Pirmojo Baltijos kanalo eteryje nenuskambėjo prezidento kalba: transliuoti buvo uždrausta? | Diena.lt

PIRMOJO BALTIJOS KANALO ETERYJE NENUSKAMBĖJO PREZIDENTO KALBA: TRANSLIUOTI BUVO UŽDRAUSTA?

Pirmąkart per beveik 20 metų Naujųjų išvakarėse Lietuvoje veikiančio Pirmojo Baltijos kanalo eteryje nenuskambėjo Prezidento šventinis sveikinimas, nors televizijos programos tinklelyje jis buvo numatytas. Kanalo atstovai tikina, kad jiems Gitano Nausėdos kalbą transliuoti buvo uždrausta.

Įrašas buvo prieinamas

Iki 2022-ųjų pradžios likus kelioms minutėms, žiūrovai, įsijungę Lietuvoje veikiantį Pirmąjį Baltijos kanalą, tikėjosi išgirsti Prezidento G.Nausėdos šventinį sveikinimą, nes taip buvo skelbta televizijos programoje.

Tačiau nustatytu laiku jie trumpam išvydo plazdančią lietuvišką trispalvę, paskui – pradžioje ramią, vėliau audringą Baltijos jūrą bei Lietuvos vaizdus – apsnigtus miškus ir kaimus. Prezidento žiūrovai taip ir nepamatė.

Po kelių minučių kanalas vėl tęsė savo šventinę programą.

Valstybės vadovo naujametis sveikinimas buvo išplatintas ir visoms žiniasklaidos priemonėms buvo sudarytos sąlygos tą įrašą gauti.

"Kas atsitiko? Kodėl netransliavo G.Nausėdos kalbos? Juk anksčiau per šį kanalą prieš pat Naujuosius sveikinimo žodį tardavo ir prezidentas Valdas Adamkus, ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kiek pamenu, pernai kalbėjo ir G.Nausėda", – prisiminė TV žiūrovė.

Prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis patikino, jog valstybės vadovo naujametis sveikinimas buvo išplatintas ir visoms žiniasklaidos priemonėms buvo sudarytos sąlygos tą įrašą gauti.

"Prezidento sveikinimas Naujųjų metų proga buvo platinamas per prezidentūros serverį. Visi TV kanalai, taip pat ir jūsų minimasis, ir kitos žiniasklaidos priemonės galėjo jį pasiekti", – patvirtino R.Jasiulionis.

Kodėl Pirmojo Baltijos kanalo atstovai to nepadarė, esą nežinoma.

Gitanas Nausėda. L. Balandžio / BNS nuotr.

Sveikinimo transliuoti neleido?

Televizija turėjo savo versiją dėl taip ir netransliuoto G.Nausėdos šventinio sveikinimo.

"Mūsų kanalams neleido transliuoti, mes prašėme, mums neleido. Pirmą kartą neleido per tuos visus metus", – paaiškino neprisistačiusi TV atstovė.

Paprašius patikslinti, kas neleido paviešinti Prezidento kalbos, kiek vėliau buvo pateikta dar viena versija.

"Susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, medžiaga buvo gauta labai vėlai ir dėl techninių galimybių mes jau nebegalėjome jos paskelbti, nebespėjome", – patikslino Pirmojo Baltijos kanalo buhalterė Kristina Stabinienė.

Baltijos valstybių erdvėje, ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Estijoje, Pirmasis Baltijos kanalas veikia nuo 2002-ųjų.

Mūsų kanalams neleido transliuoti, mes prašėme, mums neleido. Pirmą kartą neleido per tuos visus metus.

Jis buvo sukurtas pasinaudojus didžiausio Rusijos televizijos kanalo "Pirmasis kanalas" baze, siekiant įsitvirtinti Baltijos šalių žiniasklaidos rinkoje.

Teigiama, kad Baltijos šalyse šį kanalą žiūri 4 mln. žiūrovų.

Nekalbėjo ir Latvijos vadovas

Iki šiol kanalas laikėsi strategijos kasmet prieš Naujuosius transliuoti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių prezidentų sveikinimo kalbas.

2003 m. Naujųjų išvakarėse kanalas suteikė eterį nušalintam prezidentui Rolandui Paksui, kai jo kalbos netransliavo nacionalinė Lietuvos televizija.

Šiuo kanalu šįkart prieš Naujuosius nebuvo transliuota ir Latvijos vadovo Egilio Levito šventinė kalba, nes Latvijos nacionalinė elektroninių žiniasklaidos priemonių taryba nuo 2021 m. spalio 26 d. anuliavo transliavimo licenciją, išduotą televizijai "Pirmasis Baltijos kanalas Latvija".

Sprendimas priimtas dėl per metus paaiškėjusių trijų įstatymo pažeidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

Anonime,

tikiu,kad nežiūrėjai,klausei kurantų ir laižei ekraną pasirodžius neūžaugai.

violeta

NEPAGARBA PREZIDENTUI

Anonimas

O kam jums reikalinga tą kalba ,nejaugi jums nenusibodo tos kasdieninės kalbos ,aš išvis nežiūrėjau lietuviškos televizijos .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS