Prie streiko prisijungę Klaipėdos pedagogai nenusileis | Diena.lt

PRIE STREIKO PRISIJUNGĘ KLAIPĖDOS PEDAGOGAI NENUSILEIS

Prie streiko prisijungę Klaipėdos pedagogai sudaro kone šeštąją dalį visų šalyje streikuojančių mokytojų. Streikas vyksta beveik pusėje visų uostamiesčio ugdymo įstaigų. Grupė mokytojų, juos palaikančių mokinių ir jų tėvų pėsčiomis vis tebežygiuoja į Vilnių.

Žygeiviai laikosi maršruto

Pirmadienio rytą, ketvirtąją žygio dieną, streikuojantys Klaipėdos mokytojai jau buvo nuėję per 60 kilometrų.

„Mes ką tik išėjome iš Rietavo savivaldybės teritorijos ir keliaujame link Laukuvos. Griežtai laikomės numatyto grafiko. Žygeivių grupės sudėtis nuolat keičiasi, yra branduolys, kurie pasiryžę nueiti visą maršrutą, tačiau ne visiems keliauti leidžia darbai ar sveikata, įsipareigojimai šeimoms. Šiuo metu mūsų yra 19, bet prisijungė naujų žmonių, sekmadienį buvo 25 žygeiviai, pirmadienį liko 19“, – teigė viena šio žygio dalyvių, Klaipėdos Vydūno gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ir mokyklos profesinės sąjungos lyderė Lilija Bručkienė.

Pati ji nusiteikusi eiti iki galutinio maršruto tikslo – iki Vilniaus, V. Kudirkos aikštės.

Visada norėjau leistis į piligriminį kelią, tai dabar jame ir esu.

„Bus ir daugiau tokių, kurie eis visą maršrutą, yra ir mokinių, kurie pasiryžę nueiti iki pat Vilniaus. Aš pati specialiai šiam žygiui nesirengiau, bet visada norėjau leistis į piligriminį kelią, tai dabar jame ir esu“, – tvirtino L. Bručkienė.

Žygeiviai – daugiau nei pusė šimto žmonių, kurių paskui gerokai sumažėjo – į šią ilgą kelionę buvo išlydėti iš Atgimimo aikštės praėjusio penktadienio rytą.

Pirmąją žygio dieną jie pasiekė Gargždų „Kranto“ progimnaziją, kur jiems buvo suteikta nakvynė.

Antrąją dieną jie nužygiavo iki Endriejavo, trečiąją keliavo į Rietavą.

Toliau žygeivių maršrute – Laukuva, Nemakščiai, Raseiniai, Girkalnis, Ariogala. Kauną klaipėdiečiai planuoja pasiekti spalio 11 d., o Vilnių – spalio 17–18 d.

Lilija Bručkienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Streikuoja pusė įstaigų

Kol dalis protestuojančių mokytojų žygiuoja link Vyriausybės, jų kolegos Klaipėdoje tęsia penktadienį prasidėjusį visuotinį streiką.

Savivaldybės duomenimis, prie streiko prisijungė daugiau nei 500 Klaipėdos pedagogų iš 21 mokyklos ir 7 ikimokyklinio ugdymo įstaigų (nuo vakar – dar 5 ikimokyklinio ugdymo įstaigos).

Daugelyje įstaigų streikuoja ne visi pedagogai, tad ten iš dalies vyksta ugdymo procesas.

Didžiausią susirūpinimą miesto vadovams kelia situacija lopšeliuose-darželiuose, kuriuose streikuoja visi pedagogai, todėl tėvai susiduria su nepatogumais.

Kad procesą būtų lengviau suvaldyti, įstaigos taip pat kreipiasi į tėvelius ir prašo, jei yra galimybė, nevesti vaikų į ugdymo įstaigas.

Miestas žada paramą

„Palaikydami pedagogus ieškosime galimybių bent iš dalies kompensuoti prarastą atlyginimą už streiko dienas. Tikiuosi, kad mokytojams pavyks ministerijai įrodyti, kokios sudėtingos yra jų darbo sąlygos ir kad būtinos neatidėliotinos priemonės situacijai keisti“, – tvirtino Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Šių metų liepą savivaldybės taryba jau patvirtino pedagogų kelionės išlaidų kompensavimo tvarką, pagal kurią gauti kelionės išlaidų kompensaciją gali pedagogai, gyvenantys ne Klaipėdos mieste ir važinėjantys į darbą tolimesniu nei 15 kilometrų atstumu.

Nuo rugsėjo iš miesto biudžeto bus skiriama lėšų ir kanceliarinėms priemonėms įsigyti.

Kiekvienai mokytojo, dirbančio pagal bendrojo ugdymo programą, pareigybei šiam tikslui mokslo metams bus skirta po 70 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Nusileis, nusileis, ne kur dėsis

Ir džaugsis gavę tai, ką dabar turi, o ne 20% mažiau, kaip kažkas minėjo.

Anonimas

mokytojai BUS ISDUOTI savo profsajungu vadu. Stai vienos profsajungos vadai jau susitare su piderVyriausybe uz mokytoju nugaru ir nutrauke streika uz 20% sumazintus reikalavimus. Tie musu mokytojai kaip kvaili avinai ir ju trumpa atmintis. Juos api.pi.so pernai, uzpernai ir veliau. Taip bus ir si karta. Prie mokytoju streiko PRIVALO PRISIJUNGTI ir autobusu vairuotojai, gydytojai , komunaliniai darbuotojai. Ir streikas PRIVALO BUTI NETERMINUOTAS. O dabar tai tiktai eilinis durnu avinu sudo malimas. Lietuviai yra NE vieningi ir NEBUS tokie NIEKADA. Nera jokiu istoriniu irodymu kad buvo kitaip.

tai Kaunietę

ko čia rašinėjat tą patį per tą patį? Sakot vasarą galėjo streikuot? O tai ar būtų bent į žiniasklaidos užkulisius pakliuvę ? Ar būtų vyriausybė, seimo nariai atkreipę dėmesį kuomet jie visi atostogavo ir net komitetų posėdžių nebuvo?:D) Taigi ir dabar juos apgaus ir tiek žinių - su šita valdžia negalima gražiuoju...Gerai čia jūs durnių stumiat:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS