklai – jau minėtas, skirtas Klaipėdos uosto perdavimo 90- mečiui, taip pat traukinio "Viking Train" dešimtmečiui ir iš serijos "Technikos paminklai" su Klaipėdos ir Ventės rago švyturiais. 2014 m. dar išleistas ženklas "Išsaugokime Baltijos jūrą". 2016 m. pasirodė pašto ženklas, skirtas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai. 2017 m. išleistas Karaliaus Vilhelmo kanalo senuosius šliuzus pristatantis ženklas. 2018 m. Lietuvos paštas į apyvartą išleido ženklų seriją "Europa", kur dailininkas Darius Laumenis pavaizdavo pakeltą senąjį Pilies tiltą su praplaukiančiu burlaiviu.

Serija: 2013 m. pasirodė pašto ženklai su Klaipėdos ir Ventės rago švyturiais. Post.lt nuotr.

1921 m. serijoje "Europa. Nykstanti nacionalinė laukinė gamta" pristatytas Baltijos jūros pilkasis arba ilgasnukis ruonis. Išleistas ir tos pačios dailininkės Lauros Aleknavičiūtės pašto ženklas "Lietuvos kurortai. Palanga" su jūros tiltu.

Publikacija parengta įgyvendinant Klaipėdos miesto savivaldybės iš dalies finansuojamą 2022 m. kultūros ir meno sričių projektą "Klaipėdos prijungimo prie Lietuvos 100-metis – atverti jūrų vartai į pasaulį ", skirtą Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečiui.

GALERIJA

  • Bendras: 1997 m. išleistas pašto ženklas su Baltijos šalių laivais, tarp jų ir kurėnas.
  • Pradžia: 2021 m. išėjo pašto ženklas su burlaiviu „Jūratė“, kuris yra pirmasis lietuviškas laivas.
  • Naujas: 2022 m. pristatytas pašto ženklas su laivu „Sūduvis“.
  • Serija: 2013 m. pasirodė pašto ženklai su Klaipėdos ir Ventės rago švyturiais.
  • Pašto ženkluose – ir jūrinės istorijos
  • Pamarys: 2003 m. ženkluose – Pervalkos ir Uostadvario švyturiai.
  • Romantika: patrauklus 2021 m. ženklas su Palangos jūros tiltu.
Post.lt nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS