Pradėta restauruoti legendomis apipinta unikali vila Juodkrantėje | Diena.lt

PRADĖTA RESTAURUOTI LEGENDOMIS APIPINTA UNIKALI VILA JUODKRANTĖJE

  • 1

Šiais metais bus atnaujinta viena gražiausių ir unikaliausių vilų Juodkrantėje prancūzišku pavadinimu „Monbijou“ („Mano brangenybė“), pranešė Neringos savivaldybė.

Ši vila mena Juodkrantės kurorto aukso  amžių bei yra įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Ji, pasak savivaldybės, yra ne tik Neringos kurorto svečių traukos, bet ir reikšmingas vietos bendruomenei objektas. 

Pagal pernai rudenį pasirašytą restauracijos sutartį, darbus, kurių vertė siekia per 163 tūkst. eurų, atliks UAB „Pamario restauratorius“. Restauraciją planuojama užbaigti iki šių metų rugsėjo.

„Kaip jau žinome, labai sėkmingai buvo įveiklintas daug lankytojų sulaukiantis Nidos švyturys, jau greitai bus užbaigti ir Preilos bibliotekos pastato rekonstrukcijos darbai, o vila „Monbijou“ Juodkrantėje – tai dar vienas svarbus kultūros paveldo objektas, kurį būtina sutvarkyti ir pritaikyti bendruomenei svarbioms veikloms“, – sako Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys.

Kaip pažymima Kultūros vertybių registre, Juodkrantės kurorto formavimosi periodu, XIX amžiaus 8-9 dešimtmečiais, tarp kapinių ir prieplaukos iškilo nemažai naujų vilų ir keletas didelių viešbučių, sudarydami taip vadinamą „Vilų kvartalą“ (Villenviertel).

1881 metais net trys naujos vilos papuošė centrinę vilų kvartalo dalį. Vienas iš šių naujų statinių buvo mūrinė su medinėmis verandomis vila „Monbijou“, kurios fundatoriai ir ilgamečiai savininkai – Detat šeima iš Eitkūnų. Vila „Monbijou“ šios šeimos nuosavybe buvo iki 1940 metų, kai ją nacionalizavo valdžia, perdavusi pastatą Klaipėdos miesto valdžios dispozicijai.

1940-1944 metais vila „Monbijou“ buvo naudojama įvairių Klaipėdos miesto svečių priėmimui. Ši aplinkybė, kaip ir įspūdingos architektūros statinys bei aptverta jo teritorija, pokario laikotarpiu turėjo įtakos mito apie „Geringo vilą“ atsiradimui.

Klaidingą versiją, jog viloje „Monbijou“ lankėsi nacistinės Vokietijos reichsmaršalas Hermannas Göringas (Hermanas Geringas) ir neva mėgo Juodkrantės apylinkėse medžioti briedžius, paskleidė knygos Kuršių Neringa (1957) autorius Judas Mešys. Septintame dešimtmetyje čia veikė biblioteka, o nepriklausomybės metais veikė seniūnija ir medicinos punktas.

Įgyvendinus projektą, planuojama, jog ši vila taps dar svarbesniu vietos bendruomenės gyvenimo centru.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O čia tai bent

Atrodo ispudingai. Bent viena pozityvi info paskutiniu metu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS