Po tragedijos paaiškino, kur saugiai maudytis jūroje: reikia stebėti bangas | Diena.lt

PO TRAGEDIJOS PAAIŠKINO, KUR SAUGIAI MAUDYTIS JŪROJE: REIKIA STEBĖTI BANGAS

  • 15
Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Po savaitgalį Smiltynėje įvykusios tragedijos, kuomet jūroje nuskendo mama ir jos sūnus, internete pradėjo plisti vaizdo įrašas, paaiškinantis, kur reikėtų maudytis, kad tokie įvykiai nepasikartotų. Nurodoma, jog reikia stebėti, kur lūžta bangos, o kur jos grįžta ir traukia žmones gilyn į jūrą.

Esmė: kur lūžta bangos

Andrėjus Isponikovas išplatino vaizdo įrašą, kuriame aiškina, ko prie Baltijos jūros reikia vengti, ypač jei ketinama maudytis su vaikais. Vyras vaizdžiai pademonstravo, kuriose vietose yra seklu ir lūžta bangos, o kur jos grįžta į jūrą.

„Matote, bangos ten lūžta, vadinasi, yra labai seklu, – rodydamas į kairę ir dešinę pasakojo vyras. – Per vidurį nematome bangų, nes tai yra kanalas, pro kurį vanduo grįžta ir traukia atgal į jūrą“.

Pasak A.Ispodnikovo, jei žmogus papuola į šį kanalą, jam srovė neleidžia grįžti. Tuomet jis neturėtų eikvoti savo jėgų bandant iš šio kanalo išplaukti, o turėtų eiti į šoną, ten kur bangos pradeda lūžti. Būtent pasiekęs tokį jūros ruožą, žmogus galės saugiai grįžti į krantą.

Kaip tik savaitgalį žmonės ir nuskendo papuolę į tokią nesąmonę.

„Reikia irkluotis iki seklumos ir tada išeiti. Kaip tik savaitgalį žmonės ir nuskendo papuolę į tokią nesąmonę. Atsiminkite, kad sekluma ten, kur lūžta bangos, o kur jų nėra, geriu nesimaudyti, nes tokiu kanalu viskas išeina į jūrą“, – pažymėjo vyras.

Tragiška nelaimė

Portalas kauno.diena.lt primena, kad šeštadienį po 17 val. gauta žinia, kad Smiltynėje, už paplūdimio ribos, ties Naująja perkėla, skęsta trys žmonės. Moteris, paauglė ir vaikinas dėl stipraus bangavimo ir traukos į jūrą negalėjo grįžti į krantą.

Asociatyvi Vytauto Petriko nuotr.

Apie 18 val. atskriejo žinia, kad devynerių mergaitė – gyva, tačiau tuo metu gelbėtojams banguotoje jūroje dar teko ieškoti moters ir jos sūnaus.

Pirmasis į krantą išneštas ir gaivinti imtas vaikinas. Moteris į sausumą ištempta jau be gyvybės ženklų, tačiau abu – mama ir sūnus – buvo ilgai gaivinami. 47-erių mamos ir jos 23 metų sūnaus išgelbėti nepavyko. Medikai konstatavo klaipėdiečių mirtį. Mergaitė vienu kartu neteko ir mamos, ir vyresniojo brolio.

Birželį jau paskendo 24 žmonės

Pirmąjį vasaros mėnesį Lietuvoje jau paskendo 24 žmonės – tiek mirčių užfiksavo ugniagesiai gelbėtojai.

Žuvusiųjų vandenyje gal būti ir daugiau, nes nelaimėlius iš vandens traukia prie vandens telkinių dirbantys gelbėtojai, policija.

„Nuo birželio 1 iki šios dienos ištraukti 24 skenduoliai, išgelbėti trys žmonės. Pirmieji vasaros mėnesiai vandenyje neretai būna tragiški “, – BNS pirmadienį sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Pernai per tą patį laikotarpį Lietuvoje paskendo 20 žmonių.

Pasak E. Zdanevičienės, būdami prie vandens gyventojai neretai neįvertina situacijos pavojingumo ir pakliūva į nelaimes.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Lapė Kanapė

pagaliau kažkas suprantamai paaiškino. Aš tikrai iki šiol nuoširdžiai tikėjau, kad Baltijos jūra unikali, nes joje būna duobės. Tereikia žiūrėti, jur koją statai, O čia pasirodo ne duobės, o povandeniniai kanalai su stipria srove. "Ačiū" kalbišiams, už žmonių klaidinimą (duobė - pit). Kai likusiame pasaulyje tai vadinama rip tide.

perspausta

niekas ten nenesa, kur jis rodo. Nes bangeles i kranta ritasi. Paprasciausia duobe ir tiek. Biski fake

AS

Pagrindiniame pliaže šeštadienį gelbėtojai visus vijo iš vandens, nors bangos nebuvo didelės - na o žmonės važiavo ten kur nėra gelbėtojų. Dabar iš gelbėtojų pusės daug pernelyg didelio persidraudimo. Gal būtų geriau pažymėti ar atitverti nesaugias vietas, arba pažymėti, kur būtų galima saugiai pasidžiaugti bangomis, kas dabar praktiškai uždrausta. Matydami dažną betikslį persidraudimą žmonės pradeda nevertinti to rimtai, o kai draudimai iš ties turi pagrindo - skęsta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS