Pokyčiai ugdymo įstaigose: nauja tvarka nepiktnaudžiaujama? | Diena.lt

POKYČIAI UGDYMO ĮSTAIGOSE: NAUJA TVARKA NEPIKTNAUDŽIAUJAMA?

Nuo rugsėjo atsisakius medicininės pažymos, kuria pateisinamas vaikų neatvykimas į mokyklą dėl ligos, Klaipėdos ugdymo įstaigose esą kol kas piktnaudžiavimo atvejų nepastebėta.

Situacija dar kontroliuojama

Gydytojo pažymą, pateisinančią vaiko neatėjimą į mokyklą dėl ligos, nuo šių mokslo metų pakeitė tėvų ranka rašyti rašteliai.

"Gilijos" pradinės mokyklos direktorė Renata Mikienė teigė, kad,  pasikeitus nelankomumo pateisinimo tvarkai, kol kas nepastebėta, jog vaikai praleistų daugiau pamokų.

"Mes jau analizavome situaciją ir tikrai nematome, kad lankomumas suprastėjo. Žiūrėsime, ar, prasidėjus peršalimo ligų sezonui, kas nors keisis. Tačiau piktnaudžiavimo atvejų kol kas neužfiksavome", – tvirtino R. Mikienė.

Anksčiau, kai buvo privaloma gydytojo pažyma, pateisinanti praleistas pamokas, tėvai ateidavo tų pažymų ir be vaiko.

S.Dacho progimnazijos direktorė Daiva Marozienė atkreipė dėmesį, kad tėvų raštelių dėl praleistų pamokų kiek padaugėjo, tačiau ne itin gausiai.

"Gal daugiau problemų kyla dėl fizinio lavinimo ar šokio pamokų, kai vaikas grįžta po ligos. Anksčiau gydytojas paprastai rašydavo atleidimą vaikui nuo šių pamokų kažkuriam laikotarpiui. Mes manome, kad jei jau vaikas atėjo į mokyklą, jis yra pasveikęs ir gali lankyti minėtas pamokas", – teigė D. Marozienė.

Vis dėlto, ar mokinį papildomai reikia atleisti nuo fizinio ugdymo pamokų ir kuriam laikui, nuspręsti gali tik gydytojas.

Jis turi tėvams pateikti rekomendacijas, tėvai – mokyklos nustatyta tvarka apie tai informuoti ugdymo įstaigą.

Anot S. Dacho progimnazijos direktorės, kartą per mėnesį peržiūrimas visų mokinių lankomumas ir, jei matoma, kad vaikas praleidžia daug pamokų, kviečiami jo tėvai, kad būtų išsiaiškintos praleistų pamokų priežastys.

Gali ir išbraukti iš sąrašų

Ta pati situacija yra ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Lopšelio darželio "Puriena" direktorė Virginija Letukienė teigė, kad už tas dienas, kai vaikai darželio nelanko, už maistą mokėti nereikia, tik – privalomą 15 eurų mokestį kas mėnesį.

"Tėvai turi užtikrinti vaikų lankomumą. Ir kad nebūtų piktnaudžiavimų, kiekviena įstaiga sukuria savo vidaus tvarką, kaip jie administruos tą vaikų lankomumą. Būna, kai tėvai pateisina praleistas dienas, bet pasitaiko atvejų, kai vaikas darželio nelanko itin ilgai, o tėvai aiškina, kad vaikas sirgo, tuomet mes pasiliekame teisę patikrinti, ar tikrai taip ir buvo", – kalbėjo V. Letukienė.

Kai vaikas ugdymo įstaigos nelanko keletą mėnesių ir tėvai neturi kuo paaiškinti praleistų dienų, esą vaikas gali būti ir išbrauktas iš darželio ugdytinių sąrašų.

Ką sutaupys, neaišku

Klaipėdos miesto poliklinikos vyriausiosios gydytojos Loretos Venckienės teigimu, nauja tvarka, kai buvo panaikintos medikų pažymos apie vaiko ligą, teoriškai turėjo palengvinti gydytojų darbą.

Tačiau vaikų ligų gydytojų darbo krūvis įstaigoje, nepaisant tam tikrų niuansų, vis dėlto yra gana didelis.

Loreta Venckienė. (Redakcijos archyvo nuotr.)

"Anksčiau, kai buvo privaloma gydytojo pažyma, pateisinanti praleistas pamokas, tėvai ateidavo tų pažymų ir be vaiko. Gydytojas pakliūdavo į dviprasmišką padėtį – nematydamas ligonio, turėdavo rašyti pažymą, kad jis pasveiko. Tačiau tas pažymų atsisakymas nesusijęs su gydymu. Jei reikia pagalbos, pacientai kreipiasi", – paaiškino L. Venckienė.

Teigiama, kad pažymų atsisakymas turėtų sumažinti pacientų eiles prie šeimos gydytojų kabinetų.

Patiems gydytojams tokiu būdu esą turėjo sumažėti biurokratinio darbo, jie daugiau laiko gali skirti pacientui.

Sveikatos apsaugos ministerijos skaičiavimais, naujoji tvarka turėtų sutaupyti apie 1,2 mln. eurų.

"Nežinau, kas čia ką sutaupys, nes už apsilankymus pas gydytoją nėra mokama. Viskas priklauso nuo to, kiek gydymo įstaigoje yra prirašyta pacientų ir kiek yra atlikta papildomų paslaugų. Todėl sunku suprasti, kaip galima suskaičiuoti, kas šiuo atveju sutaupoma", – stebėjosi L. Venckienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kodėl nėra jokių rezultatų? "odontologė" Navi.kienė dirba?

apie kismą

Laisvė

Pagaliau Amerika jau Lietuvoje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS