Klaipėdos jūrų kadetų mokykla turės laivą | Diena.lt

KLAIPĖDOS JŪRŲ KADETŲ MOKYKLA TURĖS LAIVĄ

Klaipėdos jūrų kadetų mokykla beveik surinko reikiamą sumą, kad galėtų įsigyti "Bantry Bay" irklinį mokomąjį laivą. Tai atvers galimybes dalyvauti tarptautiniuose "Atlanto iššūkio" čempionatuose. Pinigų laivui aukojo ne tik moksleivių tėvai ir mokyklos mokytojai, bet ir Lietuvos jūrininkų sąjunga bei kiti geranoriški rėmėjai.

Pradžia – "Atlanto iššūkis"

Iniciatyva kurti Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos projektą "Atlanto iššūkis" kilo pernai rugsėjo pradžioje, kai vyresniųjų klasių mokiniai buvo pakviesti irkluoti "Bantry Bay" mokomąjį laivą Dangės upėje.

Įgulą tada sudarė 15 kadetų, laive visi turėjo svarbų vaidmenį ir galėjo parodyti ne vien asmeninius gebėjimus, bet ir tai, kaip moka dirbti komandoje.

Matydami kadetų motyvaciją mokytis valdyti laivą, pedagogai surengė susitikimą su Klaipėdoje šį laivą turinčiu sporto klubo "Birštono Nemunas" vadovu Arvydu Stašaičiu.

Svečias vaikus ir supažindino su "Atlantic Challenge International" (ACI, liet. "Atlanto iššūkis") judėjimu bei organizuojamais tarptautiniais čempionatais.

Tačiau, norint juose dalyvauti, reikėjo laivo.

Tad Kadetų mokykla nuo pernai rudens siekė įsigyti admirolo gigo prototipą, 38 pėdų medinę valtį su 10 irklų, trimis stiebais ir pakabinamu vairu.

Arvydas Piepalius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pirkiniui trūko pinigų

Laivas statytas Indonezijoje, kažkada indoneziečiai jį atsigabeno į Lietuvą, dalyvavo regatoje ir paliko A.Stašaičiui. Jis didžiąją sumos dalį už laivą sumokėjo savininkams.

Kai paskelbėme viešai apie mūsų ketinimus, atsiliepė daug geros valios žmonių.

Buvo likę išmokėti apie 5 tūkst. eurų. A.Stašaitis laivą buvo nusiteikęs perleisti mokyklai, bet reikėjo sumokėti likutį.

"Dalį pinigų turėjome, tačiau dalies dar trūko. Kai paskelbėme viešai apie mūsų ketinimus, atsiliepė daug geros valios žmonių. Aukojo ne tik mokinių tėvai, mokyklos mokytojai paaukojo dalį savo kalėdinių premijų, didelę dalį sumos padengė Lietuvos jūrininkų sąjunga, taip pat kiti geradariai. Esame jiems labai dėkingi. Beliko labai nedaug, tada sutvarkysime formalumus, ir mokykla turės savo laivą", – kalbėjo Jūrų kadetų mokyklos Neformaliojo švietimo skyriaus vedėjas Arvydas Piepalius.

Šiuo metu laivas nemokamai saugomas bendrovėje "Laivitė" po stogu, tačiau mokykla ateityje tikisi pasistatyti jam savo angarą.

Rengiasi jūrinei regatai

Įsigijusi šį mokomąjį laivą Jūrų kadetų mokykla užsibrėžė tapti ACI asociacijos pripažintais Lietuvos atstovais ir kartą per dvejus metus dalyvauti pasauliniuose čempionatuose, garsinant Lietuvą kaip jūrinę valstybę ir Klaipėdos miestą kaip jūrinių tradicijų puoselėtoją bei jūrinės kultūros Lietuvoje kūrėją.

Tačiau artimiausiuose planuose – Baltijos regata, į kurią šią vasarą Klaipėdos universiteto burlaiviu "Brabander" pakviesti dalyvauti ir trys kadetų mokyklos moksleiviai.

"Regatoje gali dalyvauti ne jaunesni nei 15 metų asmenys, todėl iš mūsų mokyklos dalyvaus du devintokai ir vienas aštuntokas. Tai bus paskatinimas geriausiems mūsų moksleiviams. Kitais metais gal kitiems trims mūsų vaikams pavyks kokioje regatoje dalyvauti", – kalbėjo A.Piepalius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS