Pilies bokštas uostamiestyje – ne tik popieriuje | Diena.lt

PILIES BOKŠTAS UOSTAMIESTYJE – NE TIK POPIERIUJE

Jau pajudėjo pilies bokšto statybos darbai. Netrukus bus aptverta vos ne pusė piliavietės aikštės, nes planuojama pradėti montuoti metalinį karkasą – bokšto kupolą. Muziejininkai žada, kad lankytojams tikrai nebus nepatogumų patekti į muziejų.

Dirbs dviem etapais

Uostamiestyje pajudėjo 47 m aukščio pilies bokšto atkūrimo darbai, kuriuos planuojama atlikti dviem etapais.

Iš pradžių bus atkurtas bokšto siluetas, formos ir tūris, projektuojant plienines konstrukcijas laikantį karkasą, kuris atkartos pilies bokšto kontūrus (bokšte numatyta įrengti laikiną apžvalgos aikštelę, laiptus ir liftą).

Vėliau atsiras mūro sienos, remiantis archeologiniais, istoriniais, architektūriniais, konstrukciniais tyrimais, bus atkurtas istorinis eksterjeras.

„Pamatai jau sutvirtinti, bokštas bus statomas ant istorinio bokšto pamatų. O dabar kol kas gaminamos metalo konstrukcijos cechuose, kitą mėnesį atsivešime ir montuosime vietoje. Bokšto mūras bus ne trijų metrų storio, kaip buvo istoriškai, o gerokai plonesnis. Jo pagrindą sudarys apmūrytas metalinis rėmas. Mūras laikysis ant metalo“, – paaiškino rangovų kompanijos „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas.

Rangovai priėmė iššūkį

Šešiaaukštis pilies bokštas Klaipėdos piliavietėje buvo pastatytas 1546 m., jis laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje.

Tuomet tai buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį, kuris atliko ir kalėjimo funkciją.

XVIII a. antroje pusėje Klaipėdos pilis buvo apleista ir pamažu nyko, o XIX a. pabaigoje galiausiai buvo nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

Pačios pilies atstatyti miestas ambicijų kol kas neturi, tačiau jau 2025 m. piliavietę papuoš vienas iš kelių buvusių bokštų, kurio atstatymas – nelengva užduotis rangovams.

„Iki šiol jokio panašaus objekto neturėjome. Tai yra iššūkis. Bet juk visas gyvenimas yra iššūkis“, – neslėpė A. Kliukas.

Duos ar neduos tą milijoną ekspozicijai, nuo ministerijos priklauso.

Pinigų reikės daugiau

Dar pernai Klaipėdos savivaldybė tris kartus bandė nupirkti rangos darbus, pirmus du kartus rangovai neatitiko kvalifikacijos, trečiąjį kartą pavyko, bet darbai pabrango nuo 1,75 mln. iki 3,2 mln. eurų.

„Šiems metams pagal rangos darbus yra numatyta 0,5 mln. eurų, tačiau pagal darbų grafiką reikėtų apie 1,5 mln. Kaip spręsime pinigų klausimą? Vasaros viduryje planuojamas lėšų perskirstymas. Tų projektų, kurie juda lėčiau, numatyti pinigai bus paskirti spartesniems projektams“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.

Ričardas Zulcas. Vytauto Petriko nuotr.

Šiais metais planuojama pastatyti metalo konstrukciją, o kitais ji jau bus padengta mūru.

Plytos, panašios į istorines, jau gaminamos Latvijoje.

Bokštas turėtų būti pastatytas per dvejus metus.

Savivaldybė pateikė paraišką Kultūros ministerijai dėl pilies bokšto įveiklinimo finansavimo, kitaip tariant, ekspozicijai, kuriai reikėtų apie milijono eurų.

„Praeitą mėnesį miesto taryba priėmė sprendimą, kreipėsi į Kultūros ministeriją, teikėme paraišką dėl finansavimo, o duos ar neduos tą milijoną ekspozicijai, nuo ministerijos priklauso. Paties bokšto atstatymo darbus finansuoja savivaldybė“, – pabrėžė R. Zulcas.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Anonimas

Turistams bus juoko...?

NUIMKIT TVARTO OŽIUI APSAUGĄ

Tai ir bus papildomi 3 mln€, o dadėjus Kucharkos kišenpinigius ir apsaugą dar papildomi 1,5 man €. Ar šolcui gromatėlę parašykit, kad jau ant išėdu pasodino, o babkių niema

Architektai

Kodel Sv. Jono baznycia dar neatstatyta?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS