„Philip Morris Lietuva“ fabrikas Klaipėdoje gavo išskirtinį Baltijos šalyse įvertinimą | Diena.lt

„PHILIP MORRIS LIETUVA“ FABRIKAS KLAIPĖDOJE GAVO IŠSKIRTINĮ BALTIJOS ŠALYSE ĮVERTINIMĄ

Klaipėdoje veikianti UAB „Philip Morris Lietuva“ tapo vieninteliu fabriku Baltijos šalyse, šiuo metu turinčiu tarptautinį „Alliance for Water Stewardship“ (AWS) standartą. Šiemet gautas išskirtinis įvertinimas parodo, kad „Philip Morris Lietuva“ ne tik prisideda prie vandens tausojimo, bet ir siekia telkti bendruomenę Klaipėdos regiono vandens baseino gerinimui.

AWS tarptautinis vandens valdymo standartas yra taikomas pasauliniu mastu. Jis padeda organizacijoms suprasti savo vandens naudojimą ir poveikį bei bendradarbiauti su vietine bendruomene siekiant spręsti bendrus vandens iššūkius vietinio regiono baseine.

Bet kuri organizacija, siekianti atitikti tarptautinį AWS standartą, turi pritaikyti daugybę su tvariu vandens naudojimu susijusių priemonių. Jos apima ne tik su standarto diegimu susijusius konkrečius vandens tausojimo procesus, bet ir mokslinius tyrimus, visuomenės švietimą bei aktyvų darbą su gyventojais ir partneriais.

„Šią savaitę minėdami Tarptautinę vandens dieną dar kartą atkreipiame dėmesį į gėlo vandens išteklių svarbą žmonėms ir gamtai. Nors Lietuva pasižymi gausiais vandens ištekliais, pramonės ir žemės ūkio keliama vandens tarša bei nuotekų valymo kokybės klausimai yra kaip niekada aktualūs mums visiems. Dėl to džiaugiamės, kad mums suteiktas AWS standartas ne tik parodo mūsų įsipareigojimą vandens tausojimui, bet ir padeda mums būti pavyzdžiu kitoms Klaipėdos organizacijoms bei gyventojams dėl atsakingo Minijos upių baseino vandens išteklių naudojimo“, – sakė Leventas Garipas, „Philip Morris Lietuva“ vadovas.

Leventas Garipas. „Philip Morris Lietuva“ nuotr.

Kartu su bendruomene gerins Klaipėdos vandens kokybę

AWS sertifikatas įpareigoja „Philip Morris Lietuva“ fabriką kiekvienais metais mažinti vandens vartojimą, pasirūpinti jo išsaugojimu ir švara bei kartu su bendruomene vykdyti įvairius projektus, kurie užkirstų kelią vandens taršai. Pavyzdžiui, įmonė organizuoja visuotinę Kliošių kraštovaizdžio draustinio sutvarkymo akciją, taip pat jau antrus metus iš eilės dalyvaus festivalyje „Darom prie jūros“, kurio metu prisidės prie aplinkos tvarkymo ir išsaugojimo.

„Optimizuojant vandens naudojimą ir nuotekų kiekį, saugant vandens pokyčiams jautrias gamtines zonas, galima pasiekti, kad vandens telkinių užterštumas bei maistinių medžiagų pertekliaus vandenyje procesai sustotų. Taip būtų išsaugotos teritorijos, kurios yra svarbios įvairioms augalų ir gyvūnų rūšims bei Klaipėdos regiono gyventojams. Šiam rezultatui pasiekti neužtenka vienos įmonės veiksmų, todėl svarbu burtis su kitomis bendrovėmis, įkvėpti jas imtis pokyčių bei dalyvauti bendrose vandens išsaugojimo iniciatyvose“, – sakė L. Garipas.

Tęs Vilhelmo kanalo tyrimus

„Philip Morris Lietuva“ įsipareigoja ir šiais metais tęsti Vilhelmo kanalo tyrimus, kurie buvo pradėti AWS sertifikavimo metu. Pernai kanalo ištyrimui įmonė bendradarbiavo su Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų institutu. Tyrimo metu atskleista, kad didelę dalį kanalo vandens sudaro Minijos upės prietakos vanduo, o Minija savo ruožtu daugiausiai yra maitinama lietaus vandenimis. Tai reiškia, kad esant ekstremalesnėms sąlygoms (didesniems karščiams, ilgiau trunkančiai sausrai), ateityje kanale gali pritrūkti vandens. Dėl to regiono vartotojams jau dabar būtina optimizuoti kanalo vandens sunaudojimą.

„Vilhelmo kanalo vanduo yra tiekiamas į didžiausią Klaipėdos mieste vandenvietę, tad jis yra itin svarbus uostamiesčio gyventojų geriamojo vandens kokybei. Kartu su Klaipėdos universitetu jau ištyrėme kanalo vandens balansą ir cirkuliaciją, o dabar ketiname tęsti tyrimus ir įvertinti kanale esančių šliuzų ir gretimų upelių įtaką kanalo būklei. Tokie tyrimai dar niekada nebuvo atlikti, tačiau jie yra būtini norint tinkamai suprasti kanalo ateities perspektyvą, galimas klimato kaitos grėsmes ir ūkinės veiklos poveikį kanalui“, – pasakojo Ugnius Dapkūnas, „Philip Morris Lietuva“ tvarumo vadovas.

Ugnius Dapkūnas. „Philip Morris Lietuva“ nuotr.

Pasiruošimą įvertino išorės auditas

AWS pagrindinio lygio sertifikatas „Philip Morris Lietuva“ fabrikui buvo suteiktas po kruopštaus audito, kuris vertino įmonės tvaraus vandens naudojimo veiksmų planą ir jo įgyvendinimą. Auditui, kurį atliko AWS audito įmonė „Water Stewardship Assurance Services“ (WSAS), „Philip Morris Lietuva“ ruošėsi daugiau nei metus laiko, tačiau ir iki tol bent dešimtmetį įmonė kryptingai ties tuo dirbo (įgyvendino optimizuojančių projektų, įvedė kontrolės sistemų ir atliko daugybę kitų veiksmų). Be to, vandens vartojimo procesuose reikėjo nusimatyti galimas bei esamas rizikas, sumažinti poveikį aplinkai ir ekonomikai.

„Vandens tausojimo klausimai ir efektyvūs sprendimo būdai mums buvo visada aktualūs ir tokiais liks ateityje. Šis standartas oficialiai patvirtina mūsų vertybinius siekius ir taikomą praktiką. Nuolat rūpinamės, kad mūsų komanda būtų sąmoninga ir rūpintųsi aplinkai bei ekonomikai naudingų procesų įgyvendinimu ir valdymu. Gamyboje pritaikėme adiabatinę drėkinimo ir modernias šilumos atgavimo sistemas, o šie sprendimai užtikrina gamybinių vandens išteklių tiesioginį ir netiesioginį vartojimo optimizavimą“, – sakė U. Dapkūnas.

Šiuo sertifikatu „Philip Morris International“ parodo savo progresą įgyvendinant globalius vandens išsaugojimo tikslus ir siekį AWS standartu iki 2025 m. pabaigos sertifikuoti visus įmonės gamybos padalinius pasaulyje.

„Philip Morris International“ (PMI) yra pirmaujanti tarptautinė tabako bendrovė, siekianti priartinti bedūmę ateitį ir nuosekliai plėtojanti savo produktų asortimentą, į jį įtraukdama su tabaku ir nikotinu nesusijusius gaminius. PMI buvo pirmoji užsienio investuotoja nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje. Per tris dešimtmečius „Philip Morris Lietuva“ fabrikas tapo itin svarbia ir technologiškai pažangia įmone, o savo veiklą vykdo laikydamasis draugiškumo aplinkai principo. 2019 m. „Philip Morris Lietuva“ buvo suteiktas „Carbon-Neutral“ sertifikatas, įmonė tapo pirmuoju PMI fabriku pasaulyje, gaminančiu produkciją visiškai sumažinus išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nuu

Pagal lipdukus vaizdus tai nuodus gamina

a čia tas

kur prie masiulio estakados stovi?Atrodo kap konclageris ir sako kad anie vandens valimo irengimu neturi Varo savo hemija tiesiai i miesto surenkamasias sistemas

Koste

siulyciau apdovanoti alaus vyno ir degtines gamintojus,nes jie is vyno ir alaus sugeba pagaminti aromatizuota vandeni.Degtine be alhogolio-netolima ateitis.He he he
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS