Po jūrininkų išvadavimo – kartėlis Ukrainoje | Diena.lt

PO JŪRININKŲ IŠVADAVIMO – KARTĖLIS UKRAINOJE

Po sėkmingų derybų su piratais, greičiausiai jiems sumokėjus išpirką, apie kurios dydį neskelbiama, buvo paleisti ir jau į namus grįžo iš laivo „Solarte“ pagrobti Lietuvos jūrininkai.

Po sėkmingų derybų su piratais, greičiausiai jiems sumokėjus išpirką, apie kurios dydį neskelbiama, buvo paleisti ir jau į namus grįžo iš laivo „Solarte“ pagrobti Lietuvos jūrininkai.

Ar ukrainiečiai buvo išvaduoti?

Po šios žinios, kuri pasiekė ir Ukrainą, žiniasklaidoje iškeltas klausimas, o kas nutiko su kartu pagrobtais Ukrainos jūrininkais? Išvadavus iš piratų nelaisvės lietuvius, nebuvo jokių žinių apie iš to peties laivo „Solarte“ pagrobtus Ukrainos pilietybės jūrininkus.

Lietuvos valdžios atstovai tikino, kad Ukrainos jūrininkai buvo išvaduoti kartu su lietuviais.

Jei Ukrainos jūrininkai buvo išvaduoti kartu, kodėl apie juos nieko neskelbta Ukrainoje? Gal jie pargabenti slaptai, kad nesukelti kitiems jūrininkams vilties, jog jei paklius į nelaisvę bus išpirkti?

Arba Ukrainoje, kur yra daug jūrininkų, poros jūrininkų pagrobimas, mažai pastebimas.

Kad ir toks faktas, jog kaip tik lapkričio 12 dieną buvo paskelbta, kad iš Trinidado ir Tobago grįžo septyni Ukrainos jūrininkai. Jie dirbo turkui priklausančiame vilkike „Miss Ann“, kurį Trinidade užpuolė vietiniai piratai ir sumušė. Pranešama, kad jūrininkais rūpinosi ne kokios nors valstybės tarnybos, o jūrininkų paramos fondas „Asolis“.

Derybos užsitęsė...

Lietuvos jūrininkai iš piratų nelaisvės buvo išvaduoti nuo pagrobimo praėjus beveik 25 paroms. Laivo „Solarte“ jūrininkai buvo pagrobti spalio 19 dieną, o išvaduoti lapkričio 13 - ąją.

Ar išvadavimas atliktas operatyviai? Vertinimai patys įvairiausi. Išvaduoti jūrininkus nėra taip paprasta, nes reikia surasti patikimus derybininkus, kuriais piratai pasitikėtų ir su jais kalbėtųsi. Dažniausiai tai būna tarptautinių jūrinių organizacijų rekomenduoti teisininkai iš Londono.

Be to, ne iš karto piratai pranešė apie pagrobtus jūrininkus. Galbūt tokia jų taktiką – kiek delsti. Arba jiems sunku buvo susigaudyti iš kokio pasaulio krašto Lietuvos jūrininkai?

Laivas „Solarte“ jūrininkų, kol jie bus išvaduoti, nesulaukė. Vietoje pagrobtų jūrininkų iškvietus kitus įgulos narius jis iš Nigerijos išplaukė spalio pabaigoje.

Į Klaipėdą išvaduoti jūrininkai grįžo lapkričio 16-ąją. Į Lietuvą grįžusių jūrininkų sveikatos būklė buvo gera – jie šiek tiek numetė svorio. Patys jūrininkai savo patirtais sunkumais būdami piratų įkaitais nelinkę dalintis su žiniasklaida.  

Laivo „Solarte“ jūrininkų pagrobimas išskirtinės reakcijos sulaukė tik Lietuvoje.

Negailestinga statistika

Pasauliniu mastu jūrininkų pagrobimas yra laikomas vos nekasdieniu reiškiniu. Neseniai Tarptautinis jūrininkų biuras (ICC) paskelbė duomenis, kad vien šiemet piratų išpuolius bandyta įvykdyti 154 laivuose. Piratams pavyko užgrobti 15 laivų. Net 226 jūrininkai buvo paimti įkaitais. Tai daugiausiai užgrobtų laivų įgulų nariai.

Palyginti nedaug, tik 10 atvejų užfiksuota, kai jūrininkai buvo pagrobti. Dažniausiai jūrininkai grobiami kaip tik prie Nigerijos krantų, kur buvo pagrobti ir laivo „Solarte“ jūrininkai – lietuviai ir ukrainiečiai.

Įvairių užpuolimų metu dalis jūrininkų buvo sužeisti (13), o vienas netgi žuvo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS