Požeminėms perėjoms Klaipėdoje – menininkų kūriniai | Diena.lt

POŽEMINĖMS PERĖJOMS KLAIPĖDOJE – MENININKŲ KŪRINIAI

Baltijos ir Taikos prospektus jungiančioje žiedinėje sankryžoje nuspalvinta dar viena požeminė perėja. Jau kurį laiką nuo prekybos centro „Norfa“ pusės einančius klaipėdiečius džiugino vilniečio Arturo Širino išmargintos sienos. Šįkart spalvų įgavo ir tunelis, vedantis prie vairavimo mokyklos.

Vertina gerai

„Nežinau, man tai nepatinka. Nors iš tikrųjų gal ir patinka. Žinokit, reikėtų daugiau tokių dalykų. Spalvos – šviesiau, jaukiau“, – nuomonę netruko pakeisti praeivis Mantas. Jam arčiau širdies pirmojo tunelio piešinys.

O Silvijai gražesnis naujasis.

„Turbūt labiau patinka tai, kas susiję su jūra. Vis dėlto esame jūrinis miestas. O šiaip visada gražu pasižiūrėti į piešinius. Man patinka, kai papuošta. Tegu tik piešia“, – ragino ji.

„Visai nieko, tikrai gražiau, nei buvo anksčiau. Gyvenu netoli, pasižiūriu pro langą. Dabar tikrai gražiau“, – pritarė Elvyra.

Pro šalį ėjęs Dominykas pasigedo tik naujo šaligatvio.

„Patinka. Įdomiau nei anksčiau buvę tagai. Ir šiaip gražiau atrodo. Jei dar grindinį sutvarkytų, iš viso būtų ledas“, – atviravo jis.

Sulaukia ir dovanų

Požeminėje perėjoje dirbantys menininkai įpratę prie įvairių reakcijų.

Stebina: dailininko K.Grubio personažai praeiviams kelia įvairių emocijų. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

„Gavome saldainių, kavos ir padėkų. Žmonės aktyvūs – praeidami pasako vieną kitą žodį. Didžioji dalis – gerų, tad smagu. Sako, kad dabar šviesiau, maloniau ir gražiau“, – teigė iliustratorė ir grafikos dizainerė Ieva Paliukaitytė.

Tačiau pirmą kartą gatvėje piešianti mergina sulaukia ne tik malonių komentarų.

„Beveik kiekvieną dieną atsiranda ir po neonacį, prašantį nepaišyti dar vienos gėjų vėliavos. Stengiamės su jais nesivelti į diskusiją“, – sakė menininkė.

Lavina vaizduotę

Jau ne vieną gatvę papuošęs jos kolega praeiviams kartais turi paaiškinti savo piešinius.

„Būna, klausia, ką reiškia mano personažai. Tenka paaiškinti, kad jie sukurti lavinti žmonių fantaziją. Visi pratę matyti konkretų, lengvai identifikuojamą veidą. O šio galva – dėžutės formos. Vieni mato varlytę, šokolado plytelę, lego detalę, o kitiems jis tiesiog begalvis. Kiekvienas atranda savo personažą“, – teigė Karolis Grubis.

Abstraktūs menininko personažai kai kuriuos praeivius nuteikia ne itin gerai.

„Kaune buvo, kad nupiešiau dėžučių. Kitą dieną priėjęs žmogus sako – kad man čia tų begalvių daugiau nepaišytum, nes jie labai erzina! Bet aš tęsiu ir toliau. Vienus pykdo, kitus džiugina. Gerai, jei piešinys provokuoja emociją. Jei emocijos nėra, kažkas ne taip“, – teigė dailininkas.

Publika skiriasi

Menininkas nepastebi didelio skirtumo, kokiame mieste piešti, – Kaune ar Klaipėdoje. Viskas priklauso nuo to, kurioje miesto dalyje kuri.

„Vieni rajonai – pilkesni, kituose – įvairesnės emocijos. Pavyzdžiui, centre – daugiau tolerancijos, vaikšto labiau išsilavinę žmonės. Jie vis tiek kitaip reaguoja“, – teigė K.Grubis.

Galvodami, kaip papuošti požeminę perėją, abu kūrėjai atsižvelgė į tai, kad čia pajūrio miestas.

„Dabar piešiu banglentininkę. Ten yra mergaitė su riedučiais, dar yra kaituotojas. Pasirinkome vaizduoti sporto šakas ir laisvalaikį, kuriuo gali užsiimti išskirtinai pajūryje. Nelabai paplaukiosi banglente ar jėgos aitvaru kitur“, – pasakojo I.Paliukaitytė.

Piešinių bus daugiau

Projekto „Aš nesu tik siena“ organizatoriai likusias dvi žiedo sankryžos perėjas žada papuošti birželio ir liepos mėnesiais. Iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į apleistas miesto erdves.

„Tenai tikrai niūru ir pilka, nejauku eiti. Sankryža laukia rekonstrukcijos, bet neaišku, kada ji įvyks. Miestas turi keistis. Atliepti ir jaunimo poreikius, požiūrį į gyvenimą. Puikiai suprantame, kad kažkam tai nepatiks, bet norisi sukelti diskusiją, norą keisti miestą“, – paaiškino „Creators 76“ kūrybos vadovas Marius Tumšys.

Klaipėda šiemet paskelbta Europos jaunimo sostine. Per metus planuojama gatves papuošti apie 10 piešinių. M.Tumšys džiaugėsi, kad institucijos nesipriešina planams ir noriai suteikia leidimus.

„Visi jaučia, kad atėjo laikas keistis, būti šiek tiek drąsesniems. Jaunimas nori būti išgirstas. Dažnai būna, kad vyresni žmonės tiesiog užkerta kelius. Sako – paaugsite, išmoksite, tada galėsime kalbėtis. Bet jaunimas nori gyventi mūsų mieste dabar. Jei jie patys kažką sugalvos, sukurs ir matys, kad tai virsta realybe, gal nebenorės išvažiuoti į Vilnių“, – vylėsi M.Tumšys.

Vėliau gatvės meno kūrinius planuojama perkelti ir į internetinę erdvę. Be to, birželio 21–27 d. Klaipėdoje numatomas ir gatvės meno festivalis.

GALERIJA

  • Požeminėms perėjoms Klaipėdoje – menininkų kūriniai
  • Požeminėms perėjoms Klaipėdoje – menininkų kūriniai
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Darius

Valdžia turbūt leido terlioti sienas vien dėl to, kad greitai bus Baltijos pr.-Taikos pr. žiedo rekonstrukcija ir teplionių bet kokiu atveju neliks.

Klaipėdietė

Rūpi tik piešiniai ant sienų? O kaip atrodo pats požeminis perėjimas? Didele problema tam kas veža vaikišką vežimėlį ar važiuja su dviračiu. Seniai jau buvo rašyta apie šitą problema bet niekas nereaguoja. Tik pažadai kaip visada. Gėda!!!!!

S&S

Man patiko! Gera ideja! Aciu !!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS